Hlavní obsah

Byt 4+1 po rekonstrukci změnil dispozici i barevnou typologii

K novému domovu vždy přistupujeme se značným očekáváním. Komfort bydlení odpovídá současným požadavkům, vybavení a řešení bytu je moderní a účelné. Bydlet budeme podle našich představ. Tolik obvyklá teorie.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Článek

Asi na prstech jedné ruky bychom dokázali spočítat, v kolika procentech případů se nám naše představy zcela a beze zbytku naplní. Většinou jsme postaveni před jasnou otázku: Vezmeme zavděk kompromisem a zvykneme si, nebo začneme situaci řešit tak, abychom opravdu bydleli, jak chceme? Naši dnešní hostitelé Zuzana a Karel nezaváhali.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Původní dispozice

Nakonec jsme měli štěstí

“Bydlíme ve stejném domě téměř dvacet let. Dřív jsme bydleli o patro níž, tedy v přízemí. Shodou okolností se v tomhle bytě střídali předchozí majitelé docela často, bohužel jsme se o záměru prodat ho nedozvěděli nikdy včas.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Původní kuchyň

Až loni v dubnu jsme měli štěstí a podařilo se nám vystihnout ten správný moment. S bývalou majitelkou tohoto bytu jsme se domluvili a byt jsme koupili. Stěhovat jsme se chtěli hlavně kvůli světlu. V přízemí se totiž muselo svítit už odpoledne.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Měli jsme štěstí v tom, že nás nic netlačilo k okamžitému stěhování. Měli jsme tedy dostatek času rekonstrukci bytu důkladně připravit a stěhovat se až do zrekonstruovaného bytu, který byl připraven ke stěhování už v červenci,” konstatuje pan Karel.

Navázali na dřívější spolupráci

Na rekonstrukci vzpomínají Zuzana a Karel vcelku v dobrém, protože s ní neměli, jak oba svorně konstatují, téměř žádné starosti. A jak je to možné? Všechno potřebné, podle jejich slov, zařídila bytová designérka Karla Schmid. S tou se seznámili dávno předtím, než se naskytla jedinečná příležitost rekonstruovat koupený byt.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Nové rozvržení

”A jak k tomu došlo? Koupili jsme si tehdy novou pohovku a zjistili jsme, že se k ní nehodí stávající nábytek. V prodejně nám poradili, abychom se obrátili na Karlu, což jsme také učinili. Karla nám navrhla novou obývací stěnu a tu jsme si nechali vyrobit na zakázku.”

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

„Po nedobrých zkušenostech s dvěma architekty, které jsme oslovili, jsme jí přizvali k spolupráci i při přestavbě nově získaného bytu. A byli jsme hrozně rádi, že naši nabídku přijala.”

Zásadní změny původní dispozice

Dispozice původního 4+1 se v návrhu bytové designérky Karly Schmid opravdu hodně proměnila, ale i přes různé úpravy zůstaly tři pokoje a obývací pokoj spojený s kuchyní. U dvougeneračních bytů jsou obvyklé dvě toalety. Majitelé bytu souhlasili s tím, že byla ponechána funkční jenom jedna a ve druhé byla vybudována prádelna s pračkou a se sušičkou.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Díky tomu je koupelna opravdu relaxačním místem a prostor nezaplňují spotřebiče, které našly své místo v prádelně. Koupelna působí opravdu reprezentačním dojmem. Vešla se do ní nejen vana, ale i prostorný sprchový kout, který je v tropickém parnu velmi často využíván. V bytě nechybí ani tolik oceňovaná šatna a vestavěné skříně jsou i v ložnici a předsíni.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS
Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem

Velmi zajímavě je řešený obývací prostor s kuchyní. I když kuchyně zaujímá menší část velkého pokoje, je velmi prostorná a prakticky zařízená. Předěl mezi kuchyní a obývacím pokojem tvoří příčka z ytongu, která plní i funkci odkládací plochy.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Velmi decentně je řešeno i umístění jídelního stolu, který je přisazen k boku dělící příčky a gauče z obytného prostoru, takže “nevyčnívá” a spolu s židlemi z transparentního plastu nepůsobí v daném prostoru těžce a nepatřičně.

Když není co vytknout

“Kdybych se neseznámila s Karlou, tak bych tak dokonalou a velmi praktickou kuchyni nikdy neměla. Zůstala bych v zajetých kolejích, protože takové řešení jaké navrhla ona, by mne nikdy nenapadlo. Nové, moderní prvky jako jsou vyklápěcí dvířka horních skříněk kuchyňské linky, vysouvací zásuvky z pracovní desky nebo světelné zdroje reagující na pohyb ruky jsem opravdu neznala, neměla jsem o nich ani potuchy.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Sváteční vaření a pečení pro řadu strávníků v mé staré kuchyni byl boj o každý centimetr, teď už nic takového řešit nemusím. Nová kuchyň 'poslouchá' na slovo,” pochvaluje si své kuchyňské království paní Zuzana.

Barevné souznění

Centrální pokoj s kuchyňským koutem je barevně vyladěn příjemnou zelenou a vínovou, které se v jednotlivých částech místnosti vzájemně prolínají. Moderní styl je zachován i v ložnici a pracovně, která je zároveň i pokojem pro hosty.

Obývací pokoj vhodně doplňují i dva obrazy. Jeden z nich doporučila koupit v galerii designérka. A když byli manželé v příslušné galerii, uviděli tam druhý obraz, a jak sami říkají, nemohli ho tam nechat. V ložnici a pracovně byla použita na stěny tapeta se subtilními vážkami, která tyto místnosti zajímavě ozvlášťňuje.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

A tady mne napadlo rčení francouzského spisovatele Antoine de Saint-Exupéryho, který poznamenal: “Dokonalosti v interiéru není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, kdy není co odebrat.”

Sestrojil i repliku čočkostroje

Děti už opustily rodné hnízdo, a tak z jednoho pokoje mohla vzniknout kutilská dílna pana Karla, kterému se tak splnilo jeho dávné přání, aby za svými koníčky nemusel chodit do garáže nebo do sklepa. Je plná elektrotechnických pokladů, mnohdy už na první pohled dost vzácných kousků. Panuje tu pořádek, který svědčí o preciznosti majitele.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

“Co nefunguje, opravím, tohle už je jenom část mé původní sbírky. Asi polovinu jsem už vyhodil nebo rozdal.“ O regál je opřeno křídlo letadla, které je sestaveno z drobných součástek. Na nevyřčenou otázku Karel odpovídá: “Jde o křídlo Cesny, až všechno postavím a zkompletuju, bude model letadla vystaven v jednom nákupním středisku.”

Model Eiffelovy věže je vystaven na výstavě v Petřínské rozhledně. Karel opravdu umí, a tak se mu podařilo sestavit repliku čočkostroje, na němž v roce 1962 vyrobil své první kontaktní čočky akademik Otto Wichterle. Teď putuje po českých centrech po celém světě.

Radost a dobrá nálada

Zuzaně a Karlovi se v úzké spolupráci s interiérovou designérkou Karlou Schmid podařilo z panelákového bytu postaveného na počátku osmdesátých let minulého století vytvořit domov na opravdu skvělé úrovni. Každý předmět, každá skříňka má své nezastupitelné místo a ani nepoznáte, že je strop v obývacím pokoji s účelně zařízenou kuchyní kvůli elektroinstalacím snížen na úroveň hrany oken.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS
Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

A jak hodnotí spolupráci Karla Schmid? „Pro manžele Karla a Zuzanu jsem realizovala již druhý byt. Spolupráce byla opět velmi příjemná, a to jednak proto, že mi nechali hodně volnou ruku pro změnu dispozic bytu, kterou jsem považovala za zásadní a za druhé proto, že svým mladistvým myšlením skvěle doplňovali navržená řešení a z práce tak sršela radost a dobrá nálada.”

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS
Karla Schmid, MBA Interior designer
Karla, známá i z televizního pořadu Jak se staví sen, již více než osm let vede studio interiérového designu, jehož hlavní náplní je realizace kompletních rekonstrukcí rezidenčních i komerčních prostor. Spolupráce začíná vždy konzultací, kde klient získá řadu nápadů na řešení interiéru a má možnost posoudit výhodu spolupráce při celkové rekonstrukci. Při té je samozřejmostí vypracování promyšleného návrhu interiéru, precizní provedení stavebních prací, návrh a výroba nábytku a doplňků na míru. Interiér se tak rodí pod jednou střechou se zárukou, že vše bude po dokončení skvěle ladit.
Karla o své práci říká: “Ráda objevuji skrytý styl, který každý prostor má. Ukazuji možnosti řešení, kombinuji, ladím, a tím citlivě tvořím domov, ve kterém se moji klienti cítí dobře. Není to můj domov, i když se v něm po týdnech spolupráce jako doma cítím.”

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zařídit dva různé byty pro dva syny

Rodiče koupili pro své dva dospělé syny - vysokoškolské studenty - byty v téže lokalitě a pochopitelně v téměř stejné velikosti. Paní Magdalena – matka obou...

Výběr článků

Načítám