Hlavní obsah

Unikátní mrakodrap vypadá, jakoby dýchal

Novinky, nes

Strawscraper (volně přeloženo jako stéblodrap) patří k nejpozoruhodnějším projektům představeným v letošním roce. Jeho autory jsou architekti švédského studia Belatchew Arkitekter, pod vedením jeho zakladatelky a ředitelky Rahel Belatchew Lerdell.

BEZ KOMENTÁŘE: Projekt pro věž Söder Torn ve StockholmuVideo: Belatchew Arkitekter AB

 
Článek

Není proto ani divu, že byl zařazen do užšího výběru soutěžních projektů pro letošní ročník Světového architektonického festivalu, jenž se bude konat v říjnu v Singapuru. Švédové soutěží v kategorii „Experimentální projekty budoucnosti“.

Foto: Belatchew Arkitekter

Strawscraper, aneb plyšový mrakodrap v Stockholmu.

Podstatou projektu Strawscraper není stavba nové budovy, ale přetvoření již stávajícího objektu. A nejde rozhodně o žádnou maličkost. Švédští architekti si vzali na mušku nejvyšší obytnou budovu stojící v centru Stockholmu nazývanou Söder Torn (Jižní věž).

Co je Söder Torn

Projekt může být pro mnoho Švédů citlivý, protože stavbu Söder Tornu provázely značné tahanice kolem jejího plánu, které nakonec vyústily odchodem hlavního architekta Henninga Larsena, takže namísto původně navržené 40patrové budovy stojí uprostřed hlavního města pouze 26patrový věžák.

Foto: Belatchew Arkitekter

Až neobvyklý, vlnící se povrch ozáří v noci různobarevná světla, vytvoří fasáda domu dechberoucí efekty.

Studio v rámci svého projektu jednak plánuje dostavět budovu na původní plánovanou výšku a jednak ji celou ukrýt pod skořepinu pokrytou tisíci a tisíci tenoučkých stébel.

Nový druh větrné elektrárny

Stébla budou vyrobena ze speciálního kompozitního materiálu s piezoelektrickými vlastnostmi. Zjednodušeně řečeno, takové krystaly při sebemenší deformaci vytvářejí elektrickou energii. Protože budou jednotlivá stébla velice tenká, postačí jen slabounký větřík k tomu, aby je ohnul a stavba začala fungovat jako větrná elektrárna.

Foto: Belatchew Arkitekter

Kromě schopnosti fungovat i při sebemenším vánku je velkou předností nového typu větrné elektrárny tichý chod, který neruší nikoho v okolí.

Navrhovaný typ elektrárny je ovšem na rozdíl od těch klasických turbínových nejenom bezhlučný, ale schopný fungovat i jen při pouhém vánku.

Estetický rozměr

Už z prvních obrázků návrhu je zřejmé, že skořepina se stébly  radikálně změní dosavadní podobu věžáku. Dosud tradičně statický objekt ožije pohyby stébel, jeho povrch se rozvlní a budova získá vzhled pohybujícího se a dýchajícího tvora. Ve větru se vlnící stébla vytvářející na fasádě nové a nové kreace pak ještě lépe vyniknou v noci, po nasvícení různobarevnými reflektory.

Foto: Belatchew Arkitekter

Případní odpůrci projektu by mu mohli vyčítat jistou pouťovitost vzhledu...

Kromě toho všeho získají obyvatelé Stockholmu dostavbou Söder Tornu ještě jednu atrakci navíc. Studio slibuje na novém vrcholu věže vytvořit veřejně přístupnou plošinu, odkud se lidé budou moci kochat unikátními výhledy na celé město.

Foto: Belatchew Arkitekter

Tak by mohl vypadat v boucnu pohled z budovy současného Söder Tornu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám