Byt 3+kk ve druhém patře domu s plochou 85 m² byl před proměnou normální „panelákovou klasikou“ osmdesátých let minulého století – dispozice s malou koupelnou, jádro a málo úložného prostoru.

Během rekonstrukce

Během rekonstrukce

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Kromě toho příliš dveří spolu se starým nábytkem, materiály a vybavením, které už dosloužily. Čtyřčlenná rodina v bytě bydlela třináct let, lokalita jí vyhovovala, ale chtěla změnit interiér a taky byla ochotná do něj investovat vyšší částku.

Když děti dospějí...

V momentě, kdy se dvacetiletý syn rozhodl osamostatnit a začal si shánět vlastní bydlení, rodiče usoudili, že nastal ideální čas pro plánovanou kompletní rekonstrukci bytu.

Malá dcera se zase těšila na svůj první velký dívčí pokoj. Věděli, že dílčí úpravy by příliš nepomohly, nebyly by efektní, ve výsledku by se prodražily, a že se musí začít doslova od podlahy.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Chvíli hledali na internetu, srovnávali nabídky, až nakonec od přátel získali doporučení a výborné reference na interiérovou firmu Zaki design. Po zhruba měsíční přípravě a vyjasňování podmínek, přání a reálných možností se spustila nevšední akce, která trvala pouhý měsíc.

Jana s Petrem totiž vyřešili rekonstrukci elegantně a originálně. Rodina si sbalila jenom pár nezbytných věcí a na měsíc odjela na dovolenou. Možná trochu riskantní, ale všichni se dočkali obrovského překvapení a zároveň úplně nového bytu.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Kulový blesk

„Oproti těm, kteří si berou dovolenou, aby ji strávili na stavbě, trápí se s výběrem a provedením každého detailu, jsme si zahraniční pobyt užili a navíc bez stresu,“ říkají manželé.

Firma Zaki design jim kromě standardních prací umožnila také uložení věcí, které nemohly v úplně vybouraném bytě zůstat, a byly proto po dobu rekonstrukce v přepravkách uskladněny na bezpečném místě.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Pod dohledem stavebního dozoru se práce nezastavily na žádný den, kromě neděle, od rána do večera.

Dřevo do bytu nesmí

Majitelé svěřili řešení designérovi Petru Hodanovi. Požadavkem zadání bylo zvětšení prostoru stávající koupelny, v níž si opět přáli vanu. Ta se v novém řešení ocitla na opačné straně a přibyla i zástěna pro pohodlné sprchování. Z barev zvítězila chladnější kombinace bílé a šedé, dcera si vybrala zelenou.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Důležitým parametrem, od něhož se designér mohl odpíchnout, byla naprostá absence dřeva a jeho dekoru. Ten si majitelé užívají na chatě a stejně tak se objevoval i na několika imitacích ve starém bytě.

Petr Hodan vybíral materiály úměrně finančním možnostem rodiny. Luxusnější variantou kuchyňské pracovní desky je kompozitní kvalitní materiál Corian, z něhož je vyroben integrovaný litý dřez. Většina nábytku s matným lakovaným povrchem je na míru.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Projekt řešil také využití místa a úložné prostory – postele mají například spodní zásuvky. Barevné řešení je střídmé, ale designér osvěžil obývací pokoj vínovým tónem. Moderní krytiny sjednotily plochu, ať už velkoformátová dlažba s dekorem cementi imitující cementovou stěrku, či plovoucí podlaha připomínající textilní strukturu.

Bílomodrá kombinace keramického obkladu v koupelně působí klidným čistým dojmem, díky proskleným dveřím se dovnitř dostalo víc světla.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Panelák v dobrém světle

Rekonstrukce se neobešla bez většího bourání. Dispozice nově získala logickou návaznost, do obývacího pokoje se kromě jídelního koutu a barového sezení vešel i pracovní kout, který využívají oba manželé. Designér si pohrál se sádrokartonem, který zakryl různé nerovnosti.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Na stropě, na němž byl stávající vývod mimo osu, pomohl dostat světlo do požadovaného místa a zajímavě nasvítit části místností. Z předešlého bytu přežily jídelní stůl a židle, vše ostatní kromě osobních věcí odvezla firma do sběrného dvora k ekologické likvidaci.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Naprosto „vyčištěný“ prostor dovolil dostat do bytu komfort a moderní interiér, o němž by bezpochyby málokdo tvrdil, že se nachází ve starším paneláku.

Petr Hodan – designér studia ZAKI design
Zákazníkům zvládneme bez problému vytvořit bydlení na míru, ale postaráme se i o nadstandardní služby, jako je například uskladnění věcí během rekonstrukce. Naše firma poskytuje komplexní interiérový servis – od návrhu dispozice, kuchyní, ale také designového nábytku, přes jeho výrobu až po finální montáž.