Byty ve starých činžovních domech mají svá kouzla a půvaby, ale pochopitelně i své nemalé nedostatky. Nejinak tomu bylo v bytě Jana a Roberta na pražských Vinohradech. Majitelé plánovali kompletní rekonstrukci bytu.

Původní rozvržení

Původní rozvržení

„A ta je vždycky velmi náročná. Začíná podrobnou konzultací s majiteli bytu. Je jakousi sondou do jejich života, mapuje jejich potřeby a zájmy. Nedílnou součástí úvah jsou i technické parametry, které již v prvopočátcích vytvářejí limity, ve kterých je možno se pohybovat,“ poznamenává ing. Alena Koubová z firmy Kouba interiér, která se ujala této velmi náročné rekonstrukce.

Jak to vypadalo původně

V původním stavu je vidět, že místnosti jsou krásně prostorné, vysoké stropy činžovního domu to ještě umocňují. Zcela nevyhovující však byla malá koupelna. Tady byla jenom maličká minivana, WC a umyvadlo. Také technický stav koupelny byl velmi špatný.

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

V bytě je poměrně široká chodba, téměř 1,5 m, což je pohodlné na průchod, ovšem skříně se sem nevejdou. Získání úložného prostoru bylo druhým zásadním požadavkem majitelů, protože nechtěli jako sklad používat obývací pokoj, jako tomu bylo doposud.

Původní stav

Původní stav

Čtyři varianty na výběr

„Vypracovali jsme návrhy čtyř možných variant, z nichž nakonec zvítězila a byla realizována čtvrtá varianta. V tomto návrhu je vyměněna kuchyň s ložnicí a koupelna rozšířena na úkor nové kuchyně. Příčka oddělující ložnici od chodby je posunuta tak, že v chodbě vznikl dostatek úložných prostor. Část skříní slouží jako šatní, v části jsou úklidové prostředky, nad botníkem je pak schován kotel,“ vysvětluje ing. Alena Koubová.

Varianta 1

Varianta 1

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 3

Varianta 3

Varianta 4

Varianta 4

Větší úložné prostory

Ložnice je menší, přes celou vstupní stěnu jsou vestavěné skříně, naproti pak dvojlůžko. Do ložnice se vstupuje z kuchyně, což však majitelům nevadí – dali přednost většímu úložnému prostoru v chodbě.

Kuchyň je do L, do sestavy se podařilo dostat všechny spotřebiče – přímo pod pracovní deskou je trouba, myčka a pračka. V sestavě u dveří jsou lednice, sušička a mikrovlnka. Lednice se sušičkou jsou výš, takže pod nimi vznikl další úložný prostor – prostorné šuplíky.

Prostorný sprchový kout

Koupelně dominuje prostorný sprchový kout, dále je zde umyvadlo se skříňkou a WC. Za zrcadlem je skryta vestavěná skříňka. Obývací pokoj zůstal na svém původním místě.

Opravdu kompletní rekonstrukce

Byt prošel opravdu kompletní rekonstrukcí. Demontovala se část příček, veškeré instalace, koupelna a též podlahy. Konstrukce podlah je typická pro tyto domy, to znamená dřevěné trámy, záklop, štěrkový zásyp, prkna a parkety. „Chtěli jsme sjednotit podlahu v chodbě a v kuchyni – použili jsme velkoformátovou dlažbu. Pro tu je potřeba rovný a pevný podklad."

„Po poradě se statikem jsme tedy celou skladbu demontovali až na stávající trámy a použili litý anhydrit,“ vysvětluje ing. Alena Koubová z firmy Kouba interier. „Tím jsme získali pevnější a rovinatější podklad, zmírnilo se i prohýbání a houpání podlahy. Do chodby s kuchyní tedy přišla dlažba, v obývacím pokoji jsme zvolili klasiku, dřevěné parkety. V ložnici si majitelé bytu přáli vinylovou podlahu.“

Zaměřeno na dveře

Celý interiér je laděn do světlých krémových tónů. Za pozornost stojí dveře, které byly vyráběny na míru a výškově korespondují s těmi, které byly v bytě původně. Designem se též přibližují originálu. Jsou lakovány do světle krémova a je použito matné sklo.

Bílý obklad s mozaikou

A ještě ke koupelně. V ní je zvolen bílý obklad s mozaikou ve sprchovém koutě. Zvýrazněná je červeným obkladem za umyvadlem a v nice. Zajímavým prvkem je topný žebřík, který si vybrali sami majitelé.

Díky nové skladbě bylo možno osadit sprchový kout v úrovni podlahy. Odpad byl osazen do stěny, majitelé si tak pochvalují snadnou údržbu.

Na sezónní věci

Nad koupelnou je navíc úložný prostor na sezónní věci. Byl zde snížen strop, který byl udělán dostatečně únosný, protože přístup do prostoru je nad dveřmi zrekonstruované koupelny.

Obývací pokoj ve druhé etapě

V celém domě se během rekonstrukce bytu měnila okna, čehož bylo využito v kuchyni. Kuchyňská deska byla protažena až pod okna, nahradila tedy parapety. Samotná deska má z čelní strany hranu z masivního dřeva, což je estetické i příjemné na užívání. Obklad mezi skříňkami byl nainstalován až po montáži kuchyně, takže odpadla nutnost montovat nevzhlednou těsnicí lištu. Vybavení obývacího pokoje bude druhou etapou, zatím zde zůstal původní nábytek. Určitě se přijdeme podívat, abychom zdokumentovali i druhou etapu.

Vizitka
Ing. Alena Koubová je absolventkou Fakulty pozemních staveb ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier. Ve své práci klade důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Samozřejmostí je precizní provedení jak stavebních prací, tak veškerého nábytku vyráběného na zakázku.

Plánky a fotografie: Kouba interier a časopis PANEL PLUS