Hlavní obsah

Rekonstrukce ubrala panelákovému bytu roky a přidala na kráse

Manželé Simona a Maroš bydlí na okraji Prahy 5 řadu let a na lokalitu, která je pohodlně dostupná i z centra města, nedají dopustit. Nechtěli se stěhovat jinam, ale věděli, že bydlení v bytě 2+kk by nebylo pro tříčlennou rodinu do budoucna ideální.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Článek

Ve stejném panelovém domě postaveném koncem osmdesátých let byl nedávno na prodej byt 3+1 s plochou 84 m2. Příliš neváhali, stávající byt prodali a pořídili si větší. Přestěhováním do devátého patra domu získali navíc metry a pěknější výhled.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Hodně dveří a nepěkný mix

Majitelé si nějakou dobu užívali větší prostor a víc soukromí. Nicméně od začátku uvažovali o tom, jak byt upravit, aby byl funkční a působil modernějším dojmem. Po předešlé, a ne příliš zdařilé rekonstrukci původního majitele zmizelo z bytu panelákové jádro, ale dispozice zůstala beze změn.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Původní kuchyň

Současným majitelům rovněž vadily nevhodně namíchané podlahové krytiny, mnoho dveří a styl interiéru. Simona s Marošem se nakonec rozhodli pro další rekonstrukci a začali shánět odborníka, který by jim poradil s přestavbou i návrhem vybavení bytu. Na internetu objevili atelier SH a architektku Simonu Hubáčkovou.

„Majitelé chtěli otevřít, ale současně opticky předělit obývací pokoj, v němž chtěli umístit také pracovní kout. Další prioritou bylo zvětšení vstupu do obývacího pokoje a zachování komory,“ přibližuje zadání architektka.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Původní jídelna

Letní, vzdušná a fungující

Projekt, v němž zůstaly bez plánovaných změn jenom dětský pokoj a ložnice, se manželům líbil, protože naprosto vystihnul jejich přání. Rekonstrukce proběhla v létě, trvala zhruba dva a půl měsíce a rodina se přestěhovala během prázdnin k rodičům.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Z obývacího pokoje zmizely příčky i dveře s otvíravými křídly, jež nahradily posuvné, čímž se ušetřily takřka 3 m2 plochy půdorysu. Simona Hubáčková opticky i funkčně rozdělila obývací pokoj blokem vyzděným z Ytongu.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Původní obývací pokoj

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

V kuchyni, v níž je snížený podhled ze sádrokartonu, vznikly niky pro lednici a další přístroje, z druhé strany naopak televizní zákoutí. Použitím stěrky se povedlo vyrovnat podklad pod novou podlahu, vyměněné byly rozvody elektřiny, do nově řešeného prostoru přibyly zásuvky a vypínače.

Koupelna bez zaváhání

Majitelé spolu s architektkou vybírali už v průběhu stavebních prací moderní materiály, řešili nábytek a barvy. Na novou koupelnu se manželé těšili a o jejím vzhledu měli jasno od začátku.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Původní koupelna

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

„Jako první jsme v koupelnovém studiu objevili sérii keramických obkladů od výrobce Rako. Nadchla nás příjemná zelená barva a potěšila cena,“ dodává majitelka, která má ráda také hnědou a přírodní klidné tóny. Kolekce Vanity umožnila architektce kombinovat nejenom barvy, využít lesklý a matný povrch, plochu oživit jemnou reliéfní listelou, formát umístit vodorovně i svisle.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Simona Hubáčková vykouzlila z malých prostorů originálně řešenou koupelnu a WC. Obklady od tradičního českého výrobce zvolila také do kuchyně a vícebarevnou mozaikou Sandstone Plus prozářila stěnu nad pracovní deskou.

Když se pokoj trochu červená

„Výsledek předčil naše očekávání, jsme rádi, že jsme byt nechali předělat a že jsme našli šikovnou architektku,“ říkají spokojení majitelé. Simona Hubáčková pomáhala s výběrem některých doplňků, osvětlení či tapety v obývacím pokoji. Navrhla nábytek do kuchyně, předsíně, vyřešila pracovní kout i knihovnu, která se vešla do niky vedle dveří. Nejtvrdším oříškem byla ovšem vinylová podlaha, o jejíž barvě a dekoru manželé přemýšleli určitě nejdéle.

Foto: Tomáš Dittrich, časopis PanelPlus

Majitel nechtěl bílou barvu dveří, tudíž zvítězila neutrální dubová dýha, k níž výborně ladí dekor tmavší vinylové krytiny. Výrazným barevným akcentem je sedačka, pro jejíž sytou červenou se pro změnu nadchl pětiletý syn.

Ing. Arch. Simona Hubáčková (1983)
Absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze. Od roku 2007 se věnuje bytové architektuře. Založila vlastní atelier Atelier SH, navrhuje interiéry bytů a rodinných domů včetně nábytku na míru. Věnuje se řešení rekonstrukcí, klientům nabízí i návrhy podle zásad Feng – shui, maluje také obrazy.

Přehled nákladů

celková cena rekonstrukce – 800 000 Kč

stavební práce – 300 000 Kč

kuchyň na míru včetně spotřebičů – cca 150 000 Kč

vinylová podlahová krytina – 600 Kč/m

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám