Hlavní obsah

Dejte sbohem vrčení zářivek

Novinky, nes

Zdá se, že zářivkám by mohlo v brzké budoucnosti odzvonit. Zbavili bychom se tak nejen otravného bzučení nad hlavou v kancelářích, ale i nepříjemného blikavého světla, které unavuje oči. Vědci z univerzity Wake Forest (Severní Karolína, USA) vyvinuli alternativu širokopásmového osvětlení postrádající oba zmíněné neduhy.

Foto: Ken Bennett, Wake Forest University

Profesor David Carroll z Wake Forest University (vzadu) pracuje společně s absolventem Gregem Smithem na nové technologii osvětlení FIPEL.

Článek

Osvětlení, jež je založeno na technologii FIPEL (field-induced polymer electroluminescent - polem indukovaný polymerový elektroluminiscent), vydává měkké bílé světlo, které nemá onen žlutavý odstín některých zářivek, ani modravý nádech, který mívají LED zdroje.

Tým profesora Davida Carolla využívá jako zdroj světla matrici tvořenou třemi vrstvami tvarovatelného polymeru emitujícího bílou. Do něj je přimícháno malé množství nanomateriálu, který po stimulaci září. Tak vzniká jasné a dokonale bílé světlo, podobné tomu slunečnímu.

Nový zdroj světla může být ovšem vyroben i v jakékoli jiné barvě a především tvaru. Od listu o rozměrech 0,61*1,22 m (tím by se nahradila zářivková svítidla v kancelářích) až po žárovky s tradičními paticemi. Nic by tedy nebránilo používat je v domácnostech v běžných svítidlech. Podle profesora Carrolla by nové světelné zdroje mohly být využity i v reklamních panelech nad obchody nebo v metru.

„Jsem opravdu rád, že mohu pracovat na takto revolučním projektu. Profesor Carroll má zvláštní schopnost využívat nové technologie a zapojovat studenty do podobných projektů. Bylo by báječné jednou vstoupit do budovy, kde by svítily panely s technologií, kterou jsem pomáhal vyvinout,“ říká absolvent univerzity a jeden z členů týmu Greg Smith.

Nový zdroj světla je podle výzkumníků minimálně dvakrát účinnější než kompaktní zářivky a vychází na stejno se zdroji využívajícími technologii LED. Světelné zdroje FIPEL jsou prakticky nerozbitné a nekontaminují okolí. Další výhodou je jejich dlouhověkost. Sám profesor Carroll používá svítidlo s podobným zdrojem už deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám