Hlavní obsah

Rekonstrukcí na etapy získala majitelka větší koupelnu i novou kuchyň

V panelových domech bývá výměna jádra velmi často spojována i s rekonstrukcí předsíně, případně sousedící kuchyně, která mívá s původním jádrem společnou stěnu. Pokud je to možné, vyplatí se upravit stávající dispozici tak, aby koupelna mohla získat více prostoru – záleží ovšem na investorovi, jakou koupelnu si představuje a co všechno od ní očekává.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

"Chtěla jsem koupelnu ve světlých odstínech,“ říká majitelka.

Článek

K blížící se rekonstrukci bytu vzhlížíme s rostoucími obavami. Děsí nás nepořádek, hluk, časová náročnost, omezení provozu domácnosti. To vše jsou důvody, proč se v některých případech přikláníme k myšlence rozdělit rekonstrukci na několik menších etap.

Jeden blok se opravdu vyplatí

”Obecně takové řešení nedoporučujeme a spíše se je snažíme zákazníkům vysvětlit a rozmluvit. Je logické, že si dopředu neumějí představit, jak rekonstrukce probíhá. Ale každé dělení s sebou ponese násobení času rekonstrukce, stavebního nepořádku a všeho ostatního, čeho se oprávněně obávali. Pokud se týká stavební části, rozhodně doporučujeme všechno udělat v jednom bloku,“ radí Martin Klíma z firmy Nabastav.

Přesně definovat představy

„Zhruba 70 procent zákazníků k nám přichází s poměrně jasnou představou, jaké změny by si představovali. Společně pak novou podobu bytu upravujeme a směrujeme zákazníka tak, aby byl schopen co nejlépe definovat své představy a především potřeby. Konečné verze mu pak pro lepší představu v některých případech zpracováváme i ve 3D vizualizacích. Samozřejmostí je cenová kalkulace. Důležité také je informovat investora nejen o možnostech, ale i o možných úskalích.“

Dostatečný časový předstih

“Je také nutné počítat”, dodává Martin Klíma, “s dostatečným časovým předstihem – od prvních kontaktů do zahájení rekonstrukce uplyne zpravidla měsíc až dva. V této době se zákazníkem intenzivně pracujeme, společně upřesňujeme výběr zařizovacích předmětů, jednotlivé použité materiály a dolaďujeme barevnost. Současně vyřizujeme stavební povolení a další náležitosti.“

Správně zvolený partner

Úspěšná rekonstrukce končí kolaudací. Také tady oceníte správně zvoleného partnera vaší rekonstrukce. Výhodné vždy je, pokud je zvolená realizační společnost schopna i v rámci kolaudačního řízení zastupovat investora, a tak dovést rekonstrukci ke zdárnému konci. Aby byl výsledek rekonstrukce podle našich představ, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Původní stav

A teď se dostává ke slovu slečna Markéta, investorka přestavby bytu na pražském sídlišti Prosek: “Před rekonstrukcí jsem se snažila dozvědět co nejvíce informací o realizačních firmách, prohlížela jsem si jejich prezentace na internetu, řadě z nich jsem také zavolala. Vybírala jsem i podle toho, kde firma sídlí, jakou nabízí cenovou kalkulaci."

"Ke konečnému výběru přispělo i setkání mé matky s přítelkyní, která pochválila firmu Nabastav, která jí prováděla rekonstrukci koupelny. A musím říci, že i já jsem velmi spokojena – jak s kvalitou odvedené práce, tak i se vším ostatním, co pobyt stavební firmy v domě a bytě nezbytně provázelo.“

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Nový stav

Nejprve ložnice

I když obecné pravidlo, jak již bylo řečeno, nabádá provést rekonstrukci pokud možno na jeden zátah, tady se to z objektivních důvodů nepodařilo. Majitelka bytu neměla možnost uskladnit nábytek jinde, tak nejprve proběhla rekonstrukce ložnic a pak teprve následovala úprava bytového jádra, chodby, obývacího pokoje s kuchyní a balkónu. Podlahy v ložnicích byly zhotoveny z vinylových dílců Thermofix. Vnitřní dveře jsou dřevěné značky Gerbrich s povrchovou laminátovou úpravou CPL.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Koupelna

Cesta za novou koupelnou slečny Markéty začala v koupelnových studiích. Základní průzkum trhu přinesl orientaci v nabídce a v cenách a tedy i v celkovém rozpočtu, který by na vybavení koupelny byl dostačující.

„Nejprve jsem si udělala představu, jaké vybavení bych v koupelně chtěla mít a pak teprve jsem se zajímala o ceny. Vycházela jsem z toho, že novou koupelnu pořizuji na mnoho let a nechtěla jsem šetřit za cenu kompromisů. Přitom jsem ale pochopitelně chtěla udržet rozpočet v rozumných cenových relacích. Chtěla jsem koupelnu ve světlých odstínech už i proto, že na chatě máme koupelnu sytě oranžovou,“ konstatuje Markéta.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Zvětšení koupelny se uskutečnilo na úkor chodby a v koupelně byly osazeny posuvné dveře do pouzdra, aby nedocházelo ke kolizi s dveřmi od WC. V prostoru koupelny bylo nutné udělat zvýšený stupeň pro umístění pračky, který zároveň skryl odpadovou rouru od WC.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Při zařizování koupelny je dobré myslet na budoucnost. Při výběru nebo umisťování nábytku, sprchového koutu nebo umyvadla je dobré představit si sebe za deset, dvacet nebo třicet let, protože koupelnu si člověk zařizuje v průměru pouze dvakrát až třikrát za život.

Stavební deník nechyběl

Stavební práce začaly přesně v termínu a na stavbu chodili stále stejní pracovníci. „Překvapil mne i pořádek, který při práci velmi důsledně udržovali. Opravdu jsem jim neměla co vytknout,“ pochvaluje si Markéta. „Každý den jsem dostávala k podpisu stavební deník, což je věc při běžných rekonstrukcích v bytech vskutku nevídaná, spíše ho najdeme na velkých stavbách. Také pracovník firmy chodil práci průběžně kontrolovat, což jsem také ocenila, protože jsem mohla ještě uplatnit své připomínky.“

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Korkové podlahy

Podlahy v obývacím pokoji, kuchyni a chodbě byly zhotoveny z korkových dlaždic Natural 300 x 300 x 4 mm. Tyto dlaždice se lepí na podklad vyrovnaný nivelační stěrkou. Následně se po přebroušení povrchu provádí trojnásobné nanášení vysokotlakého laku, což z technologického hlediska prodlužuje dobu, za niž se dospěje ke kýženému výsledku, protože mezi jednotlivými cykly lakování musí být dostatečná doba pro vytvrzení předchozí vrstvy.

Další úpravy

V rámci rekonstrukce byly zrušeny skládací dveře mezi kuchyní a obývacím pokojem a byla odbourána část dělicí stěny mezi těmito místnostmi. Došlo také k vyzdívce meziokenní vložky mezi obývákem a kuchyní. Zajímavým designovým prvkem, který vnesl do prostoru ladnost a svěžest, bylo osazení celoskleněných dveří BIM Bohemia s dekorem Matelux s květy rozkvetlých máků, které oddělují obývací pokoj od chodby.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS
Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

V kuchyni byla instalována nová kuchyňská linka a osazeno nové osvětlení. Přístup do instalační šachty je zajištěn dvojitými podobkladovými dvířky v rozměru 180 x 50 cm.

Je dobré vědět

V rámci rekonstrukce se nenechte svázat původním řešením. Často i poměrně malé stavební úpravy dokáží výrazně zvýšit komfort bydlení.

Řezání nosné stěny vždy podléhá posouzení a souhlasu statika a je také finančně náročnější.

Povrchy panelů je nutné ošetřit od základů. Pro dokonalý výsledek je nutné sjednotit také výšku podlah.

Kompletní rekonstrukci by vždy měla provázet revize, v řadě případů i kompletní výměna elektroinstalace v celém bytě.

V koupelnách se dnes velmi často instalují prostorné vany, které současně umožňují i sprchování. V některých případech je vzhledem k danému prostoru vhodnějším řešením klasická obdélníková vana a samostatný sprchový kout.

Fota a plánky: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Reklama

Související články

Chytrá řešení pro panelákové koupelny

Panelákové koupelny s umakartovým jádrem jsou obvykle malé a mnohé z nich čeká rekonstrukce. Málokdo ale preferuje velkorysé prostorové řešení. Většina z nás...

Výběr článků

Načítám