Hlavní obsah

Český projekt CONCEPT v Miláně zabodoval

Právo, Sylva Svobodová

Dveře, zárubně a dveřní kování v jednom designu a funkčním celku – to je český projekt CONCEPT, který se představil v Itálii na veletrhu MADE EXPO 2012. Originální nápad, kdy klika na první pohled dokonale splývá s dveřním křídlem, se líbil odborníkům i laické veřejnosti.

Foto: SAPELI

Vodorovná 3cm linka může být z různého materiálu: dýhy, ve vysokém lesku, laminátu, kovu, různě barevná. Klika s neviditelnou rozetou s povrchem dveří dokonale splývá.

Článek

Elegance, jednoduchost a vtip – tak lze popsat dveřní křídlo s kováním, které vzniklo ze spolupráce dvou českých firem, Sapeli a M Co je výsledkem? Krásné dveře, které mají kliky ve stejném designu s použitím shodného materiálu a v interiéru působí čistě, jednotně a logicky.

Foto: SAPELI

Dveře a integrovanou kliku spojuje i linka, která vždy navazuje na dveřní kování. V případě posuvných dveří se svislou mušlí prochází designový proužek ve svislé rovině.

Spojujícím prvkem je i subtilní proužek v šířce necelých 3 cm, který přechází přes plochu dveří a vrchní stranu integrovaného kování také na jiný interiérový nábytek: třeba šatní skříň, obklad stěn nebo obývací stěnu. Spojující linka vždy navazuje na dveřní kování: u otočných dveří je na ploše dveřního křídla v horizontální rovině, u dveří posuvných (kování se svislou mušlí) prochází designový proužek ve svislé rovině.

Dveře a kování v jednom stylu

Nápaditý projekt Concept je určený pro otočné i posuvné dveře v plném, proskleném i celoskleněném provedení. Povrch dveří může být jakýkoliv, stejně jako materiál vlastního proužku: dýha, provedení vysoký lesk, laminát, kov, různě barevný. Můžeme si vybrat i povrchovou úpravu kování a samozřejmě i dekorativní vkládání do pohledové části kliky, což je naprostá novinka na trhu.

Foto: KLIKY-MT.CZ

V projektu Concept najdeme dveřní křídla a kliky ve shodném designu a materiálu, třeba krokodýlí kůži. Výsledkem je designová čistota, jednoduchý styl.

Uživatelé ocení nejen skvostný design, ale i praktičnost. V rámci projektu Concept je nově na trhu i posuvné kování MINIMA, které má snadné (tzv. soft) ovládání s odlehčeným dojezdem. Nehrozí tedy žádné prásknutí dveřmi ani přiražené dětské prstíky.

Systém se hodí pro dřevěné i celoskleněné posuvné dveře v provedení se zárubní i bez ní. Horní lišta posuvného kování je z eloxovaného hliníku, subtilní, čistého vzhledu.

Foto: M&T

Do kliky lze z pohledové části vkládat libovolný materiál a měnit tak její vzhled. K dispozici je sedm barev kování klik a velké množství materiálů: dřevěné dýhy, kůže různých barev a struktur, sklo, kov.

Klika jako šperk

Málokdo si uvědomí, jak jsou vlastně dveře důležité. Nejen že nás pustí do prostoru a zase ho uzavřou, ale jsou také hodně vidět. Na stěně totiž zabírají poměrně velkou plochu a podle toho, jak vypadají, hodnotíme i celkový dojem z interiéru.

Když chceme radikální změnu v bytě, nemusíme pořizovat hned nový nábytek. Obvykle stačí nápaditá výmalba stěn, výměna dveří za nové a nábytku spíše málo. Trendem je jednoduchost, minimalismus, který dává vyniknout krásným solitérům, a mezi ně dveřní křídla s designovou klikou rozhodně patří.

Foto: M&T

Dveřní kování sladěné s čelem křídla nemá rozetové kování. Působí o to více elegantně a čistě.

Naprostým unikátem je dveřní klika, do níž je možné z pohledové strany vkládat libovolný materiál. Nápad je patentovaný a stojí za to!

Foto: M&T

Dýhovanou plochu v pohledové části dveřního kování lze podle potřeby rychle a bez problémů vyměnit. Zvládne to každý kutil.

Pro různé kombinace je k dispozici celkem sedm barev kování klik a nepřeberné množství vkládaných materiálů z pravých dřevěných dýh, kůže různých barev a struktur, skla a kovu. Všechna kování jsou opatřena systémem tichých tlačných pružin pro bezchybný a bezhlučný chod.

Naprosto jedinečné jsou kliky v kolekci Minimal/Maximal, které mají tzv. neviditelné rozety. Co to znamená? Nevidíme žádné kulaté či hranaté provedení rozet, protože prostě nejsou. Klika pohledově dokonale splývá s dveřním křídlem a to lahodí oku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám