Hlavní obsah

Na bezpečnostních dveřích nešetříme

Právo, Karolina Černá

Vsadíme-li na nízké zabezpečení domu proti krádeži, pojišťovna nám v případě vloupání nemusí poskytnout plnou náhradu. Případů překonaných nekvalitních, levných bezpečnostních dveří je stále dost. Takové typy dveří pachatelé dobře znají a vyloupí byt právě proto, že je snadno překonají.

Foto: NEXT

Bezpečnostní dveře typ SD 101 se řadí do bezpečnostní třídy 3. Dveře disponují 17 jisticími body a mají integrovaný rozvorový systém, pancéřování zámku je zesílené speciálním plechem. Cena od 14 640 Kč.

Článek

Většina pojišťoven vyžaduje ve svých podmínkách u pojištění domácnosti proti krádeži zabezpečení dveřmi 3. a 4. bezpečnostní třídy. Pokud nedodržíme úroveň zabezpečení, porušujeme pojistné podmínky.

Foto: HÖRMANN

Bezpečnostní dveře Top Secur bezpečnostní třídy 2 disponují tloušťkou křídla 80 mm. Dveře vynikají aplikacemi a doplňky z ušlechtilé oceli, mezi něž patří mj. praktické madlo. Cena od 56 880 Kč.

Jsme-li zabezpečeni více, než pojišťovna požaduje, můžeme získat zajímavé slevy za způsob zabezpečení – kvalitní zajištění někdy přispívá k nižším platbám pojistného při faktu vyššího plnění v případě pojistné události.

Proto je lepší před nákupem bezpečnostních dveří zajít do pojišťovny a zjistit si potřebnou míru zabezpečení domu nebo bytu ve vztahu k pojistným podmínkám.

Bezpečnostní třída

Bezpečnostní dveře se podle evropských norem rozdělují do šesti kategorií (bezpečnostních tříd), z nichž se reálně používají čtyři podle toho, do jaké míry odolávají napadení.

Foto: HÖRMANN

Bezpečnostní dveře třídy 2. Jde o základní typ bezpečnostních dveří společnosti Hörmann. Cena od 15 741 Kč.

Odolnost, tedy bezpečnostní třída, vychází z konstrukčního know-how výrobce, kvality použitých materiálů a výrobního procesu.

V bytech, rodinných domech, firmách a úřadech se nejčastěji setkáváme se dveřmi ve 3. a 4. bezpečnostní třídě, které dnes vyžaduje většina pojišťoven z hlediska úrovně zabezpečení těchto prostor, a také jsou doporučovány seriózními výrobci. Kvalitní bezpečnostní dveře by měly splňovat protipožární odolnost dveří (30 minut). To by mělo být podloženo platnými certifikáty podle norem EU.

Foto: NEXT

Bezpečnostní dveře SD 121 patří do bezpečnostní třídy 4.

Také zámkové cylindrické vložky a dveřní kování (štít nebo rozeta) musejí být ve stejné nebo vyšší bezpečnostní třídě jako dveře samotné.

Kvalitní bezpečnostní protipožární dveře se instalují do originálních ocelových, bezpečnostních zárubní, které jsou ze všech stran celkově vylité betonem a kotvené.

Ceny bezpečnostních dveří se pohybují podle bezpečnostní třídy, typu a vybavení od 12 000 do 26 000 Kč.

Výběr a materiál

Bezpečnostní dveře si vybíráme podle odolnosti, certifikace, kvality, životnosti a nakonec designu. Podle těchto kritérií se pozná výrobce nabízející účinné a funkční bezpečnostní dveře, které splňují veškeré požadavky na odolnost, legislativu v certifikaci a jsou vyrobené z prověřených materiálů s dlouhou životností.

Foto: HÖRMANN

Bezpečnostněprotipožární dveře, které lze dodat v dřevodekoru a jsou vhodné zejména do bytů jako vchodové, třída bezpečnosti 2. Cena od 20 378 Kč.

Běžné bezpečnostní dveře jsou vyrobené z různých materiálů, často z nesourodých (dřevo, drátěný rošt nebo pletivo apod.). Nemusí být ani protipožární, nebo naopak jsou pouze protipožární a nikoli bezpečnostní. Proto je vždy lepší ptát se na složení kvalitních bezpečnostních dveří.

Kvalitní bezpečnostní dveře by měly být celokovové, dvouplášťové, s vnitřní výztužnou konstrukcí. Ta by měla obsahovat protipožární vložku. Vnější provedení je většinou lamino, dýha nebo jiné varianty povrchů.

Montáž

Ideálně by měl montáž provádět výrobce nebo subjekt autorizovaný výrobcem či výhradním zastoupením výrobce. Ale nemusí.

Pokud některá firma tvrdí, že montáž kvalitních značkových bezpečnostních dveří nutně musí provádět pouze vlastní zaměstnanci výrobce a nikdo jiný, podává zákazníkům zavádějící informace, které hraničí s neseriózním obchodním přístupem.

Foto: SHERLOCK

Interiérové vchodové dveře do bytu K330/3 v hladkém provedení – 3. bezpečnostní třída. Cena za kompletní dodávku a výměnu od 30 000 Kč.

Obavy z toho, že montážní firma, byť se prokáže pověřením od výrobce, je neseriózní, jsou na místě v případech instalací levných bezpečnostních dveří od pochybných prodejců. Pak je pravděpodobné, že autorizace od výrobce může být falešná a tato firma patrně provádí neoprávněnou činnost nebo dokonce tipuje objekty pro krádeže.

Záruku na výrobek upravuje zákon a vlastní podmínky výrobce. Na bezpečnostní dveře se často poskytuje záruka dva roky. Jsou-li uváděny vyšší záruční lhůty, obvykle se vztahují jen na určité součásti nebo mechanismy výrobku.

Foto: SHERLOCK

Interiérové vchodové dveře do bytu s dekorativními rámečky – 3. bezpečnostní třída. Cena za kompletní dodávku a výměnu od 32 000 Kč. Detail designově zpracované polodrážky se zapuštěnými závěsy (panty) u modelu K330/3.

Pět omylů o nebezpečí

Máme přece bezpečnostní dveře: Bezpečnostní dveře nebo zámek samy o sobě nezvané návštěvníky úplně nezastaví. Nejúčinnější je kombinace hned několika bezpečnostních prvků. Jednoduše řečeno — snažíme se nezvaným návštěvníkům přístup do domu ztížit co nejvíce.

Doma pořád někdo je: Babička bydlí v přízemí a žena je dva roky na mateřské. I to bývají důvody, proč si mnoho rodin myslí, že nepotřebují bezpečnostní alarm. Domov má přece pořád kdo hlídat. Opak je pravdou. Pryč jsou časy, kdy zloději chodili pouze do prázdných domů a bytů. Navíc moderní alarmy nechrání domov jen před zloději. Upozorní na únik plynu, vytopení, požár atd.

Profesionální zabezpečení je drahé: Omyl, který si s sebou neseme od vzniku prvních alarmů. Nejvyšší investicí je určitě koupě alarmu a jeho instalace, kde cena začíná na 18 000 Kč.

Zvolíme bezdrátové řešení, které nevyžaduje razantní zásah do stěn bytu či domu. Cena za hlídání objektu bezpečnostní agenturou se pohybuje podle typu služby od 400 Kč měsíčně. Na www.hlidanizdarma.cz je možné vyzkoušet si tuto službu nezávazně na půl roku zdarma.

Nejhorší to mají ti v přízemí: Zloději jsou vynalézaví. Je tak jedno, jestli v bytovém domě bydlíte pod střechou, v přízemí, uprostřed nebo na kraji. Když to nepůjde venkem, zkusí vniknout dovnitř přes vchod.

Mnoho balkónů v přízemí je sice obehnáno mřížemi, ale po nich je jednoduché vyšplhat se do dalšího patra. Navíc je potvrzeno, že zloději do objektů pronikají nejčastěji vchodovými dveřmi.

Rodinný dům je ještě lákavější a možností, jak se dostat dovnitř, nabízí mnohem víc.

Pes odradí: Pes by mohl zloděje odradit. Existuje ale spousta možností, jak se lapka může vašeho psa zbavit. Otrlým zlodějům nevadí ani vaše přítomnost, proč by je měl pak odradit pes?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám