Hlavní obsah

Dva návrhy rekonstrukce panelákového 4+1 vykouzlily ještě větší prostor

Kdo by netoužil po pěkném a zároveň praktickém bydlení? Ať už renovujete své bydlení z estetického či funkčního hlediska, vždy se nejprve zamyslete nad možnostmi, ale hlavně omezeními prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh verze 1

Článek

Mnoho lidí dělá při rekonstrukci velkou chybu, že prostor nepřizpůsobí zvykům, potřebám a počtu obyvatel domácnosti, ale snaží se v první řadě o to, aby byt vypadal reprezentativně.

Ve snaze ohromit už nejedna rekonstrukce panelákového bytu skončila nezdarem. To se ovšem nestalo v případě, kterému se budeme věnovat v následujících řádcích.

Dopis čtenáře
Dobrý den, s přítelkyní uvažujeme o rekonstrukci panelákového bytu, který jsme v nedávné době koupili. Měli bychom zájem o navržení nové dispozice bytu a vypracování vizualizace. Zasílám plánek našeho bytu o dispozici 4+1.
Rádi bychom spojili malou kuchyň s obývákem. Vyřešit potřebujeme i prostor v koupelně, který je nedostatečný. Máme mnoho sportovního vybavení, proto bychom uvítali dostatek úložného prostoru v předsíni.
Také si nevíme rady s umístěním akvária, kterého bychom se neradi vzdali. Máme rádi světlé barvy, nic extravagantního, ale aby to odpovídalo současným moderním trendům. Děkuji a zdravím, Jiří

Požadavky čtenářů

  • Kompletní rekonstrukce bytu
  • Spojení obýváku a kuchyně
  • Velká komora na sportovní vybavení
  • Úložné prostory
  • Akvárium s rybičkami
  • Využití chodby v domě před bytem, kterou lze zabrat
  • Preferují spíše světlé dekory dřeva, z barev se líbí zelená a fialová
  • Rozmístění velkého množství květin do prostoru kuchyně a obýváku
První varianta – jak získat prostor

Dispozice bytu byla upravena především díky nové koupelně s toaletou a potom na to navazující obývací kuchyní (nyní jedna velká místnost), od toho se také odvíjí velikost předsíně a samozřejmě vytvoření zádveří zabráním chodby. Dětské pokoje jsou oddělené, ten první je průchozí.

Šedý dub

Základní barevnou paletu tvoří dekor dřeva - šedý dub. Na podlahové krytině v tmavším odstínu a na nábytku ve světlejším. Vše je doplněno etno zemitými barvami, které jsou spíše veselejší a kontrastují s jemným barevným základem v šedém dubu. Stěny jsou bílé nebo krémové a dveře bílé.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Na zídku oddělující kuchyň je použitý dekorativní kámen, stejně tak jako na stěně za postelí v ložnici. Obklady v koupelně jsou v tmavší hnědé barvě s jemným vodorovným proužkem, doplněným dekorem z proužku mozaiky.

Kuchyně součástí obýváku

V obývacím prostoru je kuchyňská linka po celé délce zadní stěny. K dekoru šedého dubu je zvolena kamenná pracovní deska v pískovém odstínu, která je použitá zároveň jako obklad stěny. Linku odděluje nízká zídka na jedné straně a na druhé u okna pracovní stůl s odkládacím prostorem. Samozřejmě by bylo možno zídku použít na obou stranách, ale byla dána přednost pracovnímu stolu, který může být praktický při vaření i stolování a kam se může uklidit prostírání a jiné potřebné nádobí ke stolu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Pro zútulnění a také kvůli zakrytí radiátoru pod oknem je navržena čalouněná lavice s opěradlem. Jídelní kout je tak schopen pojmout šest osob. Jídelní stůl má centrální nohu což je velmi praktické a je doplněn plastovými židlemi. Parapet okna slouží k umístění květin. Okna jsou opatřena roletami a jídelní kout patřičným osvětlením.

Kuchyňské lince dominuje velká potravinová skříň s vestavnou pečící troubou a mikrovlnnou troubou, vestavná chladnička kombinovaná s mrazákem, myčka nádobí, varná plynová deska a odsavač par.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Na zídku navazuje rohová pohovka, která sice není rozkládací, ale je navržena tak, že velký taburet, který leží před ní, se k pohovce pouze přisune, a tak vznikne prostor pro spaní. Pohovka je pro pohodlí doplněna velkým množstvím polštářů.

Celá přední stěna pokoje je plně využita pro nábytkovou sestavu, ve které je umístěno akvárium (hned u dveří na balkón) a ve zbytku vznikl prostor pro knihy a upomínkové předměty z cestování. Samozřejmě nechybí ani televizor a další elektronika.

Koupelna spojená s WC

Koupelna je navržena společně s toaletou, tak aby se tam vešlo vše potřebné. V místnosti je velký sprchový kout a dvojumyvadlo se skříňkami a policovým regálem. Dekor šedého dubu prosvětluje prostor, kde jsou tmavší obklady.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Dostatek úložného prostoru

V předsíni je zajímavým prvkem výklenek, kde jsou dveře, a tak vše vypadá jako vestavná skříň. Prostor slouží k umístění pračky a úklidových prostředků. Dalším úložným prostorem je skříň, hned vedle dveří. Jinak je prostor prázdný a plynule průchozí.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

V prostoru zádveří jsou dveře do výklenku, kde bude prostor pro uložení sportovního vybavení. Další skříňka s malou hloubkou je určena k uložení obuvi nebo jiných drobných předmětů či nářadí. U dveří nechybí odkládací police a taburet na sezení.

Velká ložnice a průchozí dětský pokoj

Díky zrušení malé místnosti před ložnicí se získal prostor, a tak šlo použít více nábytku.

Dětské pokoje jsou vybaveny standardně a barevně jsou odlišené. První pokoj je průchozí. Pokud bude v rodině zatím jedno dítě, první pokoj může sloužit například jako pracovna.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 1

Druhá varianta – ještě větší koupelna i kuchyň a více úložného prostoru

Dispozice bytu byla upravena opět s ohledem na zásadní úpravy koupelny a WC, které jsou opět spojené a nyní je koupelna dokonce prostornější než v předchozí verzi. Před ložnicí je ponechána malá místnost, která slouží jako šatna a další úložný prostor v bytě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 2

Světlý kokos

Základní barevnou paletu tvoří lamino dekor kokos bolo – světlý dekor dřeva s jemným proužkem. Na podlahovou krytinu je navržen světlý javor horský. Všechny dekory jsou světlé a jemné, právě z důvodu toho, že dekor kokos bolo je výrazný. Obklady a dlažba jsou v jemném krémovém dekoru mramoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 2

Další použité barvy – například látky a čalounění jsou v jemných pastelových odstínech a výrazný dekor je použitý pouze na kobercích či drobnějších věcech jako jsou polštářky.

O trochu větší kuchyň

V obývacím prostoru je navržena kuchyňská linka a obývací stěna na stejném místě jako v předchozí variantě, ale kuchyň je větší. Kuchyňská linka je ještě pod oknem a jde dále do prostoru, kde vytváří pultík, na který navazuje rohová pohovka. Na okně jsou vystaveny všechny květiny a pohovka zakrývá radiátor pod oknem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 2

Jídelní kout je umístěn u linky, a to hned u dveří nikoli u okna. Standardně jsou u něj čtyři židle, ale můžou tam být klidně i další dvě navíc běžně. Pohovka je totožná jako v předchozí verzi, není rozkládací, ale přisunutím velkého taburetu se vytvoří dostatečné lůžko pro přespání. Nábytková stěna je navržená tak, aby se tam dala uložit spousta předmětů včetně elektroniky.

Místo dvojumyvadla pračka, místo sprchy vana

V koupelně je oproti předchozí verzi umístěna pračka a místo sprchového koutu vana. Dekorativně je v koupelně použit mozaikový obklad na soklu u vany a u toalety. V koupelně nechybí dostatek skříněk a také skříňka s jedním umyvadlem. Nábytek je v bílém provedení.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 2

Dispozice koupelny je navržena i tak, aby v předsíni vznikly výklenky pro skříně, kde je nejen další úložný prostor, ale i umístěné akvárium s rybičkami, které tak „mrtvý“ prostor chodby doslova oživí a působí velmi dekorativně.

Menší ložnice a větší dětský pokoj

Ložnice je vybavena standardně, protože není tak velká jako v předchozí verzi, ale šatní skříně jsou dostatečně prostorné, naproti posteli je umístěn na stěně televizor. Postel je malinko odskočena od stěny. K odkládání různých předmětů z cest slouží dřevěný sokl. Postel je dostatečně velká a jsou u ní i noční stolky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 2

Dětský pokoj je v této verzi ve větším provedení. Spojením obou pokojů vznikl velký prostor, který je opticky oddělen policovým regálem, který je zároveň velmi praktický pro uložení knih, hraček a jiných předmětů mezi pracovními stoly. Pro každé dítě je navržen samostatný kout, aby měli alespoň trochu soukromí. Samozřejmě nechybí dostatek úložného prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 2

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze 2

Obě verze jsou si velmi podobné, zásadní pro rozhodování bude podoba koupelny, řešení obývacího prostou není tak rozdílné, hlavní bude umístění jídelního stolu. To zda bude ložnice větší nebo menší s šatnou není velkým zásahem do dispozice. Rozhodnutí bude chtít také prostor pro děti, zda budou čtenáři preferovat velký otevřený prostor nebo dva menší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám