Nehodlali se však spokojit s běžně dostupným bydlením v třípokojovém nebo čtyřpokojovém bytě, a proto hledali tak dlouho, až našli ojedinělou možnost koupit byt v přízemí čtyřpodlažního panelového domu v klidné oblasti pražského sídliště Stodůlky.

Čas pro fantazii

Původně se jednalo o dvougenerační byt 4+1, ale v minulosti se původním majitelům podařilo přikoupit k bytu sousedící kočárkárnu a 5+1 bylo na světě, a dokonce v původním stavu bez jakékoliv předběžné rekonstrukce. V takové chvíli nastává čas pro fantazii a pustit se do obnovy.

Důležitá je příprava

Jednoznačnou volbou byla společnost Nabastav, se kterou budoucí majitelé konzultovali projektové a realizační detaily ještě před samotnou koupí bytu, a tak měli naprosto jasnou představu, co je čeká. Předchozí majitel umožnil zaměření bytu a projektové práce mohly započít.

Souběžně byl zahájen proces převodu nemovitosti. Stavební povolení se stalo kvůli důkladné přípravě a spolupráci všech zúčastněných stran pouhou formalitou. Práce na rekonstrukci započaly díky včasnému jednání a přípravě bez jakéhokoliv čekání na projekt a povolení ihned po koupi bytu.

Každý svůj pokoj

Hlavním požadavkem bylo, aby každé z dětí mělo svůj pokoj, dohromady aby měly děti vlastní koupelnu. Rodiče své spaní co nejdále od stále hlučících potomků s vlastním sociálním zázemím a šatnou. Jedna šatna musela vzniknout jako samostatný úložný prostor i pro zbytek běžně potřebných věcí.

Dále bylo potřeba najít a vyřešit prostor pro praní a sušení prádla. V centru všeho pak musela vzniknout místnost rodinného setkávání, jíž se měl stát prostorný obývací pokoj s kuchyňským a jídelním koutem.

Otvor v nosné stěně

Bylo tedy nutné odstranit spoustu nevyhovujících příček a také provést jeden nový otvor v nosné panelové stěně. To, že zmizí i obě původní bytová jádra, bylo samozřejmostí. Původní podlahy, zárubně, dveře, tapety a také instalace, to všechno bylo odstraněno a vzniklý prostor čekal na novou dispozici a nový kabát.

Rodičům postačí sprchový kout

Nová dispozice je patrná z výkresu nového stavu. Zatímco rodičům postačí prostorný sprchový kout, částečně oddělené WC a dostatečný prostor pro umyvadlo, dětem je dopřáno dvojumyvadlo s velikým zapuštěným zrcadlem, vana a kromě toho vyzděná sprchová nika. WC je z pochopitelných důvodů odděleno a z praktického hlediska opatřeno malým umývátkem. V prostorné chodbě vznikla nika s přípravou pro pračku a sušičku. Maximum dveří ve společných prostorách bylo řešeno jako zásuvné do pouzder. V pokojích bylo s ohledem na vyšší akustický útlum použito klasického otevíravého typu.

Pomohly i vizualizace

Pro vlastní koupelnu měla paní domu s výběrem obkladu jasno, ale nevěděla si rady se skladbou. U dětské koupelny nebyla představa ani o jednom, jen měla být pestrá. I v tomto případě se ukázala odbornost a přehled zástupce realizační společnosti. Po prvotních skicách a jejich schválení ještě pro jistotu vznikla 3D vizualizace, kde se potvrdil hned první návrh řešení skladby obkladu.

Ohledně výběru zařizovacích prvků dali majitelé na zkušenosti zhotovitele, který má o jejich kvalitách a funkčnosti větší přehled než oni, kteří se ve stavebnictví nijak výrazně neorientují.

Počítačová síť mezi pokoji

Při vzniku nového otvoru v nosném panelu muselo být jeho nadpraží dovyztuženo. Tento detail řešil samostatný statický posudek. Ve sprchové nice byl použit místo klasické vaničky podlahový žlab, a tak nebyl sprchový prostor nijak modulově limitován.

Pro lepší přistup do šachty i ve spodní části byla osazena ještě jedna přístupová dvířka.

V bytě vznikla mezi pokoji malá počítačová síť, do všech pokojů byla také zavedena kabelová televize.

Nad půdorysem kuchyně vznikl podhled s osvětlením, do kterého se také schoval odtah od digestoře, která je společně s varnou deskou umístěna na ostrůvku. Takových detailů je třeba při plánování a samotné rekonstrukci řešit nespočet, a proto je vhodné se obrátit na odborníky.

Operativní řešení

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru, koordinace jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Věci, které vznikly v průběhu stavby, jako například požadavek na dodatečnou výměnu topení, odhlučnění stěny sousedící s chodbou a podobně, byly řešeny operativně a bez odkladu.

Hladké závěrečné předání stavby bylo také důsledkem pravidelných společných kontrol a prohlídek jednotlivých fází s majiteli a jejich odsouhlasení a schválení. Stavba je zdokumentována také ve stavebním deníku, který je pro všechny realizace velmi důležitým dokumentem.

Fota: Nabastav, časopis PANEL PLUS