Hlavní obsah

Zelené zahrady se vracejí na střechy domů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelené zahrady na střechách domů slaví návrat, i když nejde o žádnou novinku! Zelené střechy si lidé budují napříč kontinenty již pár tisíc let. A nevedly je k tomu vždy jen estetické důvody, ale spíš důvody ekonomické. Rostliny byly totiž přinejmenším dostupnějším materiálem než střešní krytina.

Foto: STAVCOM

Z dobře založené zelené střechy má největší přínos majitel - střešní zahrada s dřevoplastovou palubou a nádobami na rostliny.

Článek

Vegetační neboli zelená střecha má spoustu dalších výhod: zabraňuje přehřívání obydlí, dobře ho chrání před chladem a navíc pozitivně ovlivňuje životní prostředí! Zvyšuje množství kyslíku v ovzduší a snižuje podíl oxidu uhličitého i hladinu hluku. Pojme až 50 % dešťové vody a díky jejímu odpařování zvlhčuje a ochlazuje ovzduší v okolí domu. Zlepšuje mikroklima, zachytává prach a nečistoty z ovzduší a navíc zvyšuje požární odolnost domu.

Foto: WWW. PROFIZAHRADY. CZ

Realizace mírně svažité střešní zahrady (asi na 700 Kč/m2), na které je dobře vidět zádržný systém proti sesuvu substrátu.

Odborníci vědí, jak na to

Podmínkou funkční zelené střechy je odborný návrh skladby střechy i její realizace. Návrh by měl vždy vycházet z individuálních konstrukčních a provozních podmínek domu. Proto před realizací střešní zahrady ohlídáme statiku střešní konstrukce, která by mohla být narušena těžší vegetační vrstvou. Zásadní je i výběr izolační fólie, jež musí zvládat zvýšené zatížení vegetační vrstvou. Počítáme také s údržbou vegetace. Alespoň jednou za rok je nutné střechu vyplít, porost ošetřit a pohnojit.

Foto: GABRIEL

Na extenzivních střechách se daří mechům, lišejníkům, rozchodníkům, netřeskům i suchým travinám. Extenzivní střešní zahrada s náklady cca 200 000 Kč.

Dva druhy zelených střech

Extenzivní zelená střecha není náročná na zavlažování, takže vystačí s přirozenými srážkami. Nenáročnou vegetaci tvoří druhy rostlin, které se dobře přizpůsobují extrémním podmínkám a mají vysokou schopnost regenerace. Jsou to zejména sukulenty (rozchodníky druhu Sedum), mechy, byliny a traviny.

Díky barevnosti a rychlému rozrůstání patří mezi nejoblíbenější druhy skalniček. K dosažení větších izolačních schopností se doporučuje tloušťka substrátu (maximálně 160 kg/m2) 8-15 cm s hustým porostem z divoké trávy nebo bylin.

Foto: WWW. PROFIZAHRADY. CZ

Zelená zahrada zhruba měsíc po založení (cca 450 Kč/m2), na níž je vysazen rozchodník (Sedum album) metodou rozhozu řízků.

Extenzivní zeleň se používá pro ploché i šikmé střechy. Údržba střechy je minimální, kontrolu potřebuje 1-2x do roka. Intenzivní zelená střecha potřebuje 30100 cm substrátu, což představuje až 250 kg/m2. S tím souvisejí i vyšší nároky na nosnost konstrukce. Intenzivní vegetaci tvoří na střeše trvalky a keře, ale také trávníkové plochy a stromy.

Tyto rostliny už potřebují stejnou péči jako běžná vegetace na zahradě, takže se neobejdou bez zavlažovacích systémů. Využití a ztvárnění intenzivní zelené střechy je srovnatelné se zahradou v běžném terénu. Proto má intenzivní zeleň smysl na plochých střechách.

Přednosti vegetačních střech

  • Ozeleněné střechy mají blahodárný vliv nejen na životní prostředí v bezprostředním okolí domu, ale i na zdravé bydlení.
  • V porovnání s klasickou střechou je investice do zelené střechy vyšší, ale během let se vrátí díky nenáročné údržbě a úsporám energie na vytápění. 
  • Zelené střechy se po celý rok podílejí na regulaci teploty v interiéru: v zimě zabraňují jeho nadměrnému ochlazování a v létě zase přílišnému přehřátí. Stejně tak v interiéru vyrovnávají teplotní rozdíly mezi dnem a nocí.
Foto: GABRIEL

Intenzivní střešní zahrada s náklady cca 300 000 Kč. Tato poměrná část zahrnuje 40 cm substrátu, drenáže, závlahu a další.

Tyto střechy dokážou zadržet více než 50 % přirozených vodních srážek a díky jejich odpařování zvlhčují a ochlazují ovzduší v okolí domu. Záleží na typu vegetace a hloubce substrátu.

Postupné odpařování zadržené vody příznivě ovlivňuje mikroklima v okolí domu. V případě, že má substrát dostatečnou tloušťku (minimálně 10 cm), znemožňuje spolu s rostlinami průnik ultrafialového a elektromagnetického záření.

Zelená střecha zvyšuje životnost hydroizolační vrstvy, kterou chrání substrát a rostliny. Současně mírní povětrnostní vlivy.

Zelená střecha tzv. vyrábí kyslík, zvyšuje vlhkost, pohlcuje oxid uhličitý, filtruje částice prachu z ovzduší a jiné emise.

Foto: STAVCOM

Zeleň na střešních konstrukcích má mnoho příznivých funkcí. Neobvyklým, ale praktickým řešením je ozeleněná střecha garáže.

Slouží také jako zvuková izolace. Dobře tlumí hluk zvenčí a podílí se tím na akustické pohodě v domácnosti.

Odborně navržené a provedené zelené střechy mají téměř neomezenou životnost. Ve srovnání s plochými střechami bez vegetace mají až dvojnásobnou životnost.

Střešní zeleň je ideálním prostředím pro různé druhy hmyzu nebo ptáky.

Dosahuje-li tloušťka substrátu alespoň 3 cm, má střecha i protipožární funkci za předpokladu, že neobsahuje více než 20 % organických látek. Vegetace se vysazuje 0,5 m od okraje střechy a obvodové pásy se většinou vyplňují kačírkem.

Foto: STAVCOM

Střešní zahrada s okraji lemovanými kačírkem v kombinaci se zelenou vegetací a dlažbou.

Zelená střecha je pěkná na pohled, takže pozitivně ovlivňuje i naši psychiku. Při funkčním výběru rostlin, barev a tvarů lze vytvořit pozoruhodnou kompozici, která se bude měnit v každém ročním období.

Doporučená skladba zelené (vegetační) střechy (zleva):
1. parotěsná fólie
2. tepelná izolace
3. geotextilie
4. hydroizolační fólie FATRAFOL 818
5. drenážní vrstva (Fatradren)
6. smyčková rohož
7. geotextilie Fatratex
8. substrát
9. vegetační vrstva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám