Hlavní obsah

Změnou dispozice získal panelákový byt maximum úložných prostor

Kdo by netoužil po pěkném a zároveň praktickém bydlení? Ať už renovujete své bydlení z estetického či funkčního hlediska, vždy se nejprve zamyslete nad možnostmi, ale hlavně omezeními prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V kuchyni nechybí vestavěné spotřebiče. Obklady kuchyňské soustavy jsou ze skla.

Článek

Mnoho lidí dělá při rekonstrukci velkou chybu, že prostor nepřizpůsobí zvykům, potřebám a počtu obyvatel domácnosti, ale snaží se v první řadě o to, aby byt vypadal reprezentativně. Ve snaze ohromit už nejedna rekonstrukce panelákového bytu skončila nezdarem. To se ovšem nestalo při rekonstrukci, které se budeme věnovat v následujících řádcích.

Z dopisu čtenářky Kláry
Dobrý den, rádi bychom Vás poprosili o návrh interiérového řešení našeho bytu. Koupelna, záchod a kuchyň jsou nově zrekonstruované, ale s ostatním prostorem si nevíme rady. Měli bychom zájem o rekonstrukce chodby, obývacího pokoje a ložnice. Chybí nám šuplíky, úložné prostory. Podlahu v obýváku a ložnici bychom chtěli z dřevěných dubových parket.
Obývací pokoj bychom si přáli v moderním zajímavém stylu tak, aby to ladilo s dřevěnou podlahou. Sedací souprava nemusí být rohová. Nebráníme se ani tomu spojit kuchyň s obývákem, pokud to bude jenom trochu možné. Chybí nám pěkný jídelní stůl.
Ložnice by měla mít manželskou postel s úložným prostorem, vestavěnou a dobře řešenou skříň s úložnými prostory a pracovní prostor s počítačem. Podlaha ve vstupní chodbě by měla být z PVC, které by dobře ladilo s dřevěnou podlahou, dále úložný prostor, případně věšákovou stěnu s botníkem. Mnohokrát děkuji a zdravím Klára S.

Minimální úpravy dispozice

Čtenářka chtěla poradit se zařízením bytu tak, aby v něm vzniklo maximum úložných prostor. Obyvatelé bytu rovněž plánují kompletně nové podlahové krytiny. Navrhla jsem pouze minimální úpravu dispozice, a to především stěny, která odděluje pokoje od chodby – nyní taková zubatá cik cak, díky tomu vznikly různé výklenky, do kterých lze umístit vestavěné skříně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Dokonalý soulad

V chodbě také vznikly dva výklenky – v čele chodby, které by bylo ideální využít na úklidové prostředky, nebo na sezónní a objemné věci. Obě tyto komory jsou oddělené skládacími dveřmi, a to z důvodu šetření prostoru při otevírání dveří. Tyto dveře jsem pak použila i na ostatní vestavěné skříně, aby bylo vše dokonale sladěné.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevné návaznosti

Čtenářka si přála dubovou podlahu s přírodním vzhledem, na kterou jsem barevně navázala a totožný dekor jsem použila i na nábytek. V předsíni jsem navrhla věšákovou stěnu a botník, v čele chodby je kulaté zrcadlo, které koresponduje s designem interiérových dveří a pomáhá opticky zvětšovat prostor.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jednoduše, bez ozdob

V koupelně nechybí umyvadlo se skříňkami a úložným prostorem, také pračka a rohová vana. Obklady a dlažba jsou v šedé barvě, bez ozdobných listel a dekorů, vše je jednoduché a bez ozdob.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Obklady ze skla

Na barevné provedení koupelny navazuje řešení kuchyně. Tam jsem navrhla linku do L a k ní doplnila malý jídelní stolek. Na stěnu k němu jsem použila tapetu, která zaplní celou stěnu. Linka je do L, a jedna část je i pod oknem. V kuchyni nechybí vestavěné spotřebiče. Obklady kuchyňské soustavy jsou ze skla.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Obývák s pracovním stolkem

V obývacím pokoji jsem navrhla rohovou rozkládací pohovku a nábytkové vybavení, také s pracovním stolkem, jak si čtenářka přála.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V ložnici jsem se snažila využít prostor pro skříně a komodu, čímž vzniklo maximum úložných prostor a přesto je ložnice, podle mého mínění, docela útulná.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám