Hlavní obsah

Pestrobarevné krásenky milují léto a slunce

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barevné úbory a uvolněný ráz krásenek jsou pro letní dny jako stvořené. Stačí jediný sáček semínek a z obyčejného záhonu vznikne veselá a poutavá část zahrádky, kterou ocení nejen sám pěstitel, ale i užitečný hmyz.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pro motýly a jiný užitečný hmyz představují krásenky vítané zpestření jídelníčku.

Článek

Na světě existuje okolo dvaceti druhů krásenek alias kosmeí či kosmosů, jak zní počeštěný výraz latinského rodového jména Cosmos. Pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. V Evropě se k nejoblíbenějším počítají dva druhy letniček a jedna k mrazu citlivá trvalka. Všechny tři vypadají krásně, neúnavně kvetou a snadno se pěstují.

Krásenka sírožlutá

(Cosmos sulphureus)

Jednoletka s obvykle poloplnými úbory v oslnivých žlutých, oranžových či plamenně červených odstínech pochází z Mexika. V průměru měří květy od 4 do 8 cm. Sytě zelené listy jsou stejně zdobné, ale širší než u krásenky zpeřené. Připomínají kapradí. Kvete od července až do října. Rostlina dosahuje maximální výšky kolem 150 cm.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásenka sírožlutá svými zářivými úbory vyjadřuje žhavost letních dnů.

Zajímavé kultivary: Směs Cosmic tvoří rostliny s jednobarevnými poloplnými až plnými úbory a výškou do 50 cm. 90 cm vysoký Sunset má medově žlutá až oranžová květenství. Tmavě oranžový je Diabolo se 70 cm.

Krásenka zpeřená

(Cosmos bipinnatus)

Vzpřímená rozvětvená letnička s tuhými, až 180 cm vysokými lodyhami. Čárkovité, čerstvě zelené listy se podobají kopru. V průměru 7 až 10 cm velké miskovité květní úbory se skládají z drobných žlutých středových terčíků a širokých jazykovitých květů v bílé, pastelově růžové nebo karmínové barvě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Podařenou letničkovou kombinaci spolu s krásenkami tvoří sporýše (Verbena bonariensis), kopr (Anethum graveolens), luštěnice (Cleome) a dochan huňatý (Pennisetum villosum).

Zajímavé odrůdy: Sea Shells vynikají unikátními okvětními plátky srolovanými do trubičky. Série Sonata nabízí kompaktní rostliny vysoké pouze 30 cm. Picotee je bílá s karmínovým lemováním. K nepoznání jsou plné úbory krásenky Double Click dorůstající do výšky 120 cm.

Krásenka čokoládová

(Cosmos atrosanguineus)

Tato famózní trvalka probouzí několik smyslů naráz. Na první pohled zaujme menšími, temně purpurovými jednoduchými úbory se sametovou texturou, která svádí k dotyku. Když si k nim přivoníme, ucítíme horkou čokoládu s vanilkou. Jednotlivá květenství usazená na 40 až 60 cm vysokých vínových stoncích se pohupují nad trsem tmavozelených listů.

Rostlina neodolává mrazu. Podzemní hlízy, které vytváří, v září vyzvedneme ze země a podobně jako jiřinky je osušené uložíme do chladné tmavé místnosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V jednoduchém květináči vynikne nevšední půvab voňavé krásenky čokoládové.

Kde a jak jim to sluší

S trpasličími a středně vysokými varietami vykouzlíme parádní bordury. Jako jedny z nejlepších prospívají v nádobách. Druhy a odrůdy vysoké přes 1 m elegantně doplňují nebo dokonce vévodí trvalkovým záhonům.

Dobře ovšem ladí i s jinými letničkami, včetně okrasného tabáku (Nicotiana), slézovce tříměsíčního (Lavatera trimestris) nebo luštěnice (Cleome).

Do kvetoucích živých plotů zařadíme krásenky přesahující 140 cm. Velkou parádu nadělají řezané květy v bytě ve váze nebo v misce. Vedle čistě bílých úborů se vyjímají modré květy šalvěje (Salvia farinacea) Victoria či ostrožek (Delphinium) a stříbrolistá perovskie (Perovskia).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ve štíhlých semenech se skrývá život pro další sezónu.

Ve společnosti kopru vonného (Anethum graveolens) a sporýše argentinského (Verbena bonariensis) vyzní jemnost růžových krásenek.

Oranžová a žlutá barva krásenky sírožluté zesílí na pozadí purpurově olistěných keřů typu tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius) Diabolo nebo ruje vlasaté (Cotinus coggygria).

Výjimečnost čokoládové krásenky nejlépe vynikne v samotném květináči nebo v doprovodu jemných trav.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odstraňováním uvadlých květenství udržíme pěkný vzhled rostliny a prodloužíme dobu kvetení.

Rady a tipy

Sáček semen stojí 15 až 20 Kč. Dražší bývají novinky a plnokvěté odrůdy. Kromě jednotlivých druhů a odrůd jsou k dostání i pestré směsi. U vícebarevných variet je každé květenství originální.

Sedm pěstitelských kroků:

1. Výběr stanoviště:

Krásenky milují slunce. Dobře rostou i u jižních zdí. Na zastíněném místě kvetou slabě nebo vůbec.

2. Příprava půdy

Zeminu nakypříme. V případě nutnosti zdokonalíme propustnost zapracováním drobného štěrku nebo hrubého písku.

3.Výsev a výsadba:

Nejsnazší je výsev od konce dubna přímo na záhon. První květy se objeví v červenci. O něco dříve pokvetou rostliny předpěstované pod sklem asi 6 týdnů před plánovanou výsadbou. Mladé rostlinky otužíme a vysadíme až ve druhé půlce května. Hlízy trvalek přijdou do země nejprve koncem dubna do hloubky 15 až 20 cm.

4. Zálivka:

Na zálivku jsou krásenky skromné. V období bez dešťů zavlažujeme asi jednou týdně.

5. Hnojení:

Letničky v běžné zahradní půdě nehnojíme. Příliš mnoho kompostu a hnojiv způsobuje řídký a vytáhlý růst. Úrodnější půdu preferuje čokoládová krásenka. Při pěstování v nádobě ji pravidelně přihnojujeme kapalnou výživou.

6. Řez:

Vysokánské rostliny vyžadují uvázání k opoře, aby se nevyvrátily. Jejich velikost lze regulovat řezem. Zaštípnutím hlavní osy podpoříme rozvětvení. Pravidelným odstraňováním uvadlých květů zajistíme bohatší násadu poupat a delší dobu kvetení.

7. Množení:

Květy letniček mizí s prvním mrazem. Ještě před tím na rostlině uzrají semena, která buď necháme opadat, abychom se s novými rostlinkami znovu setkali na stejném místě, anebo je sesbíráme, uskladníme a příští jaro vysejeme na jinou pozici. Trvalky množíme bazálními řízky pod sklem časně zjara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám