Hlavní obsah

Nástrahy v bytech, které ztěžují život nejen alergikům

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále se zvyšuje počet alergií, který narůstá hlavně u dětí. Třeba u nás trpí nějakou formou alergického onemocnění přes dva milióny lidí. Alergeny vnějšího prostředí si všichni uvědomujeme, ale už zapomínáme na nástrahy v bytech. Přitom máme k dispozici nové metody řešení, z nichž nejkomplexnější jsou tzv. zdravé byty s řízenou výměnou vzduchu.

Foto: JRD

I když je v bytě nainstalovaná vzduchotechnika s prachovými filtry, pro zachování zdravého prostředí v ložnici je nutné měnit povlečení alespoň jednou za dva týdny.

Článek

Největší podíl na vzniku alergií má dědičnost, i když nelze opominout další rizikové faktory, jako je v prvních šesti měsících života výživa související se vznikem ekzémů. Mezi další nepříznivé faktory patří kouření v místnosti i používání různých sprejů.

Novorozencům nevyhovuje ani nový interiér po vymalování, vybavený novým nábytkem, koberci a záclonami. Chemické látky v nich obsažené mohou dráždit, ale zejména nevhodně ovlivňovat imunitní systém. Na alergických reakcích organismu se podílí i špatná kvalita venkovního ovzduší, vnitřního prostředí i stresující životní styl.

Alergeny ovlivňující domácí prostředí

Prašnost v domácnostech je dána klimatickými a zeměpisnými podmínkami, ročním obdobím, způsobem vytápění a větrání, zařízením bytu i počtem rodinných příslušníků. Množství a kvalita prachu závisí i na typu místnosti (ložnice, kuchyň či koupelna).

Alergie doma zhoršují okem neviditelní roztoči, žijící především v matracích, polštářích a dekách. Živí se kožním odpadem. Nejvíce potíží způsobují alergikům ráno po probuzení, a to rýmou, atopickým ekzémem nebo astmatem v průběhu celého roku, nejvíce na podzim a v zimě, kdy je vyšší vlhkost. Jeden gram prachu z matrace může obsahovat 2000 – 15 000 roztočů, kteří k životu potřebují vlhkost nad 50 %. Ideální vlhkost v domácnosti by se proto měla pohybovat mezi 30 a 50 %.

Foto: SLUMBERLAND

Zdravé prostředí ložnice ovlivní např. komfortní partnerská matrace Natural Bio Color se sedmi anatomickými zónami, jejíž jádro tvoří kombinace bio (natur) pěn o různých tuhostech s možností výběru stran (soft, hard – žena, muž).

Foto: CUREM

Přikrývky a polštáře EXCLUSIVE mají výjimečné termo izolační vlastnosti, které zabraňují unikání tepla (díky vytváření vzduchových kapes = TERMO, což jsou vlastně dvě přikrývky oddělené vzduchovou kapsou a spojené v jednu).

Riziko alergických a revmatických onemocnění zvyšuje vysoká vlhkost, při níž dochází ke vzniku plísní. Plísním se daří ve starých i nově zateplených budovách, chatách a chalupách. Obvykle se vyskytují pod koberci, ve starých textiliích, čalouněních, spížích. Poznáme je podle charakteristického zápachu.

Plísně domácí se na rozdíl od venkovních vyskytují celoročně a způsobují trvale zdravotní potíže. Ke svému růstu potřebují relativní vlhkost vzduchu přes padesát procent a vhodnou teplotu. Uvnitř některých budov plísně dokonce předčí výskyt roztočů. Plísně v bytě se nejvíce množí v době, kdy začínáme topit a méně větráme.

Foto: DIVIAN DREAM

Zárukou luxusu, pohodlí, kvality a plnohodnotného spánku jsou postele Hypnos díky přírodním materiálům zpracovaným osvědčenými metodami. Každá postel kombinuje tradiční styl s nejmodernějšími inovacemi.

Na děti i dospělé působí alergeny domácích zvířat, která s námi sdílejí naše obydlí, často i lože. Alergeny psů a především koček jsou obsažené v jejich slinách.

Do domácího prostředí se dostanou i pyly létající vzduchem. Pylová sezóna u nás má tři hlavní období: jarní, kdy kvetou hlavně stromy, letní, kterému vévodí více než 200 druhů trav, a konec léta, kdy nás zlobí plevele.

Foto: ORAVA

Účinným přístrojem, s nímž dosáhneme čistého a zdravého domova, je nový cyklónový vysavač VY-209 s elektronickým ovládáním sacího výkonu. Je vhodný pro lidi citlivé na znečištěné ovzduší, díky funkci dvojité filtrace nasátého znečištěného vzduchu.

Během topné sezóny obsahuje prach částice organického (alergeny roztočů, spory plísně, alergeny uvolňované domácími zvířaty a rozpadlými částečkami z pokojových rostlin) i anorganického (prachové částečky dráždí sliznice jen mechanicky) původu.

Za vznik alergických reakcí mohou i oxidy dusíku, vznikající v místnostech, kde používáme plynové spotřebiče. Proto bychom měli dobře větrat.

Jak se bránit

V případě, že náš dům stojí na místě, kde nemáme možnost přirozeného větrání bez alergenních složek, pak musí nastoupit mechanické větrání. Umožní nejen cirkulaci čerstvého vzduchu, ale přicházející vzduch se také filtruje a současně zpětně získává teplo z odcházejícího vzduchu. Moderní technika zajišťuje stále čerstvý přísun vzduchu díky automatickému systému řízeného větrání s rekuperací tepla.

Foto: BAHAL

V domě s rekuperací, kde není nutné klasicky větrat okny, protože rekuperační jednotka dodává do celého domu stále čerstvý vzduch, si lze pořídit na kuchyňský parapet okna bylinkovou zahrádku.

Nízkoenergetické a energeticky pasivní byty mají nejen nízkou spotřebu energie a jsou šetrné k životnímu prostředí, zajišťují příjemnou teplotu jak v zimě, tak v létě. Největší výhodou je stálý přísun čerstvého vzduchu bez průvanu.

Systém řízeného větrání přivádí dostatek čerstvého vzduchu a současně odvětrává oxid uhličitý, nepříjemné odéry, různé druhy plynů a aerosolů.

Odborníci radí nenechávat otevřená okna, a to i v případě, že se v okolí nevyskytují žádné rostliny vytvářející pyl. Některé pyly totiž mohou vzduchem procestovat stovky kilometrů.

Foto: SHARP

Nežádoucího prachu zbaví místnost dočasně např. čistička vzduchu KC- 850E W s technologií plazmaklastrových iontů o vysoké hustotě. Je vybavena funkcí zvlhčování a cirkulace vzduchu, vyčistí plochu přibližně 38 m2.

Výhodou zdravých bytů je možnost použití pylových filtrů do vzduchotechniky, které nabízejí řešení i pro lidi s pylovou alergií, pro které doma vytváří doslova oázu bez pylů.

Zdravým osobám plně postačí prachové filtry, jež zachytí velké množství prachových částic z venku. Navíc nebudeme muset pravidelně používat prachovku pro odstranění usazeného prachu.

Systém řízeného větrání disponuje speciálními čidly, která měří vlhkost, udržují ji ve zdravotně vhodném rozmezí a vytvářejí tak zdravější prostředí pro život. Přikrývky by měly být z dutého vlákna a povlečení se má prát nejméně jednou za 14 dní při teplotě vyšší než 55 °C.

Lůžkoviny by se měly alespoň 2x týdně větrat a matrace vysávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak chránit alergika v bytě

Prach, pyly, roztoči, ale také stavební materiály nebo nábytek mohou alergikovi ztěžovat pobyt doma. Jak přizpůsobit byt, aby v něm alergik netrpěl?

Výběr článků

Načítám