Jako řešení se proto nabízelo vymyslet bydlení tak, aby dobře využili co nejvíce prostoru a mohli společně sdílet 2+1. Protože si příliš nevěděli rady, tak oslovili bytového architekta. Ten jim nabídl variantu, která se jim hned napoprvé líbila a tak se pustili do rekonstrukce.

Dvojlůžko rodičů a palanda dcer v jedné místnosti byla již nevyhovující.

Dvojlůžko rodičů a palanda dcer v jedné místnosti byla již nevyhovující.

FOTO: Foto a vizualizace: Petr Shromáždil, časopis PANEL PLUS

Původní bydlení

První pokoj sloužil rodině jako ložnice. Spali zde všichni pohromadě. Rodiče na dvojlůžku a dcery na palandě. Protože toto řešení bylo pro všechny velice nekomfortní, tak architekt doporučil společné spaní oddělit a z ložnice vytvořit dětský pokoj.

Ve druhém pokoji bylo posezení u televize, pracovní místo s počítačem a malý koutek pro děti. Pokud probíhaly všechny činnosti dohromady – děti si hrály, otec pracoval na počítači a matka sledovala televizi, tak docházelo ke vzájemnému rušení se, což nikomu nevyhovovalo.

Půdorys

Půdorys

FOTO: Foto a vizualizace: Petr Shromáždil, časopis PANEL PLUS

Jak tedy vyřešit malý byt o dispozici 2+1, tak aby v něm mohla pohodlně fungovat čtyřčlenná rodina?

Obývák na spaní

Asi největším problémem v původním obýváku bylo, jak dobře rozvrhnout dispoziční umístění nábytku a dosáhnout maximálního úložného prostoru.

Proto se na hlavní stěnu nechaly na zakázku zhotovit skříně, které zasahují až ke stropu. Dalším nápadem, jak vytvořit prostor především pro knihy, byla oboustranná úložná stěna. U zdi zasahuje až ke stropu. Další tři řady boxů mají pouze jedno patro, aby nebylo zabráněno průchodu světla z oken do druhé poloviny místnosti. Vzniklo tím také oddělení televizního koutku od spací a pracovní části místnosti, což manžele nadchlo asi nejvíce.

Obývací pokoj s pracovním koutem

Obývací pokoj s pracovním koutem

FOTO: Foto a vizualizace: Petr Shromáždil, časopis PANEL PLUS

Majitelé bytu původně uvažovali také o tom, zda nevytvořit v obýváku patro na spaní. Tuto variantu jim však architekt rozmluvil. Z hygienického hlediska není totiž patro v panelovém domě, kde jsou nízké stropy, příliš vhodné. Další překážkou by byly schody, které by nevhodně zasahovaly do místnosti. Proto dostala přednost varianta pevného dvojlůžka, které zaručí kvalitní spaní.

FOTO: Foto a vizualizace: Petr Shromáždil, časopis PANEL PLUS

Pokojíček jako pro panenky

Vzhledem k tomu, že původní ložnice je díky orientaci na severní stranu poněkud tmavá, tak architekt navrhl veselé a teplé barvy, které celý prostor opticky zvětší a rozzáří.

FOTO: Foto a vizualizace: Petr Shromáždil, časopis PANEL PLUS

Vzhledem k malému prostoru místnosti byla opět zvolena varianta palandy, díky čemuž se mohl další prostor využít k instalaci rozměrných skříní a knihoven, které pojmou veškeré oblečení, knihy a hračky dcer. Požadavkem rodičů bylo umístění většího stolu na místě, kde by byl dostatek denního světla – tedy po okno, to se povedlo.

FOTO: Foto a vizualizace: Petr Shromáždil, časopis PANEL PLUS

Realizace byla složitější

Vše se muselo stihnout ve velmi krátké době, protože rodina neměla možnost se po dobu rekonstrukce přestěhovat mimo byt. Během jednoho týdne se však vše povedlo. Po vystěhování starého nábytku se začalo vyřezáním otvoru v panelu a usazením stavebního pouzdra. Následovaly sádrokartonářské práce a úprava elektro rozvodů. Poté se položila nová podlaha a usadily posuvné dveře.

FOTO: Foto a vizualizace: Petr Shromáždil, časopis PANEL PLUS

Nakonec se místnosti vymalovaly a nalepily tapety. To vše se zvládlo během tří dní. Čtvrtý den začala a také skončila montáž nábytku. Již v pátek se mohla rodina zabydlovat a radovat z nové tváře bytu.