U obývacího pokoje často narušuje ráz místnosti i několikero dveří a oken. Naopak až příliš prostoru v takových bytech zabírají chodby. Zkuste – je-li to možné - aspoň jedny dveře zrušit. A rozhodně se snažte umístit do chodeb vestavěné skříně, do kterých byste uložili maximum věcí. Pokoje potom nebudete muset zbytečně zahlcovat skřínkami, policemi a dalším nábytkem a díky tomu budou působit opticky větším a vzdušnějším dojmem.

Pokud už se rozhodnete pro celkovou rekonstrukci, měli byste volit řešení kuchyně do tvaru písmene L, případně U. Pak se stačí otočit, a máte vše při ruce bez zbytečného běhání. Ale teď už se věnujme dopisu naší čtenářky Terezy.

Dobrý den, paní Mlejnková,
chtěla bych Vám poděkovat, že jste proměnu našeho bytu upřednostnila při výběru, moc jste mne potěšila. Zasílám fotky z bytu, když jsme to fotili, byl takřka prázdný. Od té doby jsme tam nebyli. Přikládám také plánky bytu. Ráda bych, abyste podle plánku bytu navrhla možné změny v dispozičním řešení - jak lépe umístit koupelnu, kuchyň, celkově pozměnit dispozici, aby vznikl modernější a lépe prostorově vyřešený byt.
Chodba

Chodba

FOTO: časopis PANEL PLUS

Kuchyň

Kuchyň

FOTO: časopis PANEL PLUS

Pokoj

Pokoj

FOTO: časopis PANEL PLUS

Především aby zmizela nudlovitá kuchyň a typické jádro. Dále mne napadlo, že byste mohla navrhnout třeba do ložnice nebo obýváku nějakou výraznější tapetu. Líbí se mi například v ložnici za čelem postele výrazný tapetový pruh. Rekonstrukci plánujeme na jaře - květen nebo červen. Děkuji a těším se.
Tereza V.
Obývací pokoj

Obývací pokoj

FOTO: časopis PANEL PLUS

Ložnice

Ložnice

FOTO: časopis PANEL PLUS

Shrnutí požadavků

  • Koupelna s vanou a WC oddělené.
  • Kuchyň větší než je ve stávajícím řešení, nebo alespoň lépe prostorově řešená. Vestavěnou troubou v panelu s mikrovlnkou.
  • Obývací pokoj může být oddělený od kuchyně i propojený do jedné místnosti, i když toto propojení vzhledem k existenci nosné zdi mezi stávající kuchyní a obývákem zřejmě není reálné.
  • Pokoje - jeden z pokojů do budoucna naplánovat jako dětský a do něj pokud možno
    vstup z chodby nebo z kuchyně.
  • Pracovna s PC, ideální by byla v oddělené místnosti - třeba v komoře nebo v obýváku.
  • Umístit akvárium.
Stávající stav

Stávající stav

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Změny kolem původního jádra

Dispozici bytu jsem upravila jen minimálně, především došlo ke změnám kolem původního jádra koupelny a WC. Druhá změna se týká stěny oddělující předsíň a pokoj hned naproti vstupním dveřím. Vystavěla jsem úplně novou stěnu s výklenky pro skříně v předsíni.

Dispozice bytu je upravena jen minimálně, ke změnám došlo především kolem původního jádra koupelny a WC.

Dispozice bytu je upravena jen minimálně.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Umístění pracovny

Kvůli výše uvedeným úpravám vznikla v bytě dlouhá chodba, která končí otevřeným prostorem, kde jsem umístila pracovnu. Nakonec jsem tam ještě navrhla posuvné skleněné dveře, které mohou být v případě potřeby alespoň malou zvukovou izolací a funkční pro vytvoření částečného soukromí.

Doplňkovou barvou je zelená

Barevná paleta bytu se odvíjí od tmavého dekoru ořechu, který jsem použila jak na podlahu, tak i na většinu nábytkového vybavení. Druhou výraznou barvou je šedý dekor dlaždic a obkladaček a samozřejmě šedá barva se v bytě objevuje téměř všude v podobě kovových prvků a textilu. Doplňkovou barvou je kromě jiných především zelená v několika různých odstínech. Použita je na textilu a tapetě.

Zrcadlo dodává efekt a hloubku

Vybavení předsíně je minimální, aby byl prostor čistý a dobře průchozí. Ve výklencích jsou vestavěné skříně a vedle dveří jsem navrhla odkládací polici (klíče, telefon, brýle) a taburet na odložení svrchníků a možnost sezení. V čele chodby za vchodovými dveřmi je zrcadlo přes celou stěnu, které je nejen praktické, ale prostoru chodby dodává na efektu a hloubce.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Úsporné řešení pracovního koutu

V pracovním koutě nebylo příliš mnoho prostoru na umístění nábytku. Abych maximálně využila prostor, navrhla jsem pracovní stůl pro dvě osoby a nad stůl jsem umístila police a skříňky pro uložení psacích potřeb, navíc je pod stolem ještě kontejner.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyň je jednoduchá

Z chodby se plynule vchází do kuchyně, která je velmi jednoduchá. Linka a pak vysoké skříně. Na středu pohledové stěny jsem umístila varné centrum, do rohu a na druhou stěnu jsem pak navrhla dřez a myčku. Ve vysoké skříni naproti je pak vestavěná chladnička a samozřejmě úložný prostor pro potraviny.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyňská linka je tmavá a kontrastuje s čistě bílou pracovní deskou z umělého kamene, ve které je z totožného materiálu i dřez. Obklad linky je skleněný a na stěně je ještě navíc tapeta, která působí velmi dekorativně a dodává prostoru eleganci.

Pro děti

Dětský pokoj jsem navrhla do pokoje hned u vchodu do bytu. Nejen proto, že je větší než ložnice, ale také z důvodu hlučnosti. V pokoji jsou postele a úložné prostory pro dvě děti, pracovní stoly zde nejsou, protože v bytě je pracovna.

V pokoji jsou postele a úložné prostory pro dvě děti, pracovní stoly zde nejsou, protože v bytě je naplánována pracovna.

V pokoji jsou postele a úložné prostory pro dvě děti, pracovní stoly zde nejsou, protože v bytě je naplánována pracovna.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Koupelna v dekoru ořechu a bílé

Nové prostory koupelny a WC jsou svojí velikostí minimální, nicméně jsem se je snažila maximálně využít. V koupelně je umyvadlo, skříňky i relativně velká rohová vana se sprchovací zástěnou. V prostoru WC je kromě toalety také pračka a horní skříňky pro uložení úklidových prostředků. Dlaždice jsou šedé, doplněné širokým pásem mozaiky, jinak je koupelna čistá a nábytek je opět v dekoru ořechu a bílé.

V koupelně je umyvadlo, skříňky i relativně velká rohová vana se sprchovací zástěnou.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V prostoru WC je kromě toalety také pračka a horní skříňky pro uložení úklidových prostředků.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Z nevýhody možná výhoda

Z chodby se také přímo vchází do ložnice, která je vybavena dvoulůžkovou postelí a skříňkami. Postel je vyšší a konstrukce je až na zem, aby se dal využít prostor postele pro uložení různých věcí. Postel má vysoké dřevěné čelo, které pokračuje do rohu k oknu, kde je i malá odkládací polička. Na stěně v čele je pak také tapeta s dekorem. Naproti posteli jsou pak skříňky a zrcadlo a vše je doplněno ještě o malý taburet pro odkládání svršků.

Umístění postele ke dveřím bylo zvoleno proto, aby mohla být využita celá délka protější stěny, i když to je na úkor nočních stolků. Možná, že se časem stane z nevýhody výhoda.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Umístění postele ke dveřím jsem volila z toho důvodu, abych mohla využít celou délku protější stěny, i když to je na úkor nočních stolků. Možná se takto stane z nevýhody výhoda a vedle postele tak odpadá možnost vytváření nepořádku a nebude třeba oprašovat odložené předměty. Osvětlení je nástěnné, nad postelí.

Došlo i na akvárium

Z kuchyně se vstupuje do obývacího pokoje, který slouží zároveň i jako jídelna. V daném prostoru jsem se snažila využít každý centimetr. Kromě relativně prostorné rohové pohovky jsem navrhla naproti ní TV komodu a pod okno jsem umístila jídelní stůl. Vedle dveří jsem pak vytvořila skříň s vestavěným akváriem, které si čtenářka přála.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vedle TV komody a ke stolu se už nevešel žádný nábytek, takže jsem tento prostor využila jako dekorativní stěnu, která tak místnost protáhne a na ni jsem umístila krb na biolíh. Pokud by čtenářka krb nechtěla, může stěnu využít jako prostor pro obrázky s rodinnými fotkami, nebo třeba nějaké vhodné dekorace.