Hlavní obsah

Návrhy rekonstrukce typových panelových bytů

K blížící se rekonstrukci bytu vzhlížíme s rostoucími obavami. Děsí nás nepořádek, hluk, časová náročnost, omezení provozu domácnosti. To vše jsou důvody, proč se v některých případech přikláníme k myšlence rozdělit rekonstrukci na několik menších etap.

Foto: časopis PANEL PLUS

I do malého prostoru se může vejít elegantní ložnice.

Článek

Vždy je vhodné zjistit, jaké rozměry bytu máte, s jakými příčkami lze hýbat nebo za jakých podmínek je možné bourat. V dnešní době není nic jednoduššího, než si stáhnout nějakou free (neplacenou) verzi počítačového programu a začít s kreslením plánku s původním stavem bytu.

Na základě toho můžete lépe navrhovat a tvořit různé varianty, jak by měl nový byt vypadat. Další možností je oslovit architektonické nebo designérské studio, připravte se ale, že návrhy nebudou zdarma. Další inspirací mohou být již hotové návrhy, které přinášíme.

Výměna kuchyně za pokoj

Majitelé si přáli rozšířit byt o jednu obytnou místnost bez ohledu na minimální rozměry. Bylo demontováno umakartové jádro a kuchyňská linka, vyřezán otvor v panelu, zazděny dveře. V prostoru původní kuchyně vznikly tři nové místnosti - koupelna, která je prosvětlena dvěma řadami luxfer a samostatné wc a ložnice.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 1 - bourání

Foto: časopis PANEL PLUS

Dále byl vytvořen v největší místnosti kuchyňský kout s barovým sezením a také jídelní kout, kuchyň a obývací pokoj jsou propojeny a vzniká tak vzdušný a volný prostor, obývací pokoj má přístup na balkón. V celém bytě byly odstraněny podlahy a nahrazeny novou dlažbou nebo laminátem. Volná místa byla využita co nejvíce pro vestavěné skříně.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 1 - nový návrh

Zvětšení koupelny

Hlavním podnětem pro rekonstrukci byl požadavek zvětšení koupelny a umístění pracovny. Bylo demontováno umakartové jádro a kuchyňská linka, vyřezán otvor v panelu. Rozšířením o chodbu tak vznikla prostorná koupelna, oddělené wc, vše přístupné, dle přání majitelů, z obýváku.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 2 - bourání

Foto: časopis PANEL PLUS

Na ložnici navazuje šatník. Byly odstraněny nášlapné vrstvy podlahy, ty byly nahrazeny v chodbě a koupelně dlažbou a v ostatních místnostech dřevěnou podlahou.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 2 - nový návrh

Propojení dvou bytů

Požadavkem majitelů bylo propojení dvou samostatných bytů v jeden velký. Rekonstrukce se vztahovala jen k jedné části bytu, druhá bude řešena později. Ve vhodném místě byl vyřezán panel, který propojil oba byty. Dle požadavků majitelů byla vytvořena obytná kuchyň, dva pokoje, koupelna s rohovou vanou a samostatné wc.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 3 - bourání

Foto: časopis PANEL PLUS

Dále byl umístěn na nové velké chodbě výklenek pro pračku a vestavěné skříně. Ve všech místnostech jsou nové dřevěné podlahy, v koupelně a wc dlažba a v sociálním zařízení a na chodbě nový sádrokartonový podhled.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 3 - nový návrh

Propojení obýváku s kuchyní

Předmětem rekonstrukce bylo vytvoření nové koupelny a samostatného wc a nové kuchyňské linky propojené s obývacím pokojem, zazděny byly dveře mezi kuchyní a předsíní. Bylo demontováno umakartové jádro a kuchyňská linka, vyřezán otvor v panelu mezi obývacím pokojem a kuchyní.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 4 - bourání

Foto: časopis PANEL PLUS

Nová koupelna vznikla rozšířením o prostor předsíně, byla zde umístěna rohová vana a také pračka. Dále vzniklo samostatné wc. V dotčených místnostech byly položeny nové podlahy.

Foto: časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce 4 - nový návrh

Co je dobré vědět
V rámci rekonstrukce se nenechte svázat původním řešením. Často i poměrně malé stavební úpravy dokážou výrazně zvýšit komfort bydlení.
Řezání nosné stěny vždy podléhá posouzení a souhlasu statika a je také finančně náročnější.
Povrchy panelů je nutné ošetřit od základů. Pro dokonalý výsledek je nutné sjednotit také výšku podlah.
Kompletní rekonstrukci by vždy měla provázet revize, v řadě případů i kompletní výměna elektroinstalace v celém bytě.
V koupelnách se dnes velmi často instalují prostorné vany, které současně umožňují i sprchování. V některých případech je vzhledem k danému prostoru vhodnějším řešením klasická obdélníková vana a samostatný sprchový kout.
Moderní materiály, které dokážou příjemně a nenásilně sjednotit interiér, jsou matný kov a pískované prosklení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám