Výsledkem rekonstrukce by mělo být nejen více místa a pohodlí, ale především vyšší komfort koupelny, která musí odpovídat všem současným požadavkům. Při rekonstrukci by nemělo docházet ke kompromisům – a to jak ze strany uživatele bytu, tak i z pohledu realizační firmy. V řadě případů je možné najít i zcela nové řešení, které posune koupelnu, toaletu a tím i celý byt opět na vyšší úroveň.

Z dopisu čtenářky Jitky
Dobrý den paní Mlejnková,
jsem moc ráda, že se na vás mohu obrátit se svým velkým snem. V předchozím emailu řádil šotek, omlouvám se, asi je to uložením rozepsaného emailu, tak posílám ještě jednou. Spolu s plánky jsem naskenovala také náš vlastní návrh rekonstrukce. Před vstupem do bytu je velká uzamykatelná chodba, do které se pohodlně vejde na míru vestavěný botník. Byt má něco přes 75 m2, tři pokoje, obcházecí jádro, komoru a kuchyň. 
Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Fotky jsem nafotila, jak mi prostory dovolily, pokud chcete vidět nějaký detail, tak určitě napište a já to vyfotím znovu. Byt je ve zcela původním stavu, nachází se Kuršově ulici v Brně, ve druhém patře, otočen je na jihovýchod. Panelový dům je cca 25 let starý. Po vstupu do bytu je dvanáctimetrová předsíň, určitě ji chceme využít jinak. Komoru také nepotřebujeme, místo ní budou jinde v bytě vestavěné skříně až ke stropu.

FOTO: časopis PANEL PLUS

Byt nyní obýváme s manželem a čtrnáctiměsíčním synem, v březnu se nám narodí další dítě, potom bychom chtěli ještě třetí. Chodba, která z předsíně pokračuje do pokoje na jižní stranu, je úplně zbytečná, velká a nevyužitá, chceme ji zrušit a na její úkor rozšířit koupelnu. Protože se ale musíme do toho pokoje nějak dostat, tak bychom zvážili bourání panelu a přesunutí dveří. Nejsnadnější nám přijde bourání nenosného panelu a vytvoření vstupu přes pokoj vedle, který se zmenší, ale pouze opticky, využitý prostor pokoje (naší ložnice) zůstane stejný a v místě průchodu by vznikla minichodba, která by zachovala soukromí v ložnici. Dětský pokoj bychom chtěli pro dvě děti, nechceme ale patrové postele.
Jádro bytu chceme určitě zbourat, je opravdu hodně staré a nevyhovující. S ohledem na stoupačky jsme v našem plánku zvolili velikou koupelnu a úplné přestěhování kuchyně, s tím, že sítě bychom vedli ve stěně podél stávajícího WC. Jedná se o plyn, vodu a odpady. Kuchyň bychom chtěli s velkou pracovní deskou, stávající dva metry vysokou lednicí, myčkou a plynovým sporákem s elektrickou troubou.
Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Obývací pokoj jako takový nepotřebujeme. Pokud bychom měli třetí dítě, tak moc nevíme, jak uspořádat stávající pokoje, tak nás napadlo, že v rámci obývacího pokoje vytvoříme u okna pokoj pro jedno dítě, s příčkou prosvětlenou horním oknem nade dveřmi a luxfery ve stěně, ale nevíme, jak by to vypadalo se světlem v kuchyni a jestli se to všechno vejde.
Pokoj s balkónem bychom nechali jako hernu, či místo na posezení u šálku čaje, ideálně na koberci a kulatých pohankových polštářích, místo pro četbu knih a odpočinek. Koupelnu bychom chtěli opravdu hodně zvětšit, důležitě je pro nás druhé WC, protože bychom jej rádi měli v rámci koupelny, ale chápeme i potřebu samostatného WC pro návštěvy. Nemusí zde být sprchový kout, stačí nám vana se zástěnou.
Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Podlahy v bytě bychom si představovali světlé, nábytek taky, žádnou černou ani tmavě hnědou barvu. Já osobně bych uvítala v každém pokoji zrcadla. Možný hluk od sousedů bychom chtěli ztlumit vestavěnými skříněmi podél celé stěny obývacího pokoje. Rekonstrukce to bude jistě veliká, ale moc se těšíme, až nebudeme obíhat jádro stále dokola, jak to teď s oblibou dělá náš syn.
Původní stav

Původní stav

FOTO: časopis PANEL PLUS

Jak jsem již psala v minulém emailu, máme typový byt, který zde má několik desítek, možná set dalších rodin. Doufám, že se Vám jeho plánky nelíbí stejně jako nám a bude Vás bavit jej měnit k lepšímu.
S pozdravem Jitka J.

Shrnutí požadavků

  • Oba manželé jsou hodně vysocí, to znamená dávat pozor na rozměr postele a vany.
  • Místo komory mohou fungovat vestavěné skříně.
  • Děti, nyní čtrnáctiměsíční syn, v březnu se narodí další dítě a výhledově ještě třetí.
  • Dětský pokoj pro dvě děti, postele by neměly být patrové.
  • Ložnice – nyní spaní pro tři, v budoucnu pro čtyři.
  • Koupelna - velká vana s oválným prostorem pro koupání, dvě hluboká umyvadla a pračka s vrchním plněním, dvakrát WC.
  • Kuchyň – více pracovní plochy, v současné kuchyni dvoumetrová bílá lednice.
  • Obývací pokoj nepoužívají, zatím ani TV, ale v budoucnu by se s ní mělo počítat.
  • Pokoj s balkónem by nechali jako hernu či místo na posezení u šálku čaje, ideálně na koberci na kulatých pohankových polštářích, místo pro četbu knih a odpočinek.
  • Podlahy v bytě by měly být světlé, nábytek taky, žádnou černou ani tmavě hnědou barvu. Majitelka bytu by uvítala v každém pokoji zrcadla.
Dispozice bytu před rekonstrukcí

Dispozice bytu před rekonstrukcí

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Oslovila nás čtenářka, která právě obývá s manželem a synem byt v panelovém domě, který je v nevyhovujícím stavu. Navíc čekají přírůstek do rodiny a tak je více než nutné provést rekonstrukci celého bytu.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Návrh nové dispozice

Co se týče dispozice, středem bytu procházejí nosné stěny a klasické koupelnové jádro s toaletou, které je umístěno také ve středu. To značně komplikuje návrh nové dispozice, čtenářka má navíc specifické požadavky na nové řešení bytu, takže by se nemělo jednat o klasický půdorys.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Majitelé nepožadují klasický obývací pokoj, ale v pokoji s balkónem by si přáli mít prostor vhodný pro posezení u čaje s přáteli na pohankových polštářích, prostor pro četbu a odpočinek a místo pro hraní. Naproti tomu kuchyň by měla být velká a samozřejmě kromě jídelního stolu by zde měl být dostatek úložného prostoru.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Aby bylo možné změny realizovat

Čtenářka chce také použít stávající rozkládací pohovku i v novém interiéru. Požadavky na koupelnu jsou rovněž specifické. Mělo by tam být dvojumyvadlo s ohledem na početnou rodinu a také vana se sprchou a druhá toaleta. V prostoru kuchyně by měl být ještě samostatný pokoj, který by se využil v případě třetího dítěte, které manželé ještě plánují. Prostor pro kuchyň by tak byl bez oken. Základní rysy nové dispozice bytu si čtenáři v podstatě navrhli sami, já jsem je částečně upravila, aby bylo možné změny realizovat.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Přináší do předsíně světlo

Navrhla jsem tedy podle požadavků čtenářky prostor kuchyně, který by měl sloužit jako společenský pokoj pro celou rodinu během dne. Je zde kuchyňská linka, jídelní stůl a také již zmíněná pohovka. Podle požadavků jsem také navrhla velké skříně pro uložení šatstva a dalších nezbytností. V prostoru těchto skříní jsem navrhla otvor, který je zde záměrně proto, pokud by se v budoucnu čtenáři rozhodli prostor přepažit a v místě u okna vytvořit další pokoj, aby tak mohli vytvořit příčku, aniž by se narušil stávající nábytek na míru.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Ve stěně mezi kuchyňským koutem a předsíní jsem také navrhla dlouhé úzké okno, které přináší do předsíně světlo a také vytváří zajímavý průhled z předsíně do kuchyně.

Netypický půdorys koupelny

Koupelna a toaleta jsou navržené odděleně. S ohledem na umístění světlíku vznikl netypický půdorys koupelny a relativně velký prostor pro WC. Tam jsem tedy umístila pračku (plněnou vrchem, jak si čtenářka přála).

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Do koupelny jsem jen tak tak umístila dvojumyvadlo a skříňky pro uložení kosmetiky. I když bych raději viděla v koupelně sprchový kout, nakonec jsem se s ohledem na děti rozhodla umístit vanu. Nábytek je v provedení světlého dekoru dřeva a dlažba s obklady v dekoru béžového mramoru.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Relaxační a hrací prostor

Pokoj s balkónem jsem navrhla čtenářce podle jejích požadavků jako relaxační a hrací prostor, který je ale zároveň průchozí spojkou v bytě. Nechybí knihovna a sezení, také TV na stěně a zrcadlo. Ve zbylých pokojích jsem navrhla ložnici a pokoj pro děti. Vybavení jsem navrhla podle požadavků čtenářky, i když bych funkce pokojů raději vyměnila a ve výklenku původní ložnice rodičů navrhla etážové spaní pro děti …

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Světlé barvy a dekory

Podle požadavků čtenářky jsem se držela světlých barev a dekorů. Na podlaze jsem použila dekor javoru, který se opakuje na dveřích a nábytku. Také jsem umístila velké zrcadlo k jídelnímu stolu a na stěnu do předsíně, jak si čtenářka přála.

Zvážit výměnu ložnice a dětského pokoje

Čtenářce bych doporučila nevytvářet hned malý pokoj vedle kuchyně a raději počkat, co přinese budoucnost. Pokud bude třeba jej vytvořit, možnost zde vždy bude. Také bych ještě zvážila výměnu funkcí ložnice a dětského pokoje.

FOTO: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Ve stěně, která odděluje pokoj s balkónem a koupelnu s WC, jsem vytvořila horní okna, která přivádějí do koupelny a na WC světlo.