Hlavní obsah

Co vědět před rekonstrukcí nevyhovujícího panelového jádra

Právo, Sylva Svobodová

Umakartové koupelnové jádro nevyhovuje esteticky, hygienicky, dispozičně ani velikostí. Je obvykle Achillovou patou celého bytu, a tak není divu, že rekonstrukce koupelny je horké téma. Před realizací je dobré se předem informovat na její průběh.

Foto: JIKA

Stavební povolení potřebujeme, je-li v koupelně rozsah rekonstrukce větší a zasahujeme do nosných prvků. Demontáž jádra a náhrada za sádrokarton či pórobeton vyžaduje jen ohlášení.

Článek

Než se pustíme do rekonstrukce, ujasníme si, co od ní očekáváme. Chceme změnit pouze vzhled koupelny, nebo kompletně i dispozici? Je to velký rozdíl, protože v prvním případě můžeme na umakart použít obkladové panely a hned jinak vypadá. Ve druhém nás čeká bourání, nová elektroinstalace a rozvody, práce se sádrokartonem nebo porobetonovými tvárnicemi. Od toho se samozřejmě odvíjí i cena a protahuje se délka rekonstrukce.

Přípravné práce začínají

Než oslovíme stavební firmu, musíme vědět, jak by měla koupelna vypadat a kolik financí máme na rekonstrukci vyčleněno.

Plánování zahájíme v koupelnovém studiu, kde nám poradí a navrhnou několik variant řešení. Bez odborníků se neobejdeme zejména tehdy, kdy chceme změnit dispozice. Ne vždy naše představy lze do puntíku uskutečnit, protože musíme respektovat přívody a odpady vody.

Foto: RAVAK

Uspořádání v malé koupelně může mít několik variant, limitováni jsme obvykle pouze odvodem vody. Návrhy si necháme zpracovat od odborníků v koupelnovém studiu.

Přívod čisté vody není takový problém, protože ho lze vést kdekoli, ale s odpadem je to horší (musí být zachován v původním místě). Navíc je nutné dodržet spády a profily potrubí (trubka musí vést dolů s min. spádem 3 %). Průměr trubky na WC je 10 cm, na vanu, umyvadlo, sprchu a bidet postačí průměr 7 cm.

Také ne vždy lze propojit WC a koupelnu. Na takovou rekonstrukci potřebujeme stavební povolení a platí: spojení WC a koupelny je možné jen tehdy, tvoří-li byt nejvýše dvě obytné místnosti (nerozhoduje tedy počet osob).

Realizační firma má být prověřená, nejlepší jsou doporučení od spokojených zákazníků. Určitě se ptáme na reference, necháme si ukázat fotodokumentaci realizovaných rekonstrukcí.

Foto: RAVAK

Koupelnu nelze vždy spojit s WC v jednu místnost, je to možné pouze v bytové jednotce, která má nejvýše dvě obývací místnosti. Někdy je praktickým řešením koupelnu a toaletu zprůchodnit.

Velmi nutná je dobrá písemná smlouva. Udává se v ní sídlo firmy, IČO, DIČ, potvrzení o povolení provádění stavebních prací v požadovaném rozsahu. Ve smlouvě nesmí chybět detailní rozpis požadovaných prací, termín dokončení, způsob platby, třeba i penalizace za nedodržení termínu či kvality a také záruka na celou rekonstrukci. Smlouvu nikdy nepodceníme, protože v případě komplikací nám může hodně pomoci. Vyžádáme si i revizní zprávu (elektro a plynu), kterou musí zpracovat odborník.

Podle toho, jaký je rozsah rekonstrukce, máme i další povinnost. Jde-li o zásah do nosných prvků, potřebujeme stavební povolení (čekat na vydání můžeme i dva měsíce).

V případě pouhé demontáže umakartového jádra a náhrady za sádrokarton či porobetonové tvárnice máme jen ohlašovací povinnost. Jsme-li v družstevním domě, obvykle potřebujeme souhlas představenstva. Jinak je slušností oznámit písemně a dát na nástěnku termín naší plánované rekonstrukce, protože tím omezíme všechny nájemníky.

Kolik to bude stát?

Cena rekonstrukce se odvíjí od toho, jak moc jsme nároční a co vše budeme v koupelně požadovat. Počítejme však s částkou, která bude začínat na 100 000 Kč a bude spíše vyšší. Některé stavební firmy nabízejí na webových stránkách možnost propočítat si podle tabulek, kolik musíme nutně investovat.

Foto: RAVAK

V menší koupelně se asi základní otázkou stane, zda si pořídit sprchový kout, nebo vanu. Řešením na půli cesty může být ergonomická vana se zástěnou, ve které lze pohodlně stát.

Dobrou orientaci získáme i na www.rekonstrukcebytu.net, kde máme k dispozici předpokládaný rozpočet s rozepsáním přesných položek.

Optické triky

Do koupelny vybíráme světlé decentní obklady, žádné syté barvy a listely (obkladové pásky). Barevnost dotvoříme pomocí textilií (ručníky v jednom odstínu, dekorace, poličky).

Velké zrcadlo opticky zvětší prostor. Výhodou je, když je zapuštěno do stěny a nikdy nepřekáží v podobě skříňky.

Vybíráme závěsnou keramiku, lépe se uklízí a vypadá vzdušně. Navíc máme možnost umístit výše třeba klozet, který je pak pohodlnější na vstávání.

Hodně světel je vždy lepší. Osvědčené jsou bodovky zapuštěné v sádrokartonu. U svítidel volíme pouze ty, které jsou určené do koupelny a nevadí, když na ně stříkne voda. Najdeme je pod označením IP 54.

Podlaha má být zásadně protiskluzová, pod dlažbou je nutný hydroizolační nátěr a hydroizolační pás kolem stěn (nevytopíme sousedy).

Obklady do výše stropu jen v místě sprchového koutu, jinak ne výše, než je zárubeň dveří. Výhodný je voděodolný nátěr, který dýchá, doporučuje se bílý Primalex Fortissimo.

Nešetříme na kvalitním odvětrávání koupelny. Pořídíme výkonný větrák se zpětnou klapkou (nenásává chladný vzduch zvenku, snižuje prašnost).

Ať už bude koncová částka jakákoli, stavební firmě se většinou dává předem záloha ve výši 60-80% (nákup materiálu) a zbývajících 20 % je tzv. zádržné. To předáme až po převzetí a splnění zakázky. Počítáme i s vedlejšími výdaji (např. zajištění kontejneru na odvoz suti stojí od 2000 do 4000 Kč), díky odpojení vody a odpadu v koupelně si pravděpodobně zajistíme náhradní ubytování, které taky může něco stát.

Reklama

Související články

I malá koupelna hravě splní velké nároky

Čím menší prostor pro koupelnu máme, tím více musíme přemýšlet o jejím vybavení. Nabídka trhu je naštěstí k problémům malých koupelen vstřícná, a když pomůže...

Výběr článků

Načítám