Hlavní obsah

Střešní krytina se vyrábí už i z použitých plenek

Právo, znk

V Anglii v pondělí otevřeli první továrnu, která recykluje použité dětské plenky. Závod ve West Bromwichi je zpracovává na umělou hmotu, která se pak používá k výrobě stavebních materiálů, především střešní krytiny či potrubí.

Článek

Jak podotkla stanice Skynews, většina rodičů nemá v současné době čas používat klasické plenky, které se dají prát, a dává přednost těm na jedno použití.

Kvůli tomu každý rok v Británii přibude přes milión tun špinavých plenek, z nichž většina končí na skládkách nebo ve spalovnách. Kanadská společnost Knowaste, které nově otevřený závod patří, chce do roku 2015 na ostrovech zprovoznit ještě další čtyři podobné továrny.

„West Bromwich je první takovou investicí z celkové částky 25 miliónů liber (přes 700 miliónů korun),“ vysvětlil ředitel firmy Roy Browne.

Podle něj závod za rok zvládne recyklovat na 36 tisíc tun použitých hygienických výrobků, což každoročně znamená snížení zátěže životního prostředí o přibližně 110 tisíc tun skleníkových plynů.

Odpady jsou zejména ze zdravotnických zařízení a dětských jeslí, časem se ale firma chce zaměřit i na takový odpad z domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám