Hlavní obsah

Jídelna má být srdcem každého domu či bytu

Právo, Sylva Svobodová

Společné stolování je velmi důležité. Rodina se zastaví v každodenním kolotoči, popovídá si a v klidu vychutná připravený pokrm. Je léto, a tak se inspirujme od lidí ze Středomoří: žádný spěch, pohoda a klid. Jídelna nebo terasa s posezením se stávají nejdůležitějším místem obytného prostoru.

Článek

Jídelnu jako velkou samostatnou místnost si obvykle z prostorových důvodů nemůžeme dovolit. Jídelní část, volně navazující na kuchyň a obývací pokoj, je naopak běžná i praktická. Hospodyňka může rychle servírovat připravený pokrm, rodina je stále v kontaktu.

Stůl pod drobnohledem

Základem každé jídelny je jídelní stůl. Je-li to možné, volme co největší, vyplatí se to. Na stole jsou kromě talířů i různé doplňky, mističky, dochucovadla a je báječné mít kolem sebe hodně místa.

Tvar stolu záleží na našem vkusu, do velkých pokojů si můžeme dovolit kulatý, který zabírá více místa. Sedět u kulatého stolu je velmi příjemné, členové rodiny mají k sobě stejně daleko, nikdo není v čele před ostatními. Kulatý stůl pro 4 osoby potřebuje mít v průměru alespoň 105 cm, pro 6 osob pořizujeme stůl o průměru minimálně 120 cm.

Počítejme ještě s tím, že za stolem s židlí vyhradíme vzdálenost 80 cm, takže jídelna s kulatým stolem musí být opravdu prostorná. Proto jsou častější jídelní stoly obdélníkové, v malých bytech mají obvykle tvar čtverce.

Provedení jídelního stolu má být shodné se stylem celého pokoje, je důležité sladit ho i s podlahou a zdmi v místnosti. Máme-li světlejší okolí, může být deska stolu v tmavším odstínu a naopak. Použité materiály jsou různé. Klasikou je dřevo, oblíbené jsou i kombinace: dřevo – sklo – kov, někdy i plast. Opět jde o vkus a cit vystihnout styl celého interiéru. Někomu by chladnější skleněná deska vadila, jiný sklu dává přednost.

Výběr židlí nepodceňujeme

K jídelnímu stolu patří židle. Tady doporučujeme: vždy je kupujte zároveň se stolem. Musí spolu ladit, vypadat dobře, slušet jim to. Jde ale i o praktickou věc. Standardní výška židle 46 cm nemusí být pro některé stoly pohodlná. Když pak nemáme prostor a spodní část nás řeže do stehen, špatně se nám od stolu vstává.

Židle jsou podobně jako stoly z různých materiálů: oblíbené jsou plastové (ergonomicky tvarované), stále vede tradiční dřevo (ohýbaná thonetka neztratí nikdy na kráse), lidé rádi kombinují i kožené či koženkové polstrování s kovem.

Jdeme s trendem

Co je právě moderní a in v designu nábytku nás sice nemusí zásadně ovlivňovat, ale mít přehled je dobré. Podle odborníků jsou aktuálním trendem jednoduché a čisté linie, stále je oblíbená bílá a krémová barva, která nejlépe vynikne ve spojení s tmavým ořechem. Mladí lidé volí vysoký lesk, pracovní desky stolů jsou daleko silnější, stoly působí bytelněji.

Rady & tipy

Jestliže máme větší prostor, je dobré jídelnu povýšit a vybavit ji i doplňkovým nábytkem. Praktické jsou příborníky, do kterých uložíme servis, nápojové sklo, ubrousky, ale i vázu na květiny. Pěkně vypadají i prosklené vitríny, stylové komody.

V malometrážním bytě myslíme na jídelní kout a pohodlné posezení. Praktické jsou skládací stoly, které zvětšíme v případě návštěvy. V jiné dny je sklopíme, takže nezabírají místo.

Rohové jídelní sestavy s čalouněním podle odborníků tolik nevyhledáváme, ale díky skladnému a účelnému tvaru se hodí do malého panelového bytu nebo na chalupu.

Barový pultík je šikovným předělem mezi kuchyní, obývacím pokojem nebo jídelnou. V singl bytech může sloužit jako stolek, u něhož se jí. Barová židle by měla být stabilní a dobře se z ní sestupovat, důležitá je i správná výška a pohodlí na ní.

Novým prvkem je jedna centrální noha stolu: působí to odlehčeněji a uspoří i místo. U židlí se zase vrací trend spojených noh (tzv. lyžiny) – jde o kovové konstrukce, které nemají čtyři nohy, ale pouze jednu spojnici. Vypadají vzdušněji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám