Hlavní obsah

Koupelnám vládne funkčnost, kvalita a pohodlí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době se snažíme, aby byla koupelna funkční, pohodlná a vybavená kvalitní sanitou. Vracíme se k přírodě, proto jsme koupelnu povýšili na prostor, ve kterém se dá žít. Stále častěji ji propojujeme s ložnicí a tam, kde nám to velikost bytu dovolí, je dokonce součástí otevřeného prostoru.

Článek

Koupelna je více relaxační místností než pouhým prostorem pro ranní a večerní hygienu. Tomu odpovídá nejen její velikost, ale i styl. Pro městský styl jsou typické jednoduché a čisté tvary podporující funkčnost této místnosti i její moderní vzhled. Klasika klade důraz více na design a kvalitu materiálu. Návrat k přírodě symbolizují oblé tvary, ale i touha po harmonii.

Praktické řešení napříč generacemi nabízejí koupelny moderního vzhledu, aniž by koupelna utrpěla na kvalitě či funkčnosti. K základnímu vybavení patří vedle nábytku zejména sanita – vany a umyvadla.

Z čeho vybírat a co právě letí?

V letošní sezoně je dovoleno skoro vše. Kulaté tvary se kombinují s přísně hranatými, v materiálech i barvách panuje volnost. Důraz se klade na technické vychytávky a na relaxační funkci koupelny.

Z trendů panuje největší volnost jednoznačně v oblasti sanitární keramiky. Různorodost tvarů i materiálů je ohromující. Sanitární keramika se stává dominantním prvkem koupelen. Vany opouštějí kouty místností a přesouvají se do centra dění. Umyvadla a klozety jim při tom zdatně sekundují.

Naložme se do pohody

Po náročném dni vezmeme za vděk horkou vanou, i když častěji dáváme přednost rychlému sprchování. Je to škoda, příjemnou relaxaci v napuštěné vaně ničím nenahradíme. Podle jakých kritérií ji budeme vybírat?

Tím základním bude velikost vany, která vyhovuje jak rozměrům koupelny, tak našim potřebám. Rozhodovat bude také materiál. Na výběr máme akrylát, ocel, ale také dřevo či kompozit.

Akrylátové vany se vyrábějí špičkovými technologiemi z kvalitních umělých materiálů. Vybírat se dají z nepřeberného množství tvarů a velikostí, což je jedna z jejich výhod. Mezi další patří fakt, že se nemusí vždy obezdívat, zazdívat či obkládat. Stačí, když se použije akrylátový panel a montážní lišta. Příjemný a lesklý povrch akrylátových van ulehčuje jejich mytí a běžnou údržbu. Nehodí se agresivní, ani hrubé pískové mycí prostředky.

Smaltované ocelové vany jsou vyrobené z materiálu o tloušťce 3,5 mm, což zaručuje jejich stabilitu, solidnost a dlouhou životnost. Výrobci garantují 30letou záruku.

Vany z masivního dřeva (africká kambala či sibiřský modřín) se vyznačují vysokou kvalitou řemeslného zpracování a splňují přísné hygienické a ekologické požadavky. Povrch je ošetřen transparentním nátěrem odolným vůči chemikáliím a vysokým teplotám. Je srovnatelný s povrchy akrylátu, keramiky a smaltu.

Vany z umělého mramoru (kompozitu) jsou vyrobené z přírodního mletého mramoru a syntetické pryskyřice.

Vany rozličných tvarů

Bez vany v koupelně to není ono, vždyť právě vana dělá z koupelny relaxační prostor. K dostání jsou v mnoha provedeních, tvarech a stylech.

Vsazená vana je zpravidla umístěná mezi dvě zdi nebo do výklenku.

Rohová vana může být přisazena k jedné nebo ke dvěma stěnám. Nabízí dostatek prostoru pro pohodlnou koupel.

Volně stojící vana s ozdobnými nožičkami nebo s podstavcem má všechny strany pohledové a může stát kdekoli v prostoru. Potřebuje ale velkou místnost, aby vynikla.

Vyvýšená nebo zapuštěná vana se montuje do podlahy již při stavbě domu.

Oválná vana potřebuje velký prostor, a jsou-li splněny tyto podmínky, je více než elegantní.

Excentrická vana se hodí do velkých i malých koupelen, umožňuje pohodlné koupání a současně šetří místo v koupelně.

Jak vybírat umyvadlo?

Při výběru sanitární keramiky, tedy i umyvadel, se zaměříme na ucelené série. Většina výrobců nabízí komplety zahrnující vany, umyvadla, WC i bidety. Vždy je lepší mít tyto kusy v jednotném stylu a v perfektním designu. Také u umyvadel rozhoduje velikost koupelny i kategorie, podle níž rozlišujeme umyvadla závěsná, na desku, do desky, na podstavec či dvojumyvadla.

Závěsná umyvadla připevňujeme na zeď. K dostání jsou s otvorem na baterii nebo bez něj.

Umyvadla na desku volíme většinou v koupelnách propojených s WC.

Zápustné umyvadlo do desky se osvědčilo, protože mnohdy je jeho součástí i skříňka.

Umyvadla pod desku nabízejí velkorysou odkládací plochu na koupelnové doplňky.

Dvojumyvadla si pořizují stále častěji hlavně větší rodiny kvůli velké odkládací ploše.

Vybavení do vany

Vany lze vybavit masážním systémem, ale i vanovou zástěnou pro sprchování nebo nastálo připevněným podhlavníkem, který udělá z vany dokonale pohodlné místo. Také madlem – drobností, která nám usnadní pohyb ve vaně.

Reklama

Související články

Letní kuchyň na zahradě dodá vaření kouzlo

Potit se v létě u sporáku v zavřené kuchyni není lákavá představa pro žádného kuchaře. Ovšem mít kompletní kuchyň na zahradě kousek od bazénku s dětmi,...

Výběr článků

Načítám