Hlavní obsah

Nejužší dům na světě má na šířku jen metr a půl

Pokud posuzujete velikost domu podle množství pokojů, nemusí to být ten nejlepší způsob. Nejužší dům na světě, který má na šířku pouhých 1,5 metru, by se tak mohl jevit jako komfortní vila.

Článek

Poschoďový dům najdete v polské Varšavě nacpaný do ultra úzké mezery mezi dvěma bloky činžáků. V každém patře je jedna místnost, přičemž v nejvyšší části měří dům asi 12 metrů, na délku má asi 7,5 metru.

Podivný architektonický počin má sice místo schodiště jen žebřík, zato se může pyšnit všemi typickými místnostmi domu. Najdete v něm ložnici, obývací pokoj i kuchyni.

"Viděl jsem mezeru a napadlo mě, že je třeba ji něčím vyplnit," řekl architekt Jakub Szczesny, podle něhož budou dům používat umělci.

Prvním rezidentem bude izraelský spisovatel Etgar Keret, neboť britský historik Norman Davies šanci žít v nejužším domě odmítl.

Oficiálně nejužší dům na světě - Wedge, se nachází na ostrově Great Cumbrae u skotského pobřeží. Jeho prvenství je ale sporné. Měří sice 1,2 metru, ale jen na přední straně, směrem dozadu od silnice se rozšiřuje až na 6,7 metru. Dům ve Varšavě je stejně úzký po celé délce.

Úzké domy najdeme ve světě i v ČR

Velmi úzkých domů je na světě spousta. Například v Americe stojí jeden na  Bedford Street v New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Nejužší dům v Americe stojí v New Yorku

Je necelé tři metry široký a devět metrů dlouhý. Na další úzké domy se podívejte v článku zde.

O tom, že hubeňoury mezi domy najdeme i v Česku, jsme se přesvědčili už v minulosti, kdy jsme vyzvali čtenáře Novinek, aby posílali jejich fotografie. Sešla se jich tehdy celá řada. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám