Hlavní obsah

Český vařič a kabelka jsou v semifinále mezinárodní designové soutěže

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inteligentní mobilita domácích spotřebičů - to bylo zadání pro začínající designéry v letošním, už devátém ročníku mezinárodní soutěže Electrolux Design Laboratory. Mezi semifinálové návrhy se tentokrát probojovaly i dva české - chytrý vařič a šupinatá kabelka.

Článek

Mezi 1300 podanými návrhy z celého světa bylo celkem 24 českých. Mezi 25 semifinalistů ze 14 zemí se probojovali i dva Češi, oba studenti VŠUP v Praze. Rozhodujícími kritérii je intuitivní design, inovace a pohled spotřebitele.

Karel Vránek uspěl s návrhem šupinaté kabelky, která je určena na cesty. Když svítí slunce, šupinky na povrchu kabelky reagují na jeho paprsky jakýmsi „naježením“ a převádějí solární energii v chlad uvnitř kabelky: v ní pak lze uchovávat studené pokrmy. Kabelku můžete složit do malého balíčku, nebo využít i na větší nákupy.

Simona Hrušková soutěží s konceptem chytrého vařiče EMS Cooker, který je vybaven speciálním náramkem využívajícím kinetickou energii k ohřevu a tepelné přípravě pokrmů. Když si náramek navléknete na paži či zápěstí, začne převádět energii vašeho těla na teplo. Náramek lze použít jako varnou desku nebo ohřívač, když jej ovinete například kolem konvice. Návrh využívá vlastní energie uživatele a navíc podněcuje ke cvičení a jinému pohybu.

Způsoby nejrůznějšího ohřívání byly mezi návrhy asi nejpopulárnější. Australan Enzo Kocak například soutěží se zařízením Ribbon, což je ohřívač i chladnička v jednom. Jde o jakousi přenosnou stuhu, kterou lze ovinout nádobu s pokrmem či nápojem, který je potřeba ohřát, či naopak vychladit. Černá strana vydává teplo, kdežto bílá chladí.  Akumulátor složený z termoelektrických článků může fungovat i opačně – nevyužívané články převádějí přebytečné teplo zpět na elektřinu.

K vaření, i když v nouzovém využití, slouží i tepelný granát Sama Evanse z Nového Zélandu. Je napájen z baterií tenkých jako papír, které dokážou produkovat energii a dobíjet se z vody absorbované ze vzduchu.  Když však stisknete tlačítko nahoře, vejce se rozvine jako květ a promění se v indukční varnou desku s černým skleněným povrchem a ovládacím panelem, který se zespodu vysune.

Mezi kreativní a nápaditá řešení patří i mixér brazilského designéra Eduarda Murara Nauiacka, který vypadá jako golfový míček.

Stačí vhodit do mísy s přísadami jeden nebo více "míčků" a ty se pak budou navzájem od sebe i stěn mísy odrážet. Doba se nastavuje třepáním míčkem. Lopatky rotoru jsou zhotoveny z pryže na bázi nanotechnologie, díky níž jsou pružné v klidovém stavu, ale tvrdé jako ocel za pohybu.

Za pozornost stojí i pračka Mywash australské studentky Saby Zare pro více obyvatel bytu, určená k použití spolu s individuálně označenými prádelními koši, které suplují prací bubny. Celý proces se ovládá pomocí chytrého telefonu připojeného přes 3G, a to kdykoli a odkudkoli.

Přenosná mikrovlnná trouba Onda Američana Matthew Schwartze funguje v podstatě jako obyčejná mikrovlnka. Předem připravené jídlo se vloží do vhodných obalů a pak se ohřeje pomocí mikrovln. Onda je ale jednoduchá, přenosná a ekologičtější. Navlékne se na obal a hliník obsažený uvnitř přenosného zařízení způsobí uzavření elektrického obvodu, jakmile zlomíme pečeť na obalu. Potřebnou energii produkují papírové baterie.

Bakterií a nepříjemného zápachu zase zbaví váš byt kineticky poháněný čistič vzduchu GULL Poláka Tomasze Siemeka. Výrobek čerpá inspiraci z ptáků a jejich křídel. Pomocí citronového oleje zlikviduje GULL až 99,96 % bakterií ve vzduchu a navíc se z něj line lehké aroma citronu.

Osm finalistů bude známo v červenci

„Zadání pro rok 2011 konkrétně hledá koncepty, které vylepší existující technologie. Nejde nám jen o to, aby spotřebiče byly fyzicky přenosné, ale spíše o flexibilnější využití času a podporu kreativního vyjádření," popsal poslání soutěže Henrik Otto, viceprezident Electroluxu pro design. V červenci vzejde z 25 návrhů osm finalistů, kteří pojedou své návrhy prezentovat na podzim do Londýna. Tam se rozhodne o vítězi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám