Hlavní obsah

Střecha nad hlavou je základ

Právo, Gisela Růžičková

Většina z nás se určitě shodne v tom, že střecha patří mezi nejdůležitější konstrukční prvky každého rodinného domu. Zejména proto, že naprosto rozhodujícím způsobem ovlivňuje nejen jeho podobu, ale podílí se také na jeho užitné hodnotě.

Článek

Za kvalitou střechy se skrývají kromě klimatických podmínek i základní parametry na požadovanou životnost. Patří sem údržba střechy, čištění odtoků, oprava a výměna poškozených částí, obnovovací nátěry či možnost duplicitního položení krytiny.

Také mrazuvzdornost, geometrie tvaru, stálobarevnost, křehkost a odolnost proti lomu a pochůzce, odolnost vůči nasákavosti, prodyšnost, pracnost montáže či kyselinovzdornost.

Stavíme-li dům od základu, nemáme s výběrem střešní krytiny problém, ale plánujeme-li rekonstrukci střechy uprostřed staré zástavby, musíme respektovat přírodní prostředí a stavební styl okolních domů, ale i pravidla, která nám určí stavební úřad nebo památkáři.

Na střechách se vyskytuje

Pálená střešní krytina - jde o tradiční materiál, který se používá na šikmé střechy celá staletí. Základem je kvalitní hlína a voda. Dnes se tašky vyrábějí nejmodernějšími technologiemi, vypalují se v sádrových formách, zaručujících hladký povrch a přesný tvar každé tašky. Zušlechťuje je glazovaný povrch podobně jako engoba, což je barevná povrchová úprava matných až pololesklých tašek. Do základní cihlové barvy se nepoužívá žádné barvivo, ale dobarvováním vzniká širší barevná škála.

Pálené střešní tašky jsou mrazuvzdorné, odolné proti vlivům životního prostředí, zdravotně nezávadné, recyklovatelné, mají klasický a estetický vzhled, vyznačují se vysokým tepelným odporem, dobrou akumulační schopností a příznivým součinitelem prostupu vodních par; dobře zvukově izolují a mají nízké nároky na údržbu. Některé typy pálených střešních tašek jsou finančně náročnější, zejména ty v nadstandardním barevném provedení. Obecně je pálená taška křehká a náročná na správnou pokládku.

Nejmenší možný sklon střechy pro použití pálené tašky je 22° až 30°. Hmotnost se pohybuje od 40 do 50 kg/1 m2, cena od 250 Kč/m2, životnost je 80-100 let.

Betonová střešní krytina je v současné době oblíbená. Vyrábí se z přírodních materiálů (písku, cementu, vody a barviva s možností řady povrchových úprav) a lze ji použít prakticky pro všechny typy střech se sklonem minimálně 17°.

Pevnost betonových tašek se časem zvyšuje a zajišťuje jejich dlouhou životnost. Příznivé vlastnosti předurčují betonovou krytinu k použití od rodinných domů přes hospodářská stavení až po historické i moderní objekty se složitými tvary střech. Výjimečně vysoká pevnost a mrazuvzdornost tašek zaručuje jejich bezproblémové použití v extrémních podmínkách i v horských oblastech.

Jsou zdravotně nezávadné, recyklovatelné a tvarově přesné. Kromě standardních tašek jsou k dostání i tašky velkoformátové. Kvalita střechy je dána také širokým sortimentem špičkového montážního příslušenství, které podstatně zvyšuje funkčnost i celkovou úroveň střešního systému. Protože se jejich hmotnost pohybuje od 45 do 77 kg/m2, vyžadují dostatečně dimenzovaný krov. Cena začíná na 190 Kč/m2, záruka je až 30 let.

Střešní krytina z ocelového plechu je lehká a už dávno si své místo mezi konkurenčními krytinami našla. Vyrábí se z vysoce kvalitního ocelového plechu s barevnou povrchovou úpravou. Splňuje veškeré estetické, technické i funkční požadavky kladené na střešní krytinu.

Krytiny jsou profilovány do tvaru klasických střešních tašek a dávají tak střeše dokonalý vzhled. Moderní materiál je předurčuje k užití na novostavby, současně jsou díky nízké hmotnosti vhodné i na rekonstrukce starších objektů. Své uplatnění nacházejí v městské zástavbě i na venkovských staveních. Jsou k dostání od cenově dostupných až po luxusní varianty. Ocelový plech pokrývá barevná povrchová úprava, která zajišťuje estetický vzhled a současně chrání ocelové jádro proti korozi. Díky ochranným vrstvám a ocelovému jádru jsou krytiny odolné a pevné a dobře čelí náročným klimatickým podmínkám.

Výhodou krytin z ocelového plechu je snadná a rychlá montáž, životnost 40-60 let a minimální údržba.

Plechová střešní krytina se používá po celá staletí. Nejznámější je měď, ale dnes se můžeme setkat i s titanzinkem, pozinkovaným plechem nebo hliníkem. Plechová střecha může mít dvojitou stojatou drážku, úhlovou stojatou drážku, lištový systém, vzhled střešní šablony či stupňovitou skladbu.

Tyto krytiny jsou velmi odolné proti povětrnostním vlivům, mají dlouhou životnost, jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje. Jsou finančně náročnější.

Střešní asfaltové šindele získávají v posledních letech na oblibě. Hlavně proto, že šindelová krytina je lehká, zbytečně nezatěžuje krovy a je cenově dostupná. Jde o flexibilní zastřešovací systém se snadnou a rychlou instalací, dlouholetou odolností. Šindele navíc tlumí hluk při dešti a větru a odolají i vydatnému sněžení. Střechy lze modelovat do různých architektonických detailů, jako jsou vikýře, okna a další členitosti. K dostání jsou v široké paletě barev a tvarů, které se hodí ke každému stylu domu.

Kvalitní šindel má dostatečně silnou nosnou vložku ze skelných vláken, která zaručuje nejen tvarovou stálost, ale i odolnost šindele vydržet podélné i příčné zatížení střechy. Důležité je také kvalitní nasycení vložky asfaltem, která zajistí pevné přilnutí spodní a vrchní vrstvy krycího bitumenu. Bitumen neboli asfalt prochází před nanesením na šindel procesem oxidace.

Kvalitní šindele mají minimální odolnost proti stékání asfaltu 90 °C, lepší vysoko nad 100 °C. Estetickou a ochrannou složku tvoří barevný minerální posyp, který musí být nanesen v dostatečné vrstvě, aby ochránil asfalt před slunečním UV zářením a byl dlouhodobě stálobarevný. Šindele jsou určeny pro střechy s minimálním sklonem již od 7°, tloušťka krytiny je 3 mm, hmotnost nepřesahuje 10 kg/m2, cena se pohybuje od 200 Kč/m2.

Vláknocementová střešní krytina se vyrábí na bázi cementu, buničiny a umělých vláken se speciální úpravou po obou stranách. Povrchová strana prochází třístupňovým procesem barvení, který zaručuje barevnou stálost, trvanlivost, otěruvzdornost a odolnost krytiny proti mechům. Spodní strana krytiny se voskuje. Některé mají hladký povrch, jiné imitují třeba povrch břidlice.

Používá se pro střechy obytných i skladových objektů se sklonem od 18°. Kvůli nízké hmotnosti je dobrou volbou při rekonstrukcích. Její elegantní vzhled a vysoká variabilita zaručují, že se střecha často využívá při stavbě moderních i tradičních novostaveb. Kompletní sortiment doplňků ve všech barvách dodá střeše punc dokonalosti. Cena od 230 Kč/m2, záruka až 30 let.

Přírodní břidlice je velmi tvrdý materiál. Funkčnost střech z přírodní břidlice je prověřena staletími. Zpracovává se mechanicky řezáním, štípáním, děrováním. Váží přibližně 28-33 kg/m2 a používá se jak pro památkově chráněné historické stavby, tak i pro rodinné a bytové domy.

Břidličné štěpy mají tvar čistého obdélníku a čtverce nebo obdélníku a čtverce s obloukovým řezem rybí šupiny a dalších tvarů. Břidlice je málo nasákavá, mrazuvzdorná a má dobré tepelně i zvukově izolační vlastnosti. Je pevná i pružná, proto se využívá na atypické tvary střech a detaily. Přírodní břidlice je navíc originální a atraktivní. Střecha z břidlice je poměrně drahá pokládkou, materiál se pohybuje od 599 Kč/m2. Životnost této střechy je téměř neomezená.

Rady & tipy
Při výběru střešní krytiny se zaměříme na celý nabízený systém. Střechu netvoří jen základní tašky, ale mnoho doplňků, ať už to jsou krajní tašky, tašky pro odvětrávání nebo prosvětlovací tašky, s jejichž pomocí se střecha obejde bez náročné údržby.
Barevný odstín střechy by měl ladit se zvoleným odstínem fasády a důležitými doplňky, jako jsou okapy, rámy oken a dveří či okrasné prvky, zvýrazňující celkové vyznění domu.
Kromě estetického hlediska zvažujeme i půdorys domu, geografickou polohu pozemku i klimatické podmínky. Důležitý je sklon střechy, její možné zatížení, odolnost krytiny vůči povětrnostním vlivům, životnost, barevná stálost a také cena.
Než se pro konkrétní střešní krytinu rozhodneme, poradíme se s výrobcem, prověříme požadované atestace, záruční dobu a reklamační podmínky včetně pozáručního servisu.
Na kvalitě střechy závisí životnost celého domu, proto řešení střechy navrhuje projektant, stavebník rozhoduje pouze o typu střešní krytiny.
Při stavbě střechy dbáme na výběr stavební firmy a uzavření smlouvy, kde by měly být uvedeny informace o množství materiálu, rozměrech střechy, délce hřebene a střešních žlabů, o okapových rourách, střešních lištách a kompletním řešení zastřešení včetně doplňků a také posouzení střešní konstrukce z hlediska hydroizolace, tepelného odporu i předběžná cena. Bez smlouvy může dojít k nečekaným problémům.
Zásadní je pořádná příprava stavby.
Každá změna provedená v průběhu stavby střechu prodraží.

Při výběru střechy posuzujeme

  • teplotu vzduchu a její kolísání
  •  sluneční záření
  • povětrnostní podmínky
  • znečištěné životní prostředí
  • exhalace
  • délku sněhové pokrývky
  • intenzitu dešťových srážek
  • hluk a otřesy
  • vnější a vnitřní provoz
  • bakteriologické vlivy
  • biologické vlivy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám