Hlavní obsah

Na pražských Vinohradech vyroste budova ve tvaru krystalu

Novinky, tnk

Pro pražské Vinohrady byla navržena budova Crystal od architektonické a projekční kanceláře Atelier 15, s.r.o. pod vedením Libora Hrdouška a architekta Radka Lampy. Přinášíme vám pohled na vizualizace budovy, která sice není zvlášť originální, ale je zástupcem architektury, která zaujme a nenudí.

Článek

Nevšední projekt vyroste mezi ulicemi Vinohradská, Zásmucká a Kouřimská. „Tvar budovy a její šachovnicová fasáda dodávají stavbě dojem dynamiky, čirosti a lehkosti, čímž se podpoří síla hmotné kompozice,“ představuje stavbu hlavní architekt projektu Radek Lampa.

Crystal Prague má být moderní kancelářskou budovou o 14 netypických nadzemních

podlažích s celkovou plochou cca 13 600 m2. Tvar budovy je poměrně extravagantní, ale zaručuje maximální prosvětlenost interiérů.

"Byl to tvůrčí proces, kdy se zkoušelo poměrně dost variant a některé z nich se pak konzultovaly s investorem a příslušnými dotčenými orgány státní správy," sdělil Libor Hrdoušek z Atelieru 15.

Stavba není jedinou budovou, která se v poslední době inspiruje tvary krystalu. V nedávné době vznikla třeba černošická vila nebo mexická kaple ve tvaru krystalu.

"Člověk si prohlíží realizace kolegů architektů a projektantů v různých odborných časopisech a občas mu něco zůstane v paměti, ale při řešení daného objektu je to stejně vždy individuální úloha ... vždy musíte vyřešit jiný pozemek, okolí, napojení na infrastrukturu, atd.," říká k tomu Hrdoušek.

Stavba by měla aspirovat na jednu z nejnevšednějších budov ve své lokalitě. "Byli bychom rádi, kdyby se stavba stala zajímavým prvkem v lokalitě, současně neurážela a dobře fungovala," říká Hrdoušek.

Termín zahájení výstavby se předpokládá ve 2. polovině tohoto roku a doba realizace je odhadována na cca rok a půl.

Reklama

Související témata:

Související články

Prohlédněte si obchodní domy socialismu

Nejznámější obchodní domy typu Kotvy a Máje, ale i regionální obchodní domy v jiných městech jsou k vidění na panelech výstavy „Kotvy Máje/České obchodní domy...

Výběr článků

Načítám