Hlavní obsah

Slavní, kteří zachraňují české památky

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Textař, novinář, spisovatel a producent Michal Horáček se z Prahy odstěhoval do Roudnice nad Labem a během patnácti let si ji zamiloval. A rozhodl se přispívat k tomu, aby se rozvíjela do krásy. Díky jeho podnikatelským aktivitám a prodeji sázkové kanceláře Fortuna jeho konto mnohonásobně vzrostlo, přesto tvrdí, že peníze samy o sobě nikomu štěstí nepřinášejí. Člověku však poskytují větší míru svobody a také možnost pomáhat tam, kde je potřeba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na nově vzniklém náměstíčku byla instalována také socha myslitele. "Přimlouvám se za Platóna," dodává Michal Horáček.

Článek

„Trošku jsem přispěl, to je pravda, a to hlavně v jednom konkrétním případě. V Roudnici kdysi bývala početná židovská komunita, ale nacistické koncentráky přežili málokteří. V našem městě tak zůstal starý opuštěný židovský hřbitov, jehož nejstarší náhrobky pocházejí z doby renesance. Za minulého režimu toto místo bohužel velmi zchátralo.

Staré náhrobky byly používány do betonových základů garáží a z části hřbitova se stala divoká skládka. Nejsem Žid, ale i židovský hřbitov je součástí českých dějin, a tak jsem před pár lety na rekonstrukci náhrobků skromně přispěl. Nechci se kvůli tomu bít v prsa, byla to maličkost.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Úspěšný textař ukazuje na místo, kde dříve bývala divoká skládka ze starých matrací, pneumatik a dalšího harampádí. Dnes je celý hřbitov včetně náhrobků zrekultivován.

Místo nevzhledných garáží náměstíčko

Ambicióznější byla podle úspěšného textaře další akce. Ke hřbitovu totiž přiléhaly nevzhledné, staré garáže.

„Ty jsem postupně odkoupil, což mi trvalo asi dvanáct let, a pak jsem je nechal strhnout. Na jejich místě jsem pak zřídil náměstíčko s kašnou, cypřiši, vavříny, sochou a zvonicí. Zvon pochází ze sedmnáctého století stejně jako ten hřbitov. Prostor je samozřejmě veřejně přístupný. Moc mě těší, když vidím, že se toto místo lidem líbí. Architekt Miroslav Hrbek vytvořil opravdu nádhernou oázu. Rádi se tam například fotografují ženichové se svými nevěstami nebo sem chodí na procházky děti z mateřské školky.

Nápad to byl spontánní. Myslím si, a není to bůhvíjak složitá myšlenka, že kdyby každý udělal před svým domem ve svém městě nebo na vesnici něco hezkého, byť by se staral jen o pár čtverečních metrů, bude hezčí celá země. A nemusí to být vždycky projekty za milióny. Někdy úplně stačí i to, když člověk dobře zamete. A pokud ještě zasadí strom, je to skvělé.“

Karel Roden opravil zámek kvůli koním

Herec Karel Roden si za svůj životní projekt pro změnu zvolil opravu rozpadajícího se barokního zámku Skrýšov nedaleko Sedlčan. Zámek se nachází sedmdesát kilometrů jižně od Prahy. Herec jej před čtyřmi lety koupil za dvacet miliónů korun od rodiny Karpíškových, která objekt získala v restituci, a o cenu se podělil ještě se dvěma dalšími vlastníky.

Foto: ČTK

Zámek Skrýšov na Sedlčansku se rozhodl opět vzkřísit k životu herec Karel Roden

Prostředky na koupi nemovitosti, která se v té době téměř rozpadala, získal díky tomu, že se herecky kromě českých filmů prosadil také v těch hollywoodských.

„O koupi jsem uvažoval dlouho a vlastně jsem se tak rozhodl hlavně kvůli koním, které tady můžu bez problému ustájit ve svém nebo je vypustit na pastviny. O koně se stará profesionální chovatelka. A pak tu máme také ovce, husy, kachny a šest rybníků plných ryb,“ prozradil nový majitel zámku Skrýšov. Koncem 16. století Skrýšov patřil Jakubu Krčínovi z Jelčan a ten tu založením několika rybníků zanechal svou nesmazatelnou stopu.

Karel Roden se narodil v Českých Budějovicích a život mimo velkoměsto, čímž myslí Prahu, mu vyhovuje mnohem víc. Stejně je na tom i jeho partnerka, herečka Jana Krausová.

„Nejdřív jsme se života na vsi malinko obávali, ale zalíbil se nám brzy,“ říká herečka. Zdejší krajina je podle ní jako z pohádky, na loukách kolem se od jara do podzimu pasou ovce a krávy a oběma hercům také prý víc vyhovuje jezdit na nákupy do místních malých obchůdků. Je to mnohem příjemnější než hypermarket.

Foto: Profimedia.cz

Karel Roden

Rekonstrukce zámku, v němž Karel Roden žije nejen společně s Janou Krausovou, ale také se svým bratrem Marianem, je však sousto, nad jehož velikostí občas přece jen přemítá.

„Když se starosti s rekonstrukcí nakupí, jsou to někdy nervy a pak na člověka snadno přijdou pochybnosti, jestli si toho na svá bedra nevzal přece jen moc. Na Karlovi ale vidím, že ho to baví a je rád, že se do té práce pustil. Zámek chce nejen zrekonstruovat, ale také mu dát novou náplň a vdechnout nový život. Je nám tady dobře,“ říká jeho partnerka.

Momentálně spolu obývají domeček, který se nachází mimo hlavní budovu. „Karel se stará o chod opravných prací i jednání s úřady a já hlídám, abychom to měli hezké tam, kde bydlíme. Důležité je, že ta práce má smysl,“ dodává ještě žena, s níž se herec radí o každém svém kroku. Ve chvílích volna chodí společně na procházky do okolních lesů nebo se projedou na čtyřkolce.

Lucie Bílá zpívala pro kapličku

Třináctinásobná zlatá slavice Lucie Bílá se stejně jako Michal Horáček snaží pomoci především tam, kde je doma. A to je v jejím případě v Otvovicích na Kladensku. Zde se narodila, chodila do školy a dnes tu bydlí ve svém „orlím hnízdě“ jen pár kroků od kapličky sv. Prokopa. Právě tu se rozhodla opět vzkřísit k životu, protože značně zchátrala.

Foto: ČTK

Kaplička v Otvovicích je chloubou obce také díky Lucii Bílé.

K prvním opravám došlo díky sbírce už v devadesátých letech minulého století a Lucie Bílá, v Otvovicích stále známá jako Hana Zaňáková, na její konto přispěla velmi významně. Tím však své poslední slovo neřekla a v roce 2007 uspořádala benefiční koncert, jehož výtěžek putoval na další opravy. Díky tomu mohla být kaplička v červenci 2007 zpřístupněna veřejnosti.

„Kaplička patří mezi poklady naší vesnice. Máme tu hřiště, koupaliště a mateřskou školu s úžasnou paní ředitelkou a na to všechno můžeme být pyšní. Kaplička je jen pár kroků od mého domu a stojí přímo u silnice. Když tudy lidé projíždějí, měli by vědět, že se o ni staráme. Charitativní koncert, který jsem pro ni uspořádala s kamarádkami, se konal 28. ledna 2007, což bylo bohužel přesně v den, kdy se zastřelil hudební skladatel Karel Svoboda. Koncertů bylo víc, ale tenhle byl stěžejní. Trošku tím Otvovicím vracím to, co mi daly,“ vysvětluje Lucie Bílá.

Foto: ČTK

Lucie Bílá vrací své rodné vesnici to, co jí dala.

Díky úpravě okolí kapličky vzniklo také místo, kde se místní scházejí například na Štědrý den odpoledne. „Dáme si tam svařák, zapálíme svíčky, uděláme si pěknou atmosféru, popovídáme a popřejeme si hezké svátky. A děti přitom zpívají koledy.“ Je třeba také dodat, že před několika lety zpěvačka také přispěla k záchraně gotického kostela sv. Mikuláše v Kašperských Horách na Šumavě. Série benefičních koncertů za doprovodu Petra Maláska se konala přímo v zachraňované památce.

Vlasta Chramostová si zamilovala Horní Prysk

Herečka Vlasta Chramostová tráví chvíle volna už pětapadesát let na své chalupě v Horním Prysku v Lužických horách, kde se nachází ojedinělá barokní památka - kostel sv. Petra a Pavla. Byl postaven v první polovině 18. století italským stavitelem Columbanim a svým architektonickým pojetím je jedinečný.

Jeho technický stav byl ale v posledních letech velmi neutěšený a obec příliš nezdobil. Místní se rozhodli, že to tak nenechají, a založili občanské sdružení Za záchranu kostela sv. Petra a Pavla, které si dalo za cíl památku zachránit. Na rekonstrukci, která trvala několik let, bylo zapotřebí dát dohromady několik miliónů korun, přičemž ze dvou třetin se potřebné prostředky podařilo získat prostřednictvím dotací.

Další prostředky přišly díky žádostem o grant, pořádání veřejných sbírek i benefičních akcí. A právě těch se několikrát ochotně zúčastnila i herečka Vlasta Chramostová, a kde mohla, přispěla i k osvětě. Nakonec se dobré dílo podařilo a kostel je teď jako nový.

Foto: ČTK

Vlasta Chramostová jezdí do Horního Prysku na chalupu už pětapadesát let.

„V Prysku mám druhý domov a všechny, kteří se zasloužili o rekonstrukci kostela, obdivuju. Byl totiž opravdu zdevastovaný. Žasnu, že nespadl a ještě se vyloupl do krásy. Také má novou střechu a stal se kulturním centrem celé vesnice. Po celý rok se tu konají různé koncerty a výstavy. I já jsem už v kostele vystupovala,“ vypráví spokojeně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám