Hlavní obsah

Brno plánuje postavit nejvyšší mrakodrap v Česku a trumfnout Prahu

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V Brně by měl vyrůst mrakodrap až do výšky 117 metrů. Informaci potvrdila architektka Eva Jiřičná, jejíž studio AI Design vypracovalo projekt.

Foto: Štěrba Martin, ČTK

City Tower v Praze na Pankráci je nejvyšší budova v ČR.

Článek

Další roky však potrvá, než investorská firma HS-Investment získá veškerá povolení včetně výjimek. Stavba v hodnotě 3,5 miliardy korun o 35 patrech by měla vyrůst v Heršpické ulici, tedy na nejníže položené rovině ve městě, nikoli na nějakém vrcholu.

Za investorskou firmou zřejmě stojí rakouský podnikatel Gerhard Hudecek, jenž postavil v Brně již některé nemovitosti. Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) nevylučuje, že se podaří získat výjimku, aby mrakodrap dosáhl ještě o pár metrů větší výšky. Překonal by plánovaný pražský mrakodrap, který má sahat 120 metrů nad zem.

Projekt brněnského mrakodrapu ateliér Jiřičné zatím nezveřejnil. Aby byl mrakodrap oficiálně uznaný jako mrakodrap, musí být obyvatelný a vyšší než sto metrů. Nejvyšší stavbou v Brně je teď fakulta strojního inženýrství se čtyřiasedmdesáti metry. Poblíž brněnského M paláce na Jižním centru, nedaleko plánovaného mrakodrapu, se staví 109,5 metru vysoká budova nazvaná AZ Tower.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám