Hlavní obsah

Dům, který má obývák ze soudní síně, je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům s velmi netradičním interiérem je teď k dostání v americkém Norfolku. Pokud ovšem máte potíže se zákonem, rovnou na něj zapomeňte, mohly by se vám v něm zdát noční můry. Jde totiž o bývalé sídlo soudu a hlavní místnost je stále spíše soudní síní, než obývacím pokojem.

Foto: Profimedia.cz

Obývák nebo soudní síň?

Článek

Majitelé Leo a Christine Austinovi si bydlení v prostorném domě užívali více než deset let. Nyní se ho ovšem rozhodli prodat. Cena této kuriozity začíná v přepočtu na 18 miliónech korun.

Obývací pokoj domu rozhodně nezapře svou minulost. Důkazů toho, že kdysi býval soudní síní Downham Market, je hned několik. Zachováno je původní obložení, schody, nebo box pro novináře.

Ten je opravdu originálním kouskem, neboť nese stopy řezbářských prací, kterými si znudění žurnalisté během procesu krátili čas. Své uplatnění v obývacím pokoji našly i dvě svědecké lavice.

Foto: Profimedia.cz

Novinářský box nese stopy kreativity znuděných žurnalistů.

"Tohle místo nám bude opravdu scházet. Milovali jsme ho a Leo investoval mnoho úsilí do jeho proměny," řekla Christine Austinová (61).

Pár si dům koupil roku 1998 v aukci v přepočtu za 1 770 000 korun. Budova soudu s přilehlou policejní stanicí a domem upoutala jejich pozornost poté, co se do Norfolku vrátili po desetiletém pobytu v Irsku. Zaujala je jednak architektura stavby z první poloviny 19. století, ale také potřebovali najít místo pro velké kusy nábytku, jež byly součástí jejich irského domu v hrabství Galway. "Byl to krásný dům a my jsme se nedokázali rozloučit alespoň s tím nábytkem," vzpomíná Leo.

Foto: Profimedia.cz

Christine a Leo Austinovi si přetvořili budovu bývalého soudu v rodinný dům.

První rok strávili manželé v zadní části komplexu, kde se nacházel policejní dům a staré toalety. Byla to jediná obytná místa před vyklizením malé a velké soudní síně, výslechové místnosti a osmiboké vstupní síně.

Součástí změn byly například výměny střechy, okapů, odvlhčení místností, re-elektroinstalace či zbavení se nadměrných vrstev malby v místnostech.

Manželé nyní dům prodávají, neboť se rozhodli odstěhovat do města Norwich, kde mají přátele a kde také žije Christinina pětaosmdesátiletá matka. "Jezdíme tam nejméně dvakrát týdně a začíná to být pro nás už obtížné, tak jsme se rozhodli usnadnit si život," vysvětlil dvaasedmdesátiletý Leo Austin.

Reklama

Související témata:

Související články

Petr Janda rád staví a přestavuje

„Kdyby to šlo, stavěl bych pořád, jak mě to baví,“ konstatoval muzikant Petr Janda, když nás provázel domem a ze zimní zahrady ukazoval novostavbu na druhé...

Výběr článků

Načítám