Hlavní obsah

Prestižní katarskou cenu za architekturu získaly škola, továrna i muzeum

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem pět projektů získalo letos ocenění Aga Khan za architekturu. Ceny, které se udělují v katarském Muzeu islámského umění jednou za tři roky, založil imám Aga Khan v roce 1977 za účelem zdokumentovat a podporovat díla v oblasti architektury, kde mají velkou účast muslimové.

Článek

Devítičlenná porota složená z odborníků z celého světa posuzuje všechny typy stavebních projektů. Na rozdíl od většiny jiných architektonických cen nehledí pouze na architektonické řemeslo, ale také na to, jak velký vliv má projekt na zlepšení kvality života místních obyvatel.

Ceny podporují malé i velké projekty, počiny v oblasti infrastruktury, rozvoje venkovské krajiny, průmyslových zařízení a pracovišť, vzdělávací a zdravotnické areály, nová města, památkové zóny i brownfields. Vítězné projekty vzešly z celkového počtu 401 projektů.

Oceněnými jsou: Wadi Hanifa Wetlands v Rijádu v Saúdské Arábii, revitalizace obřího centra v Tunisu, Muzeum Madinat Al-Zahra v Cordobě, textilní továrna Ipekyol v tureckém Edirne a Bridge School, Xiashi, Fujian v Číně.

Soutěž zastřešuje nezisková organizace Aga Khan Development Network (AKDN), která je jakýmsi propojením rozvojových agentur, institucí a programů, které fungují v nejchudších částech Afriky a Asie. Zaměřuje se na zlepšování životních podmínek a příležitostí pro chudé, a to bez ohledu na jejich víru, původ nebo pohlaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám