Hlavní obsah

Farmář promění stáj v galerii a umělecké dílny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní výstavní prostor vzniká na biofarmě ve Slunečné na Šumavě. Stáj, kde jsou přes zimu zvířata, se v létě promění v galerii. Okolní prostory pak budou moci fungovat jako umělecké dílny. Vznik výstavní síně umožnila rekonstrukce staré stáje.

Foto: David Veis, ČTK

Pavel Štěpánek v unikátním výstavním prostoru na biofarmě ve Slunečné. Stáj, kde jsou přes zimu zvířata, se v létě promění v galerii. Okolní prostory pak budou moci fungovat jako umělecké dílny. Vznik výstavní síně umožnila rekonstrukce staré stáje.

Článek

„Když stáj vypadala jako dřív, tak by mě něco takového ani nenapadlo. Ale ve chvíli, kdy jsme otevřeli hřeben střechy a udělali díky tomu vrchní světlo, říkal jsem si, že se musí využít,“ přiblížil myšlenku farmář Pavel Štěpánek, původním povoláním fotograf.

První výstava by se tu mohla konat v létě. Zájemce o využití zajímavého prostoru Štěpánek už má. Uvažuje o tom, že by jednou mohl vystavit i velkoplošné snímky ze svých cest, které by v takovém prostoru vynikly. „Ale není to tak, že bych stavěl stáj, abych si tam dal své vlastní fotky,“ poznamenal.

Štěpánek v roce 1983 emigroval do Německa, kde si začal plnit svůj sen stát se fotografem. Ještě před zhruba 16 lety žil v Kolíně nad Rýnem a pro německé časopisy fotil cestopisné reportáže. Jednou jel pracovně kolem Lince a napadlo ho, že si udělá zajížďku k Lipnu. Při své cestě se dostal až do Slunečné a do tohoto místa se zamiloval. Zanedlouho odložil fotoaparát a začal farmařit na polorozpadlém statku.

Galerie pod širým nebem

Šumavu má velmi rád, a tak by ji chtěl lidem co nejvíce přiblížit a přilákat je i na jiná místa, než jsou tradiční turistické cíle, jako Lipno, Boubín nebo Plešné jezero. Plánuje v okolí Slunečné vybudovat trasu pro pěší turisty se zajímavými výhledy do krajiny.

Jeho fotografická minulost se v něm nezapře ani při plánu vybudovat ve Slunečné vyhlídku, z níž by mohli fotit panoráma Šumavy. Navíc by u ní chtěl mít informační panel s údaji o tom, co všechno mohou z místa vidět. Chybět by tam neměly ani příběhy vztahující se k okolí, plánuje Štěpánek.

Na farmě by chtěl pořádat umělecké workshopy nebo dlouhodobé pobyty pro umělce, kteří by tu měli klid na práci. Každý by tu měl nechat nějaké dílo a postupně by zde vznikala galerie pod širým nebem. „Šumava by díky tomu mohla začít žít. Je to tu krásné, ale my to neumíme prezentovat,“ myslí si.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám