Hlavní obsah

Interaktivní svítidlo Tvor získalo Národní cenu za studentský design

Právo, Kateřina Farná

Absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jindřich Vodička obdržel ve čtvrtek Národní cenu za studentský design. Porotu si získal svou diplomovou prací, interaktivním svítidlem Tvor.

Článek

„Snažil jsem se vzít interaktivitu jako esenci, na které bude design založen. A pak mě napadlo svítidlo, které se bude pohybovat, vyhledávat tmavá místa a osvětlovat je,“ vysvětluje vítěz letošního ročníku Jindřich Vodička.

„Tvor je na hranici designu a interaktivního umění, na děti působí spíš jako hračka,“ dodává designér, který původně zamýšlel, že jeho svítidlo bude chodit: „Ukázalo se to mnohem komplikovanější, zato použití dvou koleček je elegantnější.“

Do soutěže se letos přihlásilo 189 studentů se 170 pracemi z 19 středních odborných škol a vyšších odborných škol a z 10 univerzit a vysokých škol. Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia.

Kromě hlavní ceny bylo uděleno několik ocenění Excelentní studentský design 2010 (pro Adama Kühnela za dámskou horolezeckou bundu nebo Terezu Volnou za sadu rehabilitačních přístrojů) a Dobrý studentský design 2010.

„Tento ročník se od těch minulých zásadně nelišil, pokud jde o množství škol nebo množství exponátů. Trošičku se mění témata, takže jeden rok se objeví hodně větrné energie, jiný smršť sklářského průmyslu, další rok oděvy a šperky. Hodně mě potěšil zlepšující se vztah firem ke školám a studentům, kdy hledají talenty,“ říká ředitelka Design Cabinet Cz Lenka Žižková.

Vítězné práce jsou do 3. prosince k vidění na výstavě Nový (z)boží!, která se koná v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí. Expozice je putovní – zavítá poté do Stockholmu, Moskvy, Vídně, Bratislavy nebo Rotterdamu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám