Hlavní obsah

Začala mezinárodní přehlídka designu, módy a architektury Designblok

Právo, Kateřina Farná

Zejména v holešovickém Superstudiu se odehraje letošní mezinárodní přehlídka designu, módy a architektury Designblok. Její dvanácté pokračování začíná v úterý a kromě Superstudia se bude až do 10. října konat v showroomech, galeriích nebo klubech po celé Praze.

Začala přehlídka designu a módy Designblok 2010Video: ČTK

 
Článek

Pro návštěvníky je kromě novinek zahraničních značek a premiér českých výrobců, designérů a módních návrhářů připraven doprovodný program. Fanoušky jistě přiláká sobotní křest nové desky skupiny Toxique. Kapela v čele s Klárou Vytiskovou totiž mění svou image a pod vedením grafického mistra Aleše Najbrta a jeho projektu „mojemoje“ vznikly například šestihranná vinylová deska, snowboard nebo speciální „toxická“ edice botasek.

Foto: Archiv, Právo

Mladá eindhovenská dvojice Daphna Isaacs a Laurens Manders připravila kolekci Tafelstukken. Ta letos zvítězila na DMY Awards v Berlíně.

Londýnský styl přístupu

„Na české poměry je to docela nevídaná věc. Jde o skutečný design, přes trička až po image celé kapely. Je to takový londýnský styl přístupu,“ řekla Právu ředitelka Designbloku Jana Zielinská.

Pozvání přijaly také hvězdy mezinárodní scény – francouzská autorka Inga Sempéová, holandský mistr patřící k silné generaci Droog Design Richard Hutten, eindhovenská dvojice Daphna Isaacs a Laurens Manders nebo duo StokkeAustad, které pro Prahu rok připravovalo speciální exhibici nazvanou Norsko dnes.

Foto: archiv, Právo

Norská dřevostavba jako nejdražší projekt

„Je to největší a zároveň nejdražší projekt. Udělali dřevostavbu tak, jak se v Norsku staví, a umístili ji v přízemí Superstudia do původních objektů v takzvané lístkárně. Chtěli jsme ukázat krystalickou podobu norského designu a architektury,“ popsala Zielinská.

Gros celého festivalu se soustředí právě do Superstudia. Šestipatrový komplex někdejšího Paláce Elektrických podniků z konce 20. let minulého století nabízí plochu téměř 7000 m2, jejímž pomyslným srdcem je bílé přehlídkové molo.

V sekci Créme de la Créme se tam představují Vitra s hravou instalací moderní kanceláře, Artemide s novou lampou od Zahy Hadid, nábytkářský TON nebo Electrolux s vizionářskými návrhy studentů z celého světa (českým zástupcem je Martin Miklica s Malým princem, robotickým skleníkem umožňujícím průzkum a osídlení Marsu). Poprvé se přehlídky účastní také Ikea nebo hnutí DUHA, jehož stánek se věnuje ekologickému odívání, zdravému bydlení a zelené dopravě. V budově se budou konat též prodejní aukce a market.

Foto: archiv, Právo

Mléčná dráha středoevropského designu

Dalšími zónami jsou tradičně Staré a Nové Město, Holešovice a Karlín. V historickém centru se prezentují Qubus Design, Artěl, Kartell, speciální projekty představuje Window Gallery České spořitelny. V ní se usadila výstava Mléčná dráha středoevropského designu reprezentující šest mladých studií pracujících s tématem voda.

V Karlíně sídlí Rony Plesl, jenž navrhl novou kolekci skla pro značku Teribear Nadace Terezy Maxové, a v Holešovicích je ve Veletržním paláci k vidění rozsáhlá prezentace polského designu.

Foto: archiv, Právo

Mezi módními návrháři nechybějí stálice Klára Nademlýnská, Beata Rajská nebo Liběna Rochová, jež uvede kolekci Paměť, která slavila úspěch v rámci EXPO v Šanghaji. Prototypy futuristických bot vystavuje Zuzana Serbáková a projekt Red Fashion rozebírá v knize fenomén červené barvy v designu, architektuře nebo módě.

Vstupné do Superstudia je 200, 100 (studenti) a 50 Kč (školy).

Foto: Profimedia.cz

Ellen DeGeneresová (vlevo) uzavřela s Portií de Rossi v roce 2008 registrované partnerství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám