Hlavní obsah

Buckinghamský palác prozradí, jak žije britská královna

Právo, Pavel Urban

Když britská královna Alžběta II. opouští Buckinghamský palác v Londýně a odjíždí na tradiční letní dovolenou na svém zámku Balmoral ve východním Skotsku, je to pro turisty každoročně ta správná chvíle. Její sídlo v metropoli na Temži se totiž na dva měsíce -přesně od 27. července do 1. října - otevírá návštěvníkům.

Foto: Profimedia.cz

Buckinghamský palác, oficiální rezidence královny Alžběty II. Průčelí je 108 metrů široké, 24 metrů vysoké. V popředí památník královny Viktorie.

Článek

Než se na podzim ze svého skotského sídla vrátí, mohou se porozhlédnout, jak v historii šestá žena na britském trůnu vlastně žije. Pak se prohlídkový okruh palácem do příštího léta zase uzavře.

Obr v centru Londýna

Královna to tak dělá od roku 1993. Otevírá 19 sálů používaných k oficiálním účelům -a vybírá vstupné. Letos to je 17 liber, zhruba 500 korun. Tyto peníze jdou ale zpět do správy královských památek. Kolik je všech palácových místností, nikdo přesně neví.

Když se na to královny jednou ptali, řekla, že si není jistá. Myslí si ale, že takových 600. Lze se ovšem dočíst, že jich může být dokonce 775. Buckinghamský palác je zásluhou architekta Edwarda Blora (1787-1879) prostě obrovský. Slouží jako rezidence i administrativní sídlo a je to jeden z několika fungujících královských domů, jež ještě ve světě zbývají.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. byla korunována v roce 1953.

Její Veličenstvo zde přijímá vysoké státní návštěvy, nové velvyslance či pečlivě vybrané celebrity - a také pořádá proslulou zahradní párty.

Za královnou se ale jen tak někdo nedostane. Třeba šéfovi krajně pravicové Britské národní strany (BNP) Nicku Griffinovi nedávno nepomohlo ani jeho europoslanectví. „Absolutní skandál,“ bručel Griffin.

Ovšem královna už měla i nezvané hosty. Například jistý muž, který v roce 1982 překonal nepozornou ostrahu, se dostal až do její ložnice. Alžběta II. si zachovala chladnou hlavu a deset minut s ním konverzovala. Naštěstí vše dobře skončilo. Odvedli si ho.

Karmínová róba má premiéru

Turista si takovéto kousky může odpustit. Stačí jen zaplatit vstupné a vstoupit. Letos navíc prohlídkový okruh doprovází atraktivní výstava nazvaná Královnin rok. „Lidé si určitě uvědomují, že královna tvrdě pracuje, ale nemusejí vědět jak,“ vysvětluje jeden z kurátorů David Oakley.

Královně (byla korunována roku 1953) z windsorské větve je sice 84 let, ale stále jede naplno. Výstava v honosných sálech dokumentuje oficiální události, jež ji se železnou pravidelností doprovázejí rok co rok. Od jarního pobytu na zámku Windsor západně od Londýna (jezdí sem i na prodloužený víkend) přes narozeniny, jež má sice 21. dubna, ale veřejně je slaví v červnu vojenskou přehlídkou, až po „nabitý“ listopad.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. prochází sály s princem Charlesem a jeho manželkou Camillou.

To vzpomíná památky padlých britských vojáků, pořádá recepci pro diplomaty a jezdí kočárem do parlamentu, aby podle letité tradice zahájila jeho schůzi. Pak přijdou Vánoce, kdy pronese v televizi tradiční projev, a odjede na zámek Sandringham ve východoanglickém hrabství Norfolk. Vrací se až po 6. únoru. Proč právě 6. února? „Je to den úmrtí jejího otce, den, kdy se stala královnou,“ vysvětluje mluvčí Buckinghamského paláce.

Výstava ale královnin kalendář doplňuje i exponáty, které potěší každé oko. Určitě jsou to karmínové sametové šaty, v nichž jezdí kočárem do parlamentu. Vlečka je pět a půl metru dlouhá. Ještě nikdy předtím nebyla tato róba vystavena. Nebo meč, jímž královna pasuje do rytířského stavu, či tiára s nádhernými perlami.

Foto: Profimedia.cz

Na výstavě Královnin rok je i deset královniných klobouků z dostihů v Ascotu.

Od Ascotu k Rembrandtovi

A pak další a další zajímavosti. Třeba deset klobouků, které měla královna na dostizích v Ascotu - včetně letošního ročníku. Anebo snímky z alba, jež si královská rodina založila na webovém pořadači fotografií Flickr.

Pracovní výkaz královny obsahuje stovky povinností. Jak v roli hlavy království, ozbrojených sil či anglikánské církve, tak také patronky 600 charitativních organizací. Loni měla na oficiálním programu 250 akcí, včetně 145 audiencí, 24 odevzdání pověřovacích listin, 12 investitur, 11 regionálních návštěv, přijetí dvou státních návštěv, vykonání jedné státní návštěvy v zahraničí či dlouhé řady obědů a večeří pro vybrané skupiny a jednotlivce.

A z výstavy si ještě návštěvník může odskočit do Obrazové galerie a kochat se díly například Rembrandta, Rubense, Tiziana, Van Dycka či Canaletta. Očekává se, že Buckinghamský palác do října navštíví až 400 tisíc lidí. Na devět týdnů je to slušné číslo.

Letos pro ně palác připravil na západní terase novou kavárnu. Jak však napsal úsměvně večerník London Evening Standard, ti, kdo očekávali servis s nějakým vzácným porcelánem, budou zklamáni. Kávu s proslulými anglickými scones - koláčky s jahodovým džemem a kysanou smetanou - dostanou v modrých šálcích na modrém podnosu, ale vše z kartónového papíru. Na tom nápis Garden Café, Buckingham Palace.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Tiára zdobená perlami byla vyrobena roku 1890.

Nuala McGourtyová, manažerka palácových služeb pro návštěvníky, naznačila, že kavárna tak očekává méně problémů s recyklací odpadu. Hosté se totiž nejspíše budou snažit vynést své šálky, talíře a dokonce i podnosy z paláce jako suvenýry. „Pokud si však chce někdo odnést šálek domů, rádi mu ho nabídneme nepoužitý,“ dodává.

Za sídlo si ho zvolila až Viktorie

Dům, který tvoří centrum současného paláce, byl postaven v roce 1703 pro vévodu z Buckinghamu a Normanby. Roku 1762 ho koupil král Jiří III., roku 1826 prošel rekonstrukcí architekta Johna Nashe.

Hlavním královským sídlem se stal Buckinghamský palác až roku 1837 s nástupem královny Viktorie, měl ovšem řadu nedostatků (kvůli špatné ventilaci např. zapáchal interiér, komíny kouřily…).

Roku 1847 přistoupila Viktorie k dostavbě rozsáhlého čtvrtého křídla podle návrhu architekta Eduarda Blora. Tato část uzavřela vnitřní dvoranu domu.

Po roce 1901 dal král Eduard VII. vyzdobit taneční sál, velké schodiště, velkou vstupní halu, mramorovou síň, vestibul a galerie ve stylu secese (Belle epoque) s převažujícími barvami smetanově žlutou a zlatou. Tento vzhled je uchován dodnes.

V době druhé světové války se stal palác sedmkrát terčem náletů. Velké škody ale nezpůsobily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám