Hlavní obsah

Komfortní matrace je zárukou kvalitního spánku

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý ví, že kvalitní spánek je důležitý. Příznivé podmínky pro zdravé spaní vytvoříme správnou volbou lůžka, tedy matrací a pevným či polohovatelným roštem.

Článek

Když už se rozhodneme, že své lůžko vylepšíme, pohlídáme si, aby matrace s roštem poskytovala páteři přirozenou podpěru ve všech polohách. Lůžko by nemělo být zbytečně měkké ani tvrdé. Spíš by mělo být prodyšné a odpovídat naší výšce, váze i zdravotnímu stavu.

Důležitá je také hygiena lůžka. V posteli dochází k přímému kontaktu těla s prostředím, kde se díky vyšší teplotě a vlhkosti vyskytují roztoči a další mikroorganismy. Proto je tak důležitý výběr matrace a roštu, kterému bychom měli věnovat dostatek času i péče.

Kvalitní lůžko je dlouhodobou investicí, spánkem strávíme přibližně třetinu života. Proto si matraci v prodejně vyzkoušíme, abychom dobře zvolili vhodný typ i tvrdost.

Lamelové rošty

Druhy matrací

Latexové - zaručují optimální měkkost, dobrou elasticitu a tvarovou stálost.

Polyuretanové - nabízejí příznivou polohu těla při spánku i dostatečné provzdušnění lůžka.

Pružinové - představují standardní kvalitu lůžka, nehodí se pro trvalé používání.

Taškové - pružiny jsou elastičtější a vhodné pro trvalé spaní.

Studená pěna - luxusní sendviče s většími póry, prodyšnější, elastičtější. Někdy se kombinuje s línou pěnou, která má optimální tuhost a tvar.

Bio pěna - vyrábí se z přírodních olejů, matrace jsou elastické, pružnější a nedeformují se.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní povlečení napomáhá zdravému spánku

V obchodech je pestrá nabídka povlečení na polštáře a peřiny. Vybíráme nejen podle oblíbených barev, zajímavých vzorů a motivů, ale především sledujeme kvalitu...

Výběr článků

Načítám