Hlavní obsah

Centrální vysavač - tichý společník, který ušetří námahu

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné tahání těžkého přístroje za sebou, snadná a příjemná obsluha, žádný zvířený prach, vysoký výkon, minimum hluku - to jsou přednosti centrálních vysávacích systémů. Právě proto se v moderních domácnostech objevují stále častěji.

Článek

Centrální vysavač lze instalovat prakticky do jakéhokoli prostoru, tedy i do staršího domu či dokonce panelákového bytu. Je ale zbytečné kupovat do malého bytu stroj, který by svým vysokým výkonem hravě zvládl úklid veliké vily.

Do bytů se hodí malé jednotky, které vynikají především snadnou montáží, zanedbatelnými rozměry, tichým chodem a přesto svým výkonem strčí do kapsy kterýkoli z přenosných vysavačů.

Rodinné domy pak pro centrální vysavače představují pravý ráj, kde mohou naplno projevit své schopnosti. Opravdu kvalitní centrální vysavač totiž nabídne mnohem víc, než jen odstranění prachu a nečistot z koberce nebo plovoucí podlahy.

Vybírat můžeme z široké nabídky - mezi známé značky patří např. centrální vysavače Husky, Duo-Vac, které nabízí firma NEWAG či centrální vysavače BEAM, které patří do skupiny Electrolux. Nabízejí se modely pouze pro suché sání, ale mnohé umějí vysávat i vodu.

Princip funkce

Vysavač by měl umět v prvé řadě kvalitně vysávat. K tomu je potřeba odpovídající výkon motoru, který je u centrálních vysavačů několikrát vyšší než u přenosných. Výrobci totiž nemusejí dbát na hmotnost, protože vysavač netaháme za sebou.

Centrální vysavačová jednotka (agregát) je na rozdíl od mobilního vysavače pevně přišroubována ke zdi, umístěná mimo obytné prostory zpravidla ve sklepě, garáži, technické místnosti nebo třeba i na terase bytu.

Od agregátu je vedeno speciální potrubí k jednotlivým zásuvkám, které jsou rozmístěné v domě tak, aby hadice dlouhá 8-10 m dosáhla do všech míst, kde potřebujeme vysávat. Po bytě tak přenášíme jenom lehkou hadici. Dokonce i úklid schodů se díky tomu stane jednoduchou záležitostí.

Vzduch proudí od hubice, přes hadici a trubní rozvod až k centrální vysavačové jednotce, kde je účinně přefiltrován a pak vyfouknut ven mimo uklízený objekt. Díky tomu nedochází k žádnému víření prachu.

Není filtr jako filtr

Ve zpracování nečistot se ale jednotlivé centrální vysavače značně liší. Kvalitní vysávací agregát provádí tzv. separaci filtry, kde se oddělují látky nebezpečné pro člověka, jako jsou alergeny, pyly a nebezpečné prachové částice od ostatních.

Výrobci proto systémy filtrace neustále zdokonalují, např. použitím patentovaných filtračních materiálů (např. Gore-Tex u centrálních vysavačů BEAM), které dále zvyšují filtrační a absorpční schopnosti. U těch nejlepších přístrojů dosahují hodnoty účinnosti filtrů téměř 100 %.

Právě velikost filtrů, jejich nepropustnost, použité filtrační materiály i celá technologie by nám měly napovědět, pro který centrální vysavač se konkrétně rozhodnout.

O co se máme dále zajímat

Jak jsme již zdůraznili, centrální vysávací agregát by měl poskytovat co nejvyšší možný výkon. Ovšem nikoli za cenu enormní spotřeby energie! Není to protiklad. Kvalitní agregáty dokážou díky použitým technologiím při konstrukci a výrobě turbíny nabídnout výrazně vyšší výkon, dříve dosahovaný jedině montáží vícestupňových turbín, a to za cenu stejné nebo dokonce nižší spotřeby elektrické energie.

V současnosti je navíc většina agregátů vybavena funkcí „SoftStart“, která zajišťuje pozvolné zapnutí motoru, kdy nedochází k velkému proudovému zatížení při spuštění motoru agregátu.

Pomyslnou třešničkou na dortu je potom tichý provoz agregátu. Mít tichý vysávací agregát, i když je umístěn ve sklepě nebo garáži, je znakem technologické vyspělosti. Agregáty by měly dosahovat hladiny mluveného slova, tedy 59-62 dB.

Dokonalou technologii odhlučnění nabízí např. nové modely centrálních vysavačů Husky AIR 10 a AIR 50 (Nuera AIR 10 a AIR 50) nebo agregáty BEAM Platinum.

Komfort proti přenosným vysavačům však v tomto směru nabízí centrální vysavače obecně. Motor běží v „hospodářské místnosti“, takže v interiéru je vždy slyšet pouze tiché syčení nasávaného vzduchu.

Dokonalé ovládání

Od současných modelů centrálních vysavačů ale vyžadujeme i další parametry. Chceme aktivní komunikaci mezi uživatelem a centrální vysávací jednotkou. Chceme vědět, jaký režim je pro agregát optimální, hodnoty výkonů, provozní teplotu, kdy je třeba servisní zásah či vyprázdnit prachový kanystr, chceme sami aktivně zasahovat do ovládání a upravovat jednotlivé parametry.

Absolutním minimem, které by měl centrální vysavač v dnešní době mít, je alespoň jednořádkový displej se zobrazením základních parametrů.

Dokonalejší modely pak nabízejí ovládání na velkém přehledném LCD displeji přímo na vysávací jednotce, který sděluje obsluze všechny nejdůležitější údaje, nemluvě o možnosti přímého vstupu obsluhy do procesu vysávání a úpravy jednotlivých parametrů. Displej je totiž i na hadici. Dnes je tato technologie již velmi oblíbená a její možnosti se dále rozšiřují.

Doplňky

K centrálním vysavačům lze přikoupit řadu doplňků a příslušenství: nástavce umožňující vysávat pevné podlahy, koberce nebo např. prach ze žaluzií či počítače, separátory, teleskopické trubky, věšáky na hadice a podobně.

K zajímavým doplňkům patří štěrbinová zásuvka do kuchyňské linky. Stačí k ní nečistoty pouze přisunout a sepnout spínač. Vysavač je do potrubí odstraní sám. Šikovná je také lopatka Drawer Vac, která se montuje pod desku kuchyňské linky a lze na ni rukou shrnout drobky, které se odsají do centrálního vysavače, aniž by spadly na zem.

Údržba

Standardní agregáty by měly mít možnost snadné údržby - tedy samočisticí filtr, bajonetové uchycení kanystru. Snadná by měla být také údržba kanystru. Ten by měl být nejlépe s antibakteriálním povrchem. Nadstandardní agregát je vybaven displejem informujícím o stavu filtru, potřeby servisu motoru či uhlíků, počtu provozních hodin atd.

Jak probíhá realizace

Novostavba

S realizací centrálního vysavače je ideální počítat již dopředu a nechat si ho navrhnout ještě před zahájením stavby. Hodí se jak pro zděné domy, tak pro dřevostavby. Samotnou instalaci lze rozdělit do dvou etap:

I. etapa - v hrubé stavbě (při rozvodech vody, topení a elektro) se provádí potrubní rozvod včetně elektrického ovládacího rozvodu 24 V. Provede se odzkoušení těsnosti systému a předání potrubního rozvodu. Doba montáže je 1-2 dny.

II. etapa - v dokončené stavbě se provede osazení a připojení hadicových zásuvek, osazení sacího modulu, elektrické zapojení. Zprovoznění a písemné předání kompletní akce včetně záručního listu a provozních pokynů. Doba montáže je 1 den.

Rozvody potrubí centrálního vysávacího systému jsou o průměru 50 mm. Potrubí lze vést v podlahách, na stropní desce, v drážkách ve zdech či v podhledech.

Rekonstrukce

V případě již hotové stavby se pořízení centrálního vysavače neobejde bez určitých zásahů do objektu. Firmy hledají vždy co nejšetrnější způsob provedení. Např. lze použít nepoužívaný komínový průduch. Rozvody je možné vést také různými podhledy, pódii apod. U těchto realizací je vhodná osobní návštěva technika.

U výrobků se samočisticím filtrem není nutná jeho pravidelná údržba, jako je např. praní filtru, vyklepávání či profukování filtru nebo jeho častá výměna. Jedinou pravidelnou údržbou je zhruba jednou za tři měsíce vysypání prachového kanystru.

Odborný servis je nutný u standardních agregátů zhruba po 10-15 letech, kdy se zkontrolují a vymění uhlíky a také filtr.

Reklama

Související témata:

Související články

Komposty a kompostéry

Kompost, směs organických odpadů ze zahrady a domácnosti, je nejstarším a nejpřirozenějším prostředkem ke zlepšení kvality půdy.

Letničky jsou krásné na zahradě i ve váze

Natrhat si vlastní kytici barevných a voňavých květů patří k těm nejluxusnějším požitkům každého zahrádkáře. Právě nyní jsou záhony plné letniček a mnohé...

Výběr článků

Načítám