Hlavní obsah

Bydlení v metropoli nabízí i harmonii s přírodou

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Dvořákovi se před rokem odstěhovali z vesnice do hlavního města. Petr - počítačový expert - získal v Praze zajímavou práci v oboru a Kamila s desetiletou dcerou Alenkou ho do měsíce následovaly, aby byla rodina pohromadě. Zatím bydlí v podnájmu, oba jsou s prací spokojeni a pomalu se poohlížejí po vlastním bydlení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výstup na terasu je možný jak z obytné místnosti, tak z ložnice. Výhled na nedaleký les je přidanou hodnotou tohoto bydlení.

Článek

Dočasně zakotvili v Podolí, kde si pronajali dvoupokojový byt, i když ten, jak záhy zjistili, je pro tříčlennou rodinu příliš těsný. A protože jsou všichni tři sportovně založení a víkendy tráví v nedaleké Modřanské rokli nebo na krásné stezce pro kola a kolečkové brusle podél Vltavy, oslovila je tu nabídka realitní společnosti, jež staví byty přímo v lokalitě Modřanský Háj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

K bytu 4+kk, který si vybrali naši hostitelé, patří terasa i zahrada. Kromě toho k bytu náleží také místo v podzemních garážích a sklep.

Lákavé je i to, že se rezidenční komplex nachází jen 25 minut od centra, a hlavně v blízkosti lesa, který si všichni zamilovali a který jim připomíná jižní Čechy, kde donedávna bydleli. Dalším impulzem pro mladý pár byly i nedaleké tenisové kurty a golfové hřiště, proto neotáleli a navštívili modelový byt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Praktický ostrůvek odělující kuchyň od ostatních částí obýváku funguje jako barový pult na jedné straně a prostor pro vestavěné trouby na straně druhé.

„Už druhý den jsme si rezervovali tentýž byt o patro výš. Oslovil nás nejen svou dispozicí a standardní kvalitou, ale do našeho vkusu se plně strefila i designérka Alexis Aldridge, která ho zařizovala. Až na pár maličkostí na vybavení nic měnit nechceme,“ povídá Kamila.

Standard znamená pohodlí

Byt 4+kk, který si Dvořákovi vybrali, má celkovou rozlohu 91 m2. A jak říká jeho majitelka, je dost velký na to, aby tu měli všichni své pohodlí a soukromí, čemuž odpovídají např. dvě velkorysé koupelny a úložné prostory v každé místnosti. Je tu také nezbytné technické zázemí, kam lze umístit pračku se sušičkou, ale i sportovní náčiní a další potřebné věci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Propojené obývací prostory poskytují dost místa. Vejde se sem standardně vybavená kuchyně, jídelní stůl i pohodlná sedačka.

Bytová designérka se zaměřila hlavně na osobitý styl s použitím zemitých barev a přírodních materiálů, který se naší hostitelce zalíbil. Vše je nápadné, pohodlné a má svůj styl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna, do níž se vchází z haly, je laděna do jemných trendových barev - levandulové a zelinkavé.

Zajímavým prvkem obývacího pokoje je vestavěná knihovna se zabudovaným bio krbem nebo konferenční stůl pokrytý eco kůží s pohodlnými křesly. Součástí propojeného obytného prostoru je kuchyně v barvě bílé kávy v plném lesku a barový pult - ideální místo pro rychlou snídani. Místnost je propojená s terasou, odkud se Dvořákovi dostanou i na zahradu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Byt je vybaven uměleckými olejomalbami a fotografiemi, které dělají místnost útulnější.

Vzhled bytu umocňují jedinečné umělecké fotografie a olejomalby s tematikou přírody a rodiny. Spolu s přírodními barvami působí vše elegantně, a přitom útulně. Součástí bytu je ložnice s vlastní koupelnou a vstupem na terasu.

Další pokoj patří desetileté Alence a poslední místnost je vyhrazena návštěvám a prarodičům, kteří jezdí za dětmi a vnučkou pravidelně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden ze dvou pokojů se využívá pro hosty. Druhá místnost patří desetileté dceři.

Metropole s výhodami venkova

Co se Dvořákovým líbilo nejvíc? Fakt, že projekt klade důraz na soulad s přírodou a plně využívá kopcovitý terén, kde vyrostou domy nízkopodlažní, terasové i dvojvily. Přidanou hodnotou pak budou zahrádky, terasy, balkony a parkovací stání u každého bytu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve vstupní hale se nachází praktický a hlavně samostatný úložný prostor, třeba na pračku a sušičku či jiné potřebné věci.

Přírodní materiály se používají i v exteriéru, např. gabionové rampy u vchodu do domu, aby vše co nejvíce korespondovalo s okolní zelení. „Škoda jen, že potřebujeme bydlet rychle a v první fázi budou dokončeny dva třípodlažní domy,“ povzdechla si Kamila a dodává, že ji nadchly zahrady a terasy v mezipatrech, které tu vzniknou právě díky členitému pozemku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Naopak pro ložnici vybrala designérka přírodní zemité barvy v hnědo-béžových tónech.

Na druhou stranu je spokojená, že i v třípatrových domech budou k dispozici výtahy, které se postarají o větší komfort bydlení. Připravuje se velké dětské hřiště podél pásu prvních budov. „Počítá se tu také s výsadbou stromů a rozsáhlých zelených ploch, aby se domy a jejich bezprostřední okolí s lokalitou přirozeně propojily. Připadáme si tu jako na venkově se všemi výhodami velkoměsta. Nemusíme trávit víkendy na chalupě, když máme les a řeku na dosah ruky,“ vyjmenovává Petr důvody, proč si vybrali pro své bydlení právě Modřany, kam se budou stěhovat na podzim.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Druhá koupelna je oddělená a patří do soukromé zóny rodičů. Je propojená s ložnicí, a proto se i tam objevuje decentní barevné ladění.

„Těším se také na zahradu, i když si ji letos ještě neužijeme. Není sice moc veliká, ale nabízí dostatečný prostor, abych tu alespoň částečně uplatnila své zkušenosti a znalosti. Vysadím si tu pár stromů a keřů, které vytvoří kostru, a příští rok budu už jen dosazovat trvalky a letničky,“ raduje se Kamila.

Reklama

Související témata:

Související články

Hmyzí spojenci na zahradě

Včely, čmeláci, pestřenky, pavouci, škvoři, berušky – drobní pomocníci, které často přehlížíme, někdy dokonce vyháníme, aniž bychom si uvědomovali, jak moc...

Komposty a kompostéry

Kompost, směs organických odpadů ze zahrady a domácnosti, je nejstarším a nejpřirozenějším prostředkem ke zlepšení kvality půdy.

Dynamický obraz na zahradě

Vyjít na terasu a dívat se. Každý den jiný program bez přepínání kanálů. Mění se nejen s ročním obdobím, ale i s osvětlením, nebo dokonce tím, zda postojíte...

Výběr článků

Načítám