Hlavní obsah

Miniaturní dům nabízí veškeré pohodlí i soužití s přírodou

Novinky, Kristýna Křížová, Bohumila Kunertová

Nedokážete si představit bydlení ve velkém domě či bytě uprostřed velkoměsta? Děsí vás velké prostory? Pak se s námi podívejte na experiment studia Revelations Architects, jehož členové navrhli miniaturní domeček o výměře pouhých 34 metrů čtverečních, ve němž ovšem najdete vše potřebné pro běžný život. Ekodomeček připomínající autobusovou zastávku se dá postavit k rybníku či doprostřed lesa a žít v něm v souladu s přírodou.

Foto: Profimedia.cz

Domeček navržený studiem Revelations Architects poskytuje i v malém prostoru vše potřebné k životu a přitom splňuje představy o ekologičtějším a "zelenějším" způsobu bydlení.

Článek

Titěrný architektonický projekt připomínající větší autobusovou zastávku s názvem EDGE se letos dostal mezi nejlepších deset stavebních projektů, které byly uznány za vynikající v oblasti architektonického řešení roku 2010. Design Awards programu AIA Wisconsin, společnosti Amerického institutu architektů (AIA) si tak odneslo architektonické studio, jehož prezident má předky na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

"Má babička byla byla z Bratislavy, a tak máme k českému národu blízko. Jsme velmi malá architektonická a stavební firma ve středním Wisconsinu," říká architekt a prezident studia William Yudchitz.

Větší není vždy lepší

Architekti chtěli v dnešní době plné shonu, supermoderních technologií a obřích kolosů všem ukázat, že i v 21. století se dá pohodlně a se vším všudy žít i v malém a útulném domečku v souladu s přírodou. Rozhodli se tak bojovat proti představě, že "větší je vždycky lepší" a navrhli malou ekologickou stavbu, která ukrývá dokonce dvě ložnice.

Foto: Profimedia.cz

Stavba s názvem E.D.G.E., experimentální obydlí v Bayfieldu ve státě Wisconsinu v USA, je neobyčejným přikladem efektního využití malého prostoru.

Dům má 34 metrů čtverečních a původně byl navržen jako 3-D model pro výuku. Částečně na jeho dokončení pracovali architekti - stážisti.

Foto: Profimedia.cz

Základem je montovaná kuchyň a koupelna

Stavba má dva základní modulární prvky - kuchyň a koupelnu. Ty jsou montované a mají poskytovat kvalitní, cenově dostupnou a hlavně rychle smontovatelnou variantu interiérového vybavení.

Moduly jsou spojeny se stěnami ze skla a nad každým z nich na obou stranách nalezneme obytný prostor s ložnicí a podkrovím.

Nábytek je nedílnou součástí architektury a optimalizace prostoru a flexibility. Umožňuje důstojný životní prostor a rekonfiguraci v závislosti na požadované funkci. Do útulného mini domečku domečku se vešla sedačka i malý konferenční stolek, nechybí úložné prostory a samozřejmě postel. Kousky vyrobené z dřevěné překližky do sebe naprosto přesně zapadají, ale v případě potřeby je možno uskupení a rozložení nábytku přetvořit podle potřeb majitele.

"Postavit tuto stavbu trvá asi měsíc. Montáž interiéru z toho zabere asi týden," říká Yudchitz.

Stavba je navržena jako příkladný model ekologického domu. V domě nalezneme například vodní nádrže k držení a distribuci dešťové vody pro zavlažování rostlin. Dům má celulózovou izolaci a trojitá izolační skla.

V případě potřeby či nepřítomnosti majitele jsou u domu navržena posuvná dřevěná vrata, která se jednoduše zasunují a zcela tak zakryjí a zabezpečí veškerou plochu prosklených částí domu.

Hodnotící komise společnosti Amerického institutu architektů ke stavbě řekla: "Tento projekt má vše, co potřebujete - nic víc, nic míň. Řemeslné provedení je skvělé. Design byl dobře promyšlený. Navrhování přepravitelného a transformovatelného nábytku činí tento projekt výjimečným."

Jak sami autoři říkají, jejich návrh je vhodný pro všechny, kdo chtějí uniknout od běžného životního shonu a chtějí být sami. Okolní prostředí poblíž rybníka je také přímo šité na míru pro romantické duše.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám