Hlavní obsah

Ideální bydlení v klidném prostředí s centrem na dosah

Právo, Gisela Růžičková

Když si Anna a Josef Dostálovi vybírali nové bydlení, lákala je klidná lokalita se zajímavým okolím obklopená zelení, kam se stěhují mladí lidé a kde je vyžití hlavně pro děti. Zároveň hledali cihlový dům s garážovým stáním a také dobré spojení. Josef pracuje v centru Prahy a nechtěl trávit moc času na cestách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bytový soubor v Přezleticích je koncipován jako městečko s několika typy viladomů, chybět nebudou náměstíčko, obchod ani dětské hřiště.

Článek

Po tříměsíčním zvažování několika možností se rozhodli pro bytový soubor Zlatý kopec v Přezleticích, který splňoval jejich požadavky skoro ve všech směrech. Našli 3+kk s obytnou plochou 84 m2 a předzahrádkou velkou 160 m2. Oslovila je nejen příznivá vzdálenost od metra, kterou autem zvládnou za deset minut, ale i představa, že tu za pár let vznikne městečko s dvou až čtyřpodlažními viladomy, náměstíčkem, obchodem, službami a dětským hřištěm. A také, že se dají do blízkého okolí podnikat výlety.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dostálovi si pochvalují dispozici bytu, která nabízí propojené obytné prostory spojující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

Zatím jsou k dispozici mateřská a základní škola, zdravotní středisko, lékárna, obchody, restaurace, kadeřnictví, kosmetika v centru Vinoře. Větší nákupy nebo návštěvu multikina nabízejí obchodní centra na Černém Mostě a v Letňanech.

Přitažlivá architektura

Kromě těchto předností zaujala mladý pár i architektura satelitu, jehož základ tvoří různé typy domů podobného stylu, ať už jde o obytné domy lomené, bodové, mansardové nebo segmentové, ale i řadové domky či klasické vilky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podmínkou pohodlného bydlení jsou dostatečné úložné prostory. Šatní skříň v tomto bytě nabízí hodně místa všem členům rodiny.

„Důležité je, že si tu nekoukáme z okna do okna. Manželovi vyhovují domy postavené z cihel, já spíš oceňuji členitost bytů a dobře řešené dispozice. Kromě toho, že jsme si nevybírali z jednoho typu domu, měli jsme na výběr i čtyři varianty třípokojových bytů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna se svými hnědo-oranžovými obklady doplněnými bílou barevně odpovídá celkovému pojetí bytu.

Dokonce si tu našli byt i moji rodiče, kteří se sem přestěhovali z okresního města poblíž Prahy. Jsou spokojeni nejen s vesnickým prostředím, ale také s okolím Přezletic. Hlavně máma doslova srostla s místním rybníkem a vrbou, já jsem zase nadšená, že je v každém domě několik malých dětí a že jsme se stihli nastěhovat do domů postavených v I. etapě. V okolí je stále co objevovat. Už několikrát jsme navštívili přírodní rezervaci Vinořský park, Ctěnický háj s extravagantními sochami a lesním hřištěm, ctěnický zámek s unikátní sbírkou kočárů a saní i vodní hrad Jenštejn. Podnikáme tu i výlety na kole a chystáme se také na projížďku na koních.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do ložnice si Dostálovi pořídili zatím jen postele, ale plánují ještě pořídit nějaké komody, poličky a skříňky.

Předzahrádka, nebo balkon?

Dostálovi dlouho váhali, zda si pořídit byt s předzahrádkou, nebo balkonem. Nakonec zvítězila první varianta kvůli dceři, i když naše hostitelka má se zahradou letité zkušenosti a kupodivu ji to baví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na předzahrádce bude nyní malé pískoviště a trávník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Třetí místnost využívají zatím jako pracovnu, ale do budoucna bude fungovat jako dětský pokoj.

„Na malé zahrádce své znalosti neuplatním, ale pár oblíbených kytiček si do květináče zasadím. Předzahrádka bude sloužit spíš jako výstup pro děti, případně pro domácí mazlíčky, které do budoucna nevylučujeme. Teď plánujeme spíše malé pískoviště s trávníkem pro dceru.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Propojení obytných prostor si majitelka pochvaluje také kvůli tomu, že zde mohla uplatnit oblíbené barvy od bílé přes béžovou až po hnědou.

Byt sice vyšel na 4 353 000 Kč, ale pořídili si ho na hypotéku na 25 let s tím, že dostali na rok bonus 90 000 Kč na účet stavební spořitelny. Splátka ve výši 13 000 Kč se na toto období snížila o 5000 Kč. Hostitelé tuto možnost přivítali, protože si mohli koupit základní vybavení do bytu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ideální je pořídit si kuchyň na míru. V tomto případě hostitelé využili kuchyňský prostor do posledního centimetru.

Samotný byt je ve standardu vybavený laminátovou podlahou, plastovými okny a běžnou sanitou. Při zařizování bytu se soustředili hlavně na kuchyň, kterou si dali udělat na míru. I tady využili možnosti 10% slevy. Nešetřili na pracovní desce ani na elektrospotřebičích. Chtěli nadčasovou a praktickou sestavu s vyhovujícími úložnými prostory. Do ložnice si pořídili prozatím postele a do obývacího koutu jednoduchou sedačku. V nejbližší době chtějí koupit televizi a dovybavit ložnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilní zastřešení pro tři roční období

O zimní zahradě nebo zimním altánu sní mnoho majitelů rodinných domků. Jenže v případě hezkého počasí by si současně chtěli užívat sluníčka a čerstvého...

Výběr článků

Načítám