Hlavní obsah

Okna ozdobí garnýže a záclonové tyče

Právo, Sylva Svobodová

Garnýže a záclonové tyče slouží k zavěšení záclon a závěsů, které dekorují okno. Lze je uchytit buď na strop, nebo na stěnu, prodávají se v mnoha tvarech, materiálech a stylových provedeních.

Článek

Klasické garnýže mají přední čelo a jednu, dvě nebo tři kolejničky za sebou, na které lze zavěsit záclonu a závěs. Tichý a snadný pohyb textilií zajišťují pohybliví jezdci, nejčastěji z umělé hmoty.

Podle potřeby můžeme zatáhnout jenom záclonu s tím, že závěs plní funkci pouze okrasnou. Nebo aktivně používat i závěs, který třeba dokonale zatemňuje místnost a děti mohou v klidu spát i v pravé poledne.

Volba typu garnýží závisí i na ostatním zařízení interiéru. Bohatě zdobenou (profilovanou), třeba v bílém provedení, lze použít do dívčího pokoje, hladkou, jednoduchou naopak do moderně zařízené místnosti.

Důležité je umět sladit styl interiéru i s detaily, které ho zpětně dotváří. Moderna si žádá kov, hladké, lesklé povrchy, romantický a venkovský styl podpoříme dřevem, profilováním, barvou, přírodní hnědou, bílou.

Spouštěcí garnýže šetří záda

Výborným tipem pro všechny, kdo bydlí v činžovním domě s vysokými stropy (nebo mají sníženou pohyblivost), jsou tzv. spouštěcí garnýže flix.

Nespouští se přitom celé zařízení, ale jen kolejničky pro textil, na které se pak v pohodlné výšce zavěsí čerstvě vyprané záclony či závěsy a provázkem vytáhnou vzhůru.

Dekorativní textilie lze zavěsit i na jednoduché hliníkové profily, které jsou opatřené kolejničkami (vícedrážkovými). Na trhu je novinka: vícedrážková kolejnička s výškou pouhých 7 mm, která v interiéru působí subtilně a není u stropu skoro ani vidět.

Záclonové tyče pasují i do výklenků

Další možností uchycení okenních textilií jsou záclonové tyče, na kterých textilie působí volněji, jsou vzdušnější. Jejich nabídka je, pokud jde o materiál, barvy a koncovky, velmi pestrá.

Prodávají se tyče dřevěné (dekor třešeň, borovice, ořech, mahagon, které lze sladit s ostatním nábytkem, podlahou), kovové (stříbrná, zlatá, mosaz, poniklování, broušená ocel atd.) a plastové. Možné je provedení jedno- nebo dvojtyče opatřené konzolkami (koncovkami), které mohou mít různé tvary (hranaté zakončení pro modernu, tvar stočené mušle pro romantiky, dále šipky, ovály, kužele…).

Záclonové tyče lze stejně jako garnýže fixovat do stropu či na stěnu. Záclony pak visí na kroužcích nebo se zavěšují do ušitých tunýlků, které jsou součástí dekorační textilie.

Maximální délka tyčí bývá do 6 m, průměry tyčí jsou od 16 do 35 mm.

Novostavby mají často i atypické tvary oken (kulatá, půlkruhy, ostré trojúhelníky), okenních výklenků a podkrovních místností. Taková okna není jednoduché opatřit závěsem. Počítejme tedy s tím, že za každý atyp a jiné než standardní řešení si musíme připlatit.

Ovšem šikovný dekoratér si poradí s každým oknem. Problémy s aranžováním těchto oken snadno vyřeší třeba plastové jednokolejničky osázené jezdci s kolečky. Prodávají se v rozměrech 200, 300 a 400 cm. Jedinečnost systému je v dokonalé pružnosti materiálu. Ta dovoluje kolejničku prohnout do jakéhokoli tvaru při zachování funkčnosti. Systém lze ohýbat výhradně horizontálně, nikoli vertikálně, nelze na něj zavěsit těžké závěsy, ale jen lehké záclony.

Okno můžeme dekorovat i kavárenskou tyčí a vitrážkami. Tyče se fixují k rámu okna (vrtáním), vitrážky lze na okno i lepit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám