Hlavní obsah

Plechové střešní tašky lákají barevností a nenáročnou údržbou

Právo, Dana Jakešová

Stále větší oblibu si mezi staviteli získávají lehké plechové střešní krytiny. Proti tradiční pálené tašce mají řadu konstrukčních výhod. Především lákají svojí nízkou hmotností, snadnou a rychlou montáží a atraktivním vzhledem.

Článek

Na trhu je spousta výrobců a dodavatelů nejrůznějších krytin. Jakou si ale vybrat? Možná bude pro některé překvapením, že designově zajímavé a velmi různorodé střechy nabízejí výrobci lehkých plechových krytin. Mezi renomované výrobce patří mj. Lindab, Ruukki či Onduline.

Mnozí se teď asi zhrozí: v paměti totiž ještě pořád máme pozinkovanou střechu spojenou s neustálým natíráním kvůli odlupující se barvě, případně se stopami po rzi. Problematické byly rovněž vodorovné spáry mezi jednotlivými plechovými tabulemi. Všechny tyto problémy jsou již naštěstí jen historií, která se nám připomíná v podobě zanedbaných původních střech.

Životnost ovlivňuje povrchová úprava

Moderní plechové krytiny nevyžadují téměř žádnou údržbu. Dnešní střešní krytiny jsou totiž již ve výrobě opatřeny silnou ochrannou barevnou vrstvou z polyesteru (polyesterové ochranné laky). Její variantou je úprava Polyester Matt, která má matnější vzhled a je odolnější vůči UV záření a vůči agresivnímu prostředí.

Povrchové úpravy HB Polyester od Lindab či Pural a Pural Matt od Ruukki pak představují ještě vyšší kvalitu. Jsou založené na bázi polyuretanu a polyamidu a vynikají velmi vysokou odolností vůči mechanickému poškození a výjimečnou odolností vůči korozi.

Životnost těchto krytin je 40 až 60 let, v závislosti na podmínkách, jakým byly vystaveny.

Důležitá je také délka záruky. Najdou se výrobci, kteří nabídnou jen zákonnou dvouletou. Mnozí renomovaní výrobci ale poskytují záruku 15, nebo i 30 let podle typu povrchové úpravy.

Např. firma Onduline na krytinu OnduTECH s protikorozní ochranou Aluzinc poskytuje záruku 30 let, Ruukki na krytiny s povrchovou úpravu Pural poskytuje záruku dokonce 50 let.

U záruk nad rámec 2 let zákonné záruční lhůty si parametry a rozsah záruk určuje výrobce sám. Je proto vhodné při výběru srovnat nejen délku, ale také podmínky záruky.

Výhodou je váha

Největší výhodou plechové střešní krytiny je její nízká hmotnost, která představuje pouhých 5 kg/m2. Ve srovnání s váhou betonové tašky nebo tradiční pálené tašky může hmotnostní rozdíl činit na 100 m2 střešní plochy i 4 tuny. Takový váhový rozdíl přináší úspory.

Hmotnost je totiž jedním z důležitých parametrů, které musíme zohlednit nejen při výběru střešní krytiny, ale již při navrhování samotného krovu. Pokud padne volba na moderní lehké střešní krytiny, můžeme při dimenzování krovu výrazně ušetřit. Úspora se podle odborníků pohybuje kolem 20 až 30 %.

V případě rekonstrukce starší střechy může vhodná volba lehké krytiny dokonce umožnit využití původního krovu, který by se při využití skládané krytiny musel odstranit a vybudovat nový.

Široká paleta barev

Fádní šedý povrch už je odvátou minulostí. Designů se nabízí tolik, že si z nich vybere opravdu každý. Např. Lindab nabízí výběr z dvaceti odstínů v matné i lesklé úpravě, Ruukki má na výběr celkem 9 barevných odstínů - od odvážné modré nebo zelené či bílé, až po velmi vyvážené a konzervativní červené, hnědé nebo šedé barvy.

Tašková tabule

Výrobci nabízejí dva základní typy lehkých plechových krytin: falcované, což jsou v podstatě souvislé pásy plechu se stojatou drážkou, skládané (profilované), které svým vzhledem připomínají klasické tašky.

Tašková tabule se lisuje z nekonečného různě širokého pásu (podle výrobce) žárově pozinkovaného plechu o tloušťce 0,5 mm, který je již před profilováním opatřen ochrannou barevnou vrstvou. Veškeré ohyby a tvarování plechu se odehrávají již s nanesenou barevnou úpravou.

Délka tabule je vždy přizpůsobena rozměru krovu s přesností na centimetry, takže se neplatí za přebytečný materiál a navíc se tím šetří i příroda. Maximální délka je však 6,14 m.

U delších střech se pasy nastavují přeložením v zámcích. Nedochází tím ovšem k vizuální nebo funkční nevýhodě.

Vybírat lze z mnoha profilů. Např. Lindab Topline je profilovaná do tvaru klasických tašek s profilem vlny 42 mm, Lindab Rova Mega má zase atraktivní profilování v románském stylu. Mimořádně vysoký profil pak mají např. Ruukki Elite a Lindab Goodlock.

Minimum spár

Další výhodou lehké plechové střešní krytiny je její rychlá a snadná montáž. Navíc díky nízké hmotnosti a velkému rozměru ušetříme čas i peníze při laťování. Dům tak můžeme mít pod střechou během několika dní, bez odpadu a průběžného zakrývání.

Dalším plusem velkých tabulí je minimum spár na střeše. Novinkou je krytina Goodlock, která má speciální zámkové kotvení. Díky tomu se nešroubuje v ploše.

Celistvý plášť plechových střešních krytin zabraňuje zafukování vody, sněhu i prachu a na rozdíl od skládané střešní krytiny dovoluje použití krytiny na střechu s minimálním sklonem 14°, a to bez použití pojistné hydroizolace, čímž se opět snižují celkové náklady na stavbu.

Falcovaná krytina

Druhým typem je falcovaná (drážková) krytina, např. Lindab Seamline nebo Ruukki Classic. Princip falcované krytiny spočívá v souvislých pásech (nebo tabulích) kladených od okapu k hřebeni, spojených dvojitou stojatou drážkou (falcem). Takové spojení zajišťuje nepropustnost spoje, a to i v případě sněhové pokrývky nebo poryvových větrů.

Vyrábí se s vyššími povrchovými úpravami než taškové tabule, ale barevné možnosti jsou totožné.

Navíc je drážková krytina neobyčejně flexibilní. Lze ji ohýbat a překládat, kopíruje všechny tvary. Architektům tak dává absolutní volnost. Falcovaná krytina se hodí nejen pro moderní domy, ale i na domy starší nebo do historické zástavby. Lze ji použít také pro ploché a oblé střechy. Norma pro falcované krytiny uvádí možnost použít je od 7° sklonu. Z praxe je ale odzkoušeno, že svoji úlohu plní bezchybně i u střech se sklonem od 4°. Je také výbornou variantou pro rekonstrukci málo sklonitých střech, např. u panelových domů.

Vhodným řešením je falcovaná krytina také v horských oblastech, kde musíme během zimy počítat s váhovým nárůstem v podobě sněhu a vůbec s drsnějšími klimatickými podmínkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Komíny zažívají renesanci

Dříve býval komín u každého domu a dokonce v každém bytě. Postupně tato tradice vymizela. Dům s klasickým komínem byl spíše výjimkou. Místo kotlů na tuhá...

Výběr článků

Načítám