Hlavní obsah

Unikátní nábytek se vrátí do vily Stiassny

Právo, Jan Trojan

Čtyři kusy servírovacích stolků ze 30. let minulého století se vrátí do brněnské vily Stiassny. Byly objeveny v depozitáři hradu Bítova.

Foto: Jan Trojan, Právo

Objevené stolky předvádí tiskový mluvčí brněnských památkářů Zdeněk Musil.

Článek

Unikátní sadu do sebe zasouvatelných stolků obnoví studenti Vyšší odborné školy restaurátorství v Brně-Maloměřicích. Oznámil to v pondělí ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Petr Kroupa.

Sdělil také, že ve vile vznikne moderní metodické pracoviště památkářů.

Foto: ČTK

Budova vznikla za první republiky podle projektu slavného architekta Arnošta Wiesnera. Vilu si nechal v roce 1927 postavit textilní průmyslník Alfred Stiassny, o prohlídku projevilo zájem nebývalé množství lidí.

„Chceme, aby objekt i s původním mobiliářem byl po celý rok přístupný veřejnosti,“ prohlásil ředitel. Rekonstrukční práce by měly začít na podzim 2011. Funkcionalistickou vilu si nechal v roce 1927 postavit podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera textilní průmyslník Alfred Stiassny. Za okupace ji zabavilo gestapo, po válce zůstala v majetku státu. Kromě československých prezidentů v ní bydlel například Fidel Castro.

Brněnská tzv. vládní vila je podle odborníků stejně zajímavá jako nejslavnější brněnská funkcionalistická stavba. „I když má Tugendhat jiného správce (město Brno – pozn. aut.), věříme, že se oba objekty stanou součástí architektonického památkového okruhu v Brně,“ řekl architekt Václav Mencl, nyní krajský volební lídr ODS. Podílel se na převedení vily Stiassny pod správu památkářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám