Hlavní obsah

Na Slovensku vyroste kopie dřevěného kostela z Hradce Králové

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve východoslovenské obci Habura stavějí kopii dřevěného kostela, který tu stál od 16. století. Originál byl v roce 1935 převezen do Hradce Králové a stojí v Jiráskových sadech.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěný kostelík sv. Mikuláše ze 16. století se nachází v Jiráskových sadech v Hradci Králové

Článek

Starosta Habury Mikuláš Juščík se snažil získat kostel zpět, to se ale nepovedlo. Jak potvrdil televizi Joj, v Hradci proto kostel změřili a nyní stavějí kopii. Chrám bude vysoký 17 metrů, dlouhý téměř 15 a široký sedm a půl metru. „Základní stavba je dokončena,“ dodal starosta. Na zimu stavbu zakryli lepenkou, aby dřevo nemoklo. Na vnitřních stěnách budou zavěšeny ikony. „Připravili je v Ostravě,“ uvedl Juščík.

Stavbu financují fondy EU a sponzorské dary. „Vyjde v přepočtu na čtyři až pět miliónů slovenských korun. Ikony budou uhrazeny zvlášť,“ řekl starosta s tím, že v okrese Medzilaborce není žádný dřevěný kostel, takže „to bude magnet pro turisty“. Kostelík by měl být vysvěcen 9. července 2010.

Původní dřevěný kostel postavili v letech 1502–10 jako pravoslavný. V roce 1740 si postavila obec kostel zděný a dřevěný prodala do Malé Poľany, která ho vysvětila jako řeckokatolický. Pak si i Malá Poľana postavila zděný kostel a skvost se přestěhoval do Hradce Králové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám