Hlavní obsah

Rekonstrukce staré stodoly nabízí originální bydlení v duchu venkova

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stodola po dvou letech rekonstrukce získala jinou tvář. Nová je střecha, vestavěné patro a schodiště. Interiér o rozměru 200 m2 tak poskytuje designéru Rajkovi Mecavovi místo k rekreaci a tvorbě uprostřed klidné krajiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuchyňská linka - celkový pohled. Lakované skříňky majitel zakoupil v kuchyňském studiu, dřevěné skříňky z dubu vyrobil na míru. Jako obklad zvolil kalené sklo v mléčné barvě, digestoř má šířku 120 cm.

Článek

Možnosti, jak si zajistit nové bydlení, jsou různé. Záleží na tom, co preferujeme. Zda dáváme přednost spíše městskému životu, nebo nás okouzlí venkov.

K venkovu určitě patří dům. Můžeme postavit zbrusu nový, ale zajímavým tipem je určitě kompletní rekonstrukce staré stodoly. Takových pozapomenutých stavení se na vesnicích najde dost a kdo má odvahu a dobrý vkus, vytvoří ze zaprášené ratejny originální bydlení velkorysých rozměrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stodola před rekonstrukcí. Majitele čekala přístavba podlahy do patra a kompletní rekonstrukce. Trvala bezmála dva roky.

Vstup je jako vizitka

Hned za dveřmi na první pohled překvapí impozantní schodiště do vestavěného patra. Je široké 2 metry a vyrobené na míru z masivní dřeviny - tvrdého odolného dubu. Krása přírodního materiálu vyniká v celé kráse a podtrhuje ji i obraz na stěně stejně jako podesta s vloženým dekorem z tmavého ořechového dřeva. Schody jsou nejen pěkné, ale i nadmíru praktické a pohodlné.Při stěhování nábytku totiž není problém s vytočením objemné sedačky nebo jídelního stolu pro 6 lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Schody z masivního dubu (vpravo), šíře 2 m, jsou nejen pohodlné, problém není ani stěhování větších kusů nábytku. Schodišťová podesta (vlevo) z dubu v kombinaci s ořechem (kříž) a stupni do bytu o rozloze celkových 200 m2.

Vestavěné patro má celkovou plochu 200 m2. Hlavní otevřený prostor tvoří kuchyň, jídelna, odpočinkové místo na kávu a obývací část. Samostatnými místnostmi jsou pak dětský (holčičí) pokojíček se střešními okny, koupelna se sprchovým koutem, pracovna, která je ve fázi budování, a ložnice s koupelnou pro rodiče.

Celé vestavěné patro má sádrokartonové obložení se střešními okny, která přivádějí dostatek světla do prostoru. Díky tomu, že se nacházíme v původní stodole, která je vysoká, máme bezvadný výhled do korun stromů a jsme blíže i ke slunci. Designérovi se podařilo sladit i styl interiéru. Prolínají se tu prvky přírodní se starožitnými a moderním designem. Přírodní naturel zastupují dubové podlahy (průmyslová mozaika), kuchyně částečně zhotovená z dubu, posuvné dubové dveře, dubové schody a původní dřevěné trámy natřené na tmavší odstín.

Foto: Milan Malíček, Právo

Relaxační prostor se vším všudy. Postel z masivního dubu je vyrobená na míru. V dřevěné postranici jsou dva otvory, do kterých majitel zamýšlí usadit masážní opěrky. Vana se nachází uprostřed ložnice, která takové usazení díky své rozlehlosti dovoluje.

Originální je rovněž výmalba. Designér zvolil italskou barvu Ottocento, která vytváří na stěně hedvábný patinovaný efekt. Vlastnoručně ji nanášel na původní malbu nerezovým hladítkem a vertikálními tahy kreativně tvořil. Odstín zvolil bílokrémový, takže prostor se ještě opticky zvětšil. Patinovaný efekt stěn se navíc výborně hodí ke starožitnému nábytku ve stylu rokoko, protože připomíná hedvábné zámecké tapety.

Dokonale promyšlená kuchyň

Velká kuchyň určitě potěší každého kulináře. Pokud je nejen pěkná, ale i praktická, bude se nám v ní dobře vařit. Majitelé bytu v původní stodole na to šli šalamounsky. Část kuchyně pořídili v běžném studiu a doplnili ji vlastní výrobou na zakázku. Lakované zásuvky ve vanilkové barvě tak zabudovali do skříněk vyrobených na míru (z dubového dřeva).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jídelní kout (vpravo) s prostorným stolem, kolem kterého se pohodlně usadí 6 lidí. Stůl je z dílny designéra Rajka Mecavy, jde o kostru ryby (ořech) v kombinaci se skleněnou deskou. Kuchyňská linka (vlevo) se schovává za dubovými dvířky.

Celá kuchyň včetně spotřebičů je schovaná za dubovými dvířky, která se otevírají jako okno - do stran. Křídla však nepřekážejí, protože lze s nimi v pojezdech prakticky zajet na hloubku skříněk. Horní i dolní skříňky jsou nadstandardně prostorné a slouží jako úložné prostory na nápoje a potraviny.

Příjemná je i zabudovaná vinotéka, která chladí kvalitní víno na požadovanou teplotu a je pro hosty vždy k dispozici. Jako obklad kuchyně zvolil autor návrhu kalené sklo v mléčně zelenkavém odstínu, digestoř šíře 120 cm zase bezpečně odvede všechny výpary z velké místnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sprchový kout (vlevo) plynule navazuje na ložnici. Obklady jsou shodné z dlažbou kolem vany. Příjemná je masážní sprchovací sestava. Kuchyňská linka (vpravo) s dřevěnými výsuvy (dub) je důmyslná. Spižní skříňka vyjíždí na stranu těsně nad pracovní desku.

Na kuchyň bezprostředně navazuje jídelní kout s atypickým stolem. Pohodlně se k němu posadí 6 lidí. Je vyroben jako originál (vyšel z dílny majitele bytu), hlavní část tvoří ořech vyřezaný do tvaru rybí kostry, deska je skleněná.

Podél celé stěny vedoucí z jídelny do kuchyně jsou k dispozici úložné prostory z dubu. Mají příjemnou hloubku 25 cm a schovají všechny čisticí prostředky a věci běžně používané v domácnosti. Za dubovými dvířky s mřížovím se skrývá i topení, ke kterému není problém se dostat - dvířka jsou usazená na magnety.

Solitéry v interiéru nechybí

V prostorném bytě si můžeme dovolit vytvořit zákoutí se solitéry. Jedním z nich je odpočinkový kout se starožitným nábytkem, který prošel restaurováním. Sestavu doplňuje autorský konferenční stolek v kombinaci materiálů ořech, sklo a kov.

Dalším místem, které přitahuje zrak, je starožitný stolek s obrazem, večer příjemně nasvícený. Na takovou vychytávku je ale třeba myslet již ve fázi projektu: při návrhu interiéru musíme vědět, kde bude na stěně výtvarné dílo a přivést k němu elektroinstalaci.

Obytnou část tvoří pohodlná sedačka krémové barvy opět doplněná stolkem ve tvaru mořského rejnoka (tentokrát z olšového dřeva). Na stropě je kolekce moderních svítidel v kombinaci kovu a skla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koutek na kávu je součástí otevřeného obytného prostoru. Starožitný nábytek je profesionálně restaurován, včetně nového čalounění. Rukodělným originálem je konferenční stolek.

Z obytné části se vchází přímo na schodiště, do budoucí pracovny a ložnice. Odpočinkové místnosti s postelí vévodí samostatně stojící vana usazená uprostřed. Kolem je protiskluzová dlažba, jež navazuje na obklad ve sprchovém koutu.

Dominantní je v ložnici starožitné zrcadlo s odkládací plochou, které má po obou stranách moderní svítidla, jež lze naklopit a otočit podle potřeby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývací část (vlevo) s koženou sedačkou zapadá do přírodního stylu kombinovaného se starožitnostmi. Podlaha je z dubu. Prostor zaujme i stropními svítidly v kombinaci sklo - kov. Za pojízdnými dveřmi je úložný prostor a vstup na chodbu.

Připraveno ve spolupráci s firmou Mera Trade

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám