Hlavní obsah

Vysouvací balkón nabídne výhled dle nálady

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holandsko

Rádi byste se kochali pohledem z balkónu, a ne pouhým výhledem z okna, a zároveň se vám nechce měnit současný byt za jiný? Nizozemští architekti přišli s revolučním nápadem - vysouvacím balkónem, který se vyklopí ze speciální konstrukce okna.

Článek

Díky speciální konstrukci se okno po zmáčknutí tlačítka vyklopí ze zdi a vytvoří tak balkón. Vysouvání trvá pouhou minutu. Výrobci jsou schopni zakomponovat tvar a barvu podle zbarvení fasády již existujícího domu. První prototypy byly již zabudovány do nových domů v nizozemském Arnhemu.

Architektonická firma Hofman Dujardin Architects, která výsuvné balkóny vymyslela pro nizozemskou firmu Bloomframe, tvrdí, že brzy budou samozřejmou součástí moderních staveb, jež bude zájemcům o bydlení nabízena jako bonus.

Michiel Hofman, vedoucí týmu architektů, k novince ještě zmínil: "Myslím, že výsuvné balkóny budou hrát nezastupitelnou roli při moderní výstavbě funkcionalistického bydlení. Mohly by pomoci lidem žít lépe."  

Výsuvný balkón

  • maximální rozměr při vysunutí je 262x105 cm
  • hloubka zavřeného balkónu je 32 cm
  • výška zábradlí je 120 cm
  • váha celé konstrukce včetně skleněných částí je 650 kg
  • možnost ručního otevírání při výpadku el. proudu

Při výrobě těchto balkónů se využívá materiálů (oceli, skla a hliníku), které jsou odolné vůči jakémukoli počasí a jsou řízeny elektronickým systémem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám