Hlavní obsah

Designblok osvěží jarní nálada - o originální nábytek je zájem

ČTK, Kristýna Křížová

Již jedenáctý ročník Designbloku, který představuje novinky i klasiku českého a světového designu, se nese v "jarní" náladě. Služeb designérů totiž využívá čím dál víc lidí. Akce, na kterou můžete od úterý až do 11. října vyrazit, nabízí celkem 212 prezentací, výstav a přehlídek na více jak padesáti místech po celém území hlavního města, a to včetně pavilonu lemurů v pražské zoo.

Článek

Každoroční týdenní přehlídka novinek světového designu probíhá na území celé Prahy ve vybraných showroomech, prodejnách a galeriích.

Čeští designéři zažívají jaro, jejich služby jsou čím dál vyhledávanější

Téma zvolili organizátoři s ohledem na fakt, že své "jaro" prý zažívají čeští designéři, jejichž služeb stále více využívají tuzemští výrobci.

Tématem letošního ročníku je jaro, a to ve smyslu obrození a renesance.
Jana Zielinski, ředitelka Designbloku

Příkladem této "renesance" mohou být například progresivní značky Prim, Moser, Botas a další.

Návštěvníci naleznou na Designbloku ukázky nábytku, skla, porcelánu, šperků, hraček, módy, obuvi a dalších předmětů z dílen špičkových zahraničních a českých designérů a výrobců.

Místem hlavního dění Designbloku jsou muzea, školy, řada obchodů s designem, showroomy a studia v pražském Starém a Novém městě, Karlíně a Holešovicích. V Holešovicích se navíc nacházejí dvě takzvaná superstudia, která slouží jako infocentra.

Umělecký design studia Makkink je hlavním lákadlem

Největší hvězdou letošního Designbloku je podle organizátorů konceptuálně laděné nizozemské studio Makkink, jejichž realizace zdobí řadu sbírek designu světových galerií i soukromých sběratelů. Holandské studio Rianne Makkink a Jurgena Beye zde představuje kolekci originálních kabinetů.

Design je naším jazykem. Naším cílem je vytvořit instalaci, nebo příběhy, většinou spekulativního charakteru, jedná se o produkci a reprodukci založenou na posunování vztahů mezi bydlením, prací a konzumováním.
studio Makkink&Bey, autoři kolekce kabinetů

Kabinet z tohoto studia můžete vidět i na designově inspirativní výstavě v Anglii, jejímž hlavním tématem je strach a pohádky jako inspirace pro design nábytku. O ní se dočtete zde.

FOTO: Makkink

Důležitou součástí Designbloku je také projekt Mléčná dráha, který konfrontuje mladé evropské talenty.

Techo představuje unikátní stolový systém

Působivý a funkční kancelářský nábytek představuje Techo. Čistý a jednoduchý design vzniklý ze spolupráce českého architektonického studia ADR a holandského designéra Hanse Verbooma.

W.O.T. využívá technologii ultralehké sendvičové konstrukce desky s aluminiovým jádrem, která se používá v leteckém a automobilovém průmyslu. Kabely, které se jindy povalují na ploše stolu designéři chytře skryli do horní lišty pracovní desky.

K vidění bude také nová kolekce firmy TON. Bytové doplňky představí Moser, Qubus Maxima Velčovského, Studio Pirsc Porcelain, Futurista Universum nebo Artěl.

Pavilon lemurů bude vytvářet prostředí pro designérskou prezentaci

Patrně největší zajímavostí letošního Designbloku bude prezentace, kterou má hostit pavilon lemurů v pražské zoologické zahradě. Český designér Daniel Piršč zde za použití 3D projekce představí židle Vegetal firmy Vitra.

Za pozornost stojí také prezentace prací studentů ateliéru Evy Eisler bilancující rozdíly mezi šperkem a užitým uměleckým dílem. Minimalistické objekty z taveného skla pak představuje designér Rony Plesl. Zaujmou i nové sady pivních půllitrů a sklenic, které vystavuje designér Jan Čapek.

Moderní materiály nesmějí chybět

Prohlédnout si můžete také novodobé materiály Corian a Tyvek, které mají široké uplatnění v designu a architektuře a z nichž se dnes vyrábějí židle, desky, svítidla a jiné nábytkové kousky.

Pokud chcete Designblok navštívit, vydejte se do jednoho ze studií, které se nalézají v Praze 7. Superstudio Classic 7 naleznete v ulici Jankovcova 49 a Superstudio A7 má adresu Holešovický pivovar; U průhonu 13.

Otevřeno je od 10 do 21 hodin. Za plné vstupné, za něž můžete opakovaně navšítívit obě Superstudia, zaplatíte 150 Kč, studenti o třetinu méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám