Hlavní obsah

Hotel podle Franka O. Gehryho připomíná klubko barevných stuh

Novinky, Kristýna Křížová

Architektonický skvost, hotel Marques de Riscal, je opravdovým bonbónkem současné architektury. Jako jedna z mála staveb dneška vzdává hold organickým a efektním formám. Z dálky hotel vypadá jako vlnící se klubko gymnastických stuh, které na slunci vrhají zajímavé odlesky. Pojďte se spolu s námi na tuto stavbu podívat blíž.

Článek

Hotel Marques de Riscal, a Luxury Collection Hotel, leží ve vinařské oblasti na slunném severu Španělska. Sluneční paprsky na této stavbě vytvářejí zajímavé efekty.

Odlesky probleskují celou působivou stavbou. Zlaté a růžové lesklé panely z oceli mají odkazovat na víno a vyvolávat v kolemjdoucích chutě.

Barvy dominující hotelu odkazují na tradici vinařství

Barevnost ocelových pruhů byla zvolena tak, aby připomínaly hrozny a slunce, typické zážitky, pro které návštěvníci do této oblasti Španělska jezdí. Růžová barva symbolizuje pěstované červené víno, zlatá pak úschovné sítě na víno a sudy a stříbrná znázorňuje uzávěr láhve.

Stavba má pomoci vinařskému regionu vzbudit zájem u turistů a cizinců, k malé budově Marques de Riscal proto byla přistavěna unikátní konstrukce s hotelem. Podle Gehryho by netradiční podoba budovy měla být především funkční.

Gehry nefandí strohému minimalismu

Svým architektonickým projevem se Gehry neomezuje na chladný a strohý minimalismus, jeho stavby jsou hravé, asymetrické a rozhodně nejsou stereotypní a nudné. 

Stavba hotelu Marques de Riscal si vyžádala přes 1 000 dní práce na rozsáhlém pozemku, výsledek ale stojí za to. Z baru hotelu je úchvatný pohled na vinice. Třípatrová budova hotelu pak disponuje třiačtyřiceti hotelovými pokoji.

Nesmí chybět samozřejmě restaurace a degustační místnosti. Hosté si tak mohou užívat nejen vína, ale i potěšení z pohledu na zajímavou architekturu, která se pyšní temperamentními tanečními liniemi.

Anketa

Líbí se vám architektura Franka O. Gehryho?
Ano.
72,5 %
Ne.
27,5 %
Celkem hlasovalo 1977 čtenářů.

Taneční architektura Franca O. Gehryho je k vidění i v Praze

Slavný architekt Frank O. Gehry, držitel prestižní Pritzkerovy ceny, se podílel i na stavbě tančícího domu v Praze na Rašínově nábřeží slavným tanečním párem Fredem Astairem a Ginger Rogersovou. Frank O.Gehry je americkým architektem kanadsko-polského původu, navrhl celou řadu slavných staveb, třeba Walt Disney Concert Hall v Los Angeles nebo Millenium Park v Chicagu. Hotel Marques de Riscal, inspirovaný rytmem temperamentního španělského tance flamenca, je druhou stavbou Franka Gehryho ve Španělsku, jeho první realizací je Guggenheimovo muzeum v Bilbau.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám