Hlavní obsah

Protipovodňová opatření v Praze neochrání všechny domy, navíc nejsou hotová

Praha

Budovaná protipovodňová opatření v Praze mají zpoždění. Magistrát chtěl původně ochranu proti velké vodě dostavět do konce roku 2008. I když většina zábran je již vybudovaná, některé etapy budou pravděpodobně dokončeny až příští rok, uvedl v pátek ředitel investičního odboru magistrátu Jiří Toman. Praha musela čekat na schválení některých etap ministerstvem zemědělství, v Chuchli bojuje s odvoláními občanských sdružení.

Článek

Celkové náklady na protipovodňová opatření magistrát odhaduje na 3,5 miliardy korun, podělí se o ně hlavní město se státem. Kvůli hospodářské krizi vedení magistrátu v polovině června rozhodlo, že z rozpočtu na protipovodňová opatření vezme 300 miliónů korun. Podle opozice ale magistrát mohl odebrat ještě více, protože obdržel peníze od státu. Na výstavbu hrází by to údajně nemělo mít vliv.

S budováním protipovodňových zábran začala Praha v roce 1997. Navrženy původně byly na úroveň stoleté vody a jejich vybudování bylo rozděleno do sedmi etap. Po zkušenostech s velkou vodou z roku 2002, která ve městě napáchala škody za 27 miliard korun, bylo ale rozhodnuto připravované bariéry zvýšit o 30 centimetrů nad úroveň této povodně. Pouze ve Zbraslavi byla výše zábran po dohodě s místní radnicí přizpůsobena stoleté vodě. Přibyla také další etapa v Modřanech.

Protipovoňové zábrany neochrání všechny domy

Protipovodňové zábrany tvoří mobilní hrazení, zemní valy, různé zdi a zídky, přečerpávací stanice a také úpravy kanalizace. I po jejich dokončení zůstanou v Praze jednotlivé domy nebo celé čtvrti, které budou stát mezi řekou a bariérami. Patří k nim Lahovice a Lahovičky, Sedlec a některé budovy například na Zbraslavi, v Radotíně i na Malé Straně.

Nyní hlavní město staví protipovodňové hráze ve Zbraslavi, jejich dokončení zde Toman odhaduje na konec června příštího roku. Na jaře 2010 by měla být také dokončena opatření v Troji.

Nejasné je zatím, kdy budou proti velké vodě chráněni lidé v Chuchli. "Nyní zde bojujeme s odvoláními občanských sdružení," řekl Toman. Předpokládá, že se tam magistrátu podaří zábrany vystavět do konce příštího roku.

Zbývat pak budou Dolní Černošice. "Tady nejdou vybudovat sypané hráze nebo mobilní zátarasy," podotkl Toman. Nutná je podle něj úprava jezu na Berounce, vystavět se také musí objízdná silnice, která bude zároveň sloužit jako protipovodňová ochrana. Praha se ale na místních opatřeních musí dohodnout se Středočeským krajem a s Povodím Vltavy.

Očekává se další déšť

Na severní a střední Moravě si katastrofální záplavy ve středu a ve čtvrtek vyžádaly 11 obětí. Do nejhůře postižené obce v zemi, Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku, dorazilo v pátek ráno prvních 200 vojáků s technikou, aby pomáhali odstraňovat škody. Lidé ale s obavami vzhlížejí k obloze, hrozí totiž další déšť.

Jesenicko zasáhla v noci z pátku na sobotu další ničivá vlna povodní a zalila téměř dvě desítky obcí. Po silném dešti a bouři voda zaplavila sklepy také v Praze. Největší počet výjezdů hasičů směřoval do Prahy 6, do Letňan, Zbraslavi a do Lhotky. Už v pátek ale dosáhla Vltava v Praze prvního povodňového stupně a pražský magistrát rozhodl o uzavření protipovodňových vrat na Čertovce. První povodňový stupeň bude podle primátora Pavla Béma na Vltavě v Praze platit asi do poloviny týdne. Metropoli ale povodně nehrozí, vltavská kaskáda má stále dostatek místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám