Hlavní obsah

Nejúspornější zářivky ještě nedosahují kvality denního světla

Nejúspornější zářivky na trhu spotřebují až o 80 procent méně elektrické energie, kvality denního světla však zatím nedosahují. Nejlépe napodobují skutečné světlo tzv. halogenové žárovky, které rovněž nabízejí významnou úsporu, kolem 50 procent ve srovnání s klasickou žárovkou.

Článek

Na setkání s novináři to uvedl generální ředitel společnosti Philips ČR Arno Kraus. Světelnou kvalitu halogenových žárovek potvrdila i tisková mluvčí Národní galerie Petra Jungwirthová. "V expozicích se převážně používají osvětlovací tělesa osazená halogenovými žárovkami, které mají o 30 procent nižší příkon než žárovky klasické při stejné intenzitě svitu. Úsporné zářivky mají nevýhodu v tom, že index podání barev je okolo 80 procent, což pro osvětlení exponátů není ideální. Proto se pro tento účel nepoužívají," řekla.

LED, je zkratka budoucnosti

Zdrojem světla, do něhož dnes výrobci vkládají největší naděje, jsou zdroje využívající technologii LED (z anglického Light Emitting Diode = dioda emitující vysílající světlo). Uspoří velké množství energie, a LED svítidla mají zcela ojedinělou životnost (v domácnosti až 45 let).

Podle Krause je technologický vývoj úsporných zářivek nesmírně rychlý a jejich kvalita se za poslední léta zlepšila. Kdy se objeví na trhu zářivka, která uspoří 80 procent energie a současně věrně napodobí denní světlo, však nebyl schopen odhadnout.

U současných úsporných zářivek je doba životnosti šest až 15 let podle typu. Dosloužilé úsporné zářivky vyžadují odbornou recyklaci, jelikož obsahují malé množství jedovaté rtuti. Výrobci a dovozci zářivek přenechávají starost o sběr a recyklaci neziskové společnosti Ekolamp, jíž odvádějí příspěvky.

Ekolamp loni sesbíral 895 tun osvětlovacích zařízení, tj. o 40 procent více než v roce 2007. Přesto skončí skoro dvě pětiny úsporných zářivek v popelnici, vyplynulo z květnového průzkumu společnosti.

Konec klasických žárovek

Všechny členské státy EU včetně České republiky zahajují postupný přechod na úsporné osvětlení. Podle nařízení Evropské komise z letošního března by po roce 2012 neměly být zaváděny na trh již žádné klasické žárovky. Prvním krokem tímto směrem je stažení z trhu od září letošního roku žárovek matných a nad 100 wattů. Do tří let všechny modely nahradí v Evropské unii energeticky úspornější kusy. Od roku 2016 nebude pak možné nabízet ani halogenové žárovky.

Ekologičtější alternativy mají ročně ušetřit v EU kolem jedenácti miliard eur (téměř 300 mld. Kč) a snížit produkci emisí oxidu uhličitého až o patnáct miliónů tun.

Harmonogram změn
DatumDo oběhu už se nedají žárovky
1. září 2009všechny matné a čiré nad 100W
1. září 2010čiré E27 nad 75W
1. září 2011čiré E27 nad 60 W
1. září 2012čiré E27 nad 25 W

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám